Hétköznapokon reggel és este nem érünk rá hosszasan bíbelődni a reggelivel, vacsorával. Gyors, finom ételekre van szükség ilyenkor, amit a gyerekek és a felnőttek is szívesen megesznek. Márpedig a kenyér egy tökéletes alapanyag ehhez – elég csak örök kedvencünkre, a bundás kenyérre gondolni, vagy készíteni egy adag retró szendvicset, és máris rájövünk, hogy milyen sokszor segített már ki minket pár szelet kenyér. Most is így van, ezért a klasszikus kedvencek mellé most új, de továbbra is egyszerű, gyors kenyeres recepteket válogattunk.
Fahéjas bundás kenyérfalatok
Hozzávalók:
- kenyér
- 1,5 dl tej
- 1 evőkanál olvasztott vaj
- 2 tojás
- 2 ek. cukor
- 1 csipetnyi őrölt fahéj
Egy tálban enyhén elhabarjuk a tojásokat, hozzáadjuk a vajat, a tejet, a cukrot és az őrölt fahéjat. A kenyeret csíkokra vágjuk, megmártjuk a tojásos keverékben, lecsepegtetjük, és forró olajban kisütjük.
Banános-mogyoróvajas tekercsek kenyérből
Hozzávalók:
- 10 szelet toast kenyér
- mogyoróvaj
- banánszeletek
- 3 tojás
- 1 ek. tej
- fél tk. fahéj
- fél tk. vaníliakivonat
Vágd le a kenyérszeletek széleit, majd kend meg őket mogyoróvajjal és helyezz az egyik felükbe pár félbevágott banánszeletet. Tekerd fel szorosan!
A tojásokat a tej, a fahéj és a vanília hozzáadásával verd fel. Ebben mártsd meg a tekercseket, majd egy kivajazott serpenyőben süsd őket aranybarnára. Jó étvágyat!
Rántottás-gombás szendvics
Hozzávalók:
- pár szelet (lehet sonka is) bacon
- ízlés szerint fűszerzett, vajon pirított gomba
- fejenként két szelet kenyér
- ízlés szerint készült rántotta
A kenyerek mindkét oldalát megkenjük vajjal, majd serpenyőben 2-3 percig sütjük őket oldalanként. Ha megvagyunk, akkor a szendvicset a kép alapján összeépítjük, bacon-rántotta-gomba, majd melegen tálaljuk. Egy pohár sör vagy fröccs isteni mellé.
Croque monsieur
Hozzávalók 6 adaghoz:
- 10-12 dkg puha vaj
- 1 ek. liszt
- 1,8 dl tej
- fél tk. mustár
- 1 tojássárgája
- só, bors, őrölt szerecsendió
- 12 szelet fehér kenyér
- 6 szelet sonka
- 100-120 g reszelt gruyère sajt
Egy evőkanál vajat megolvasztunk egy lábasban, hozzáadjuk a lisztet, és 2-3 percig kevergetjük. Hozzáadjuk a tejet és a mustárt, és kevergetve tovább főzzük, amíg a keverék be nem sűrűsödik. Ha kétharmadára sűrűsödött, levesszük a tűzről, és belekeverjük a tojássárgáját. Sózzuk, borsozzuk, és csipetnyi szerecsendióval fűszerezzük, majd hagyjuk kihűlni.
A kenyérszeletek mindkét oldalát megkenjük vajjal, és összeállítjuk a szendvicseket: két (kívül-belül) megvajazott kenyér közé kerül 1 szelet sonka, 1 evőkanál szósz és egy adag reszelt sajt. Egy evőkanál vajat megolvasztunk egy serpenyőben, majd aranybarnára pirítjuk benne a szendvicseket.
Sajtos-sonkás kenyérpuding
Hozzávalók:
- 500 g szendvicskenyér (megszikkadt kenyeret is használhatunk, vékonyra szeletelve)
- 20 g vaj
- 3 tojás
- 3 dl tej
- 2 dl tejszín
- 300 g szeletelt ementáli sajt
- 150 g szeletelt sonka
- 1 csomó metélőhagyma (snidling)
- só, őrölt fehér bors, reszelt szerecsendió
A kenyérszeleteket megpirítjuk, egy lapos tűzálló tálat kivajazunk. A kivajazott tálba felváltva rakjuk, hogy kissé fedjék egymást, a kenyeret, a sajtot és a sonkát. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a tejjel és a tejszínnel elkeverjük, fűszerezzük, hozzáadjuk az apróra vágott metélőhagymát. A fehérjét kemény habbá verjük, és lazán a tejszínes tömeghez keverjük. A masszát a tűzálló tálban lévő szeletekre öntjük, és előmelegített, forró sütőben megsütjük. Forrón, salátával tálaljuk.
Olasz melegszendvics
Hozzávalók 4 szendvicshez:
- 4 paradicsom
- 25 dkg mozzarella
- 2 ek. bazsalikomos pesto
- 4 ciabatta
- ízlés szerint vaj
- só, bors
- 1 marék friss bazsalikom
A ciabattákat félbevágjuk, megvajazzuk. A mozzarellát és a paradicsomokat vékonyan felkarikázzuk, a ciabatta alsó felére tesszük. Enyhén sózzuk, frissen őrölt borsot tekerünk rá, majd elrendezzük rajta a bazsalikomleveleket. A zsemle felső részét megkenjük a pestóval, összenyomjuk a ciabattát, végül forró kontakt grillsütőben 5 perc alatt megsütjük.
Welsh rarebit Jamie-módra
Hozzávalók 4 szelethez:
- 2 tojássárgája
- 150 g krémsajt
- 1 kk. mustár
- 100 g reszelt cheddar sajt
- só, bors
- (4 ek. csililekvár/csilis csatni) – elhagyható
- 4 nagy szelet fehér kenyér
- Worcester-szósz
A krémsajthoz hozzáadjuk a mustárt és a tojássárgáját, és alaposan kikeverjük. Hozzáadjuk a reszelt cheddar sajtot, sózzuk, borsozzuk és összekeverjük.
Megpirítjuk a kenyerek mindkét oldalát, (vékonyan megkenjük a csililekvárral), és rákenjük a szendvicskrémet. Addig grillezzük, amíg megolvad a krém, és enyhén bugyogni kezd. Ha kész, tányérokra tesszük, késheggyel berácsozzuk a tetejét és Worcester-szósszal locsoljuk meg.
BLT – (bacon, lettuce, tomato, vagyis szalonna, saláta, paradicsom)
Hozzávalók:
- kenyér/baguette
- vaj és/vagy majonéz
- szalonna
- paradicsom
- salátalevelek
A szalonnaszeleteket egy serpenyőben közepesnél kisebb lángon ropogósra sütjük. A kenyeret, baguette-et megkenjük vajjal, majonézzel, majd ráhalmozunk egy nagy adag ropogósra sütött bacont, paradicsomszeleteket fektetünk rá, enyhén sózzuk, borsozzuk, salátadarabokkal, végül egy másik kenyérszelettel zárjuk.
Tipp: A péksüteményt meg is piríthatjuk, az eredeti BLT is úgy készül – bár szerintünk a puha kenyérrel készült verzió finomabb!
Aszalt paradicsomos melegszendvics
Hozzávalók 4 szelet kenyérhez:
- hagymás/fokhagymás kenyér (ha nem kapunk, egyszerű rozskenyér is megteszi)
- 10 dkg olajban eltett aszalt paradicsom
- 5-10 dkg félkemény sajt (edámi, gouda, trappista)
- vaj
Megvajazzuk a kenyérszeleteket, majd elhelyezünk rajtuk néhány darab aszalt paradicsomot, hagyva, hogy egy kis olaj is rácsöpögjön. Megszórjuk őket reszelt sajttal, majd betoljuk a sütőbe, és addig sütjük, míg ráolvad a sajt (körülbelül 5 perc).
Háromsajtos szendvics
Hozzávalók 4 szendvicshez:
- 8 szelet kenyér
- 8 dkg (reszelt) gouda
- 8 dkg (reszelt) ementali sajt
- 8 dkg (reszelt) cheddar sajt
A kenyérszeleteket megkenjük vajjal, 4 szeletre ráhalmozzuk a reszelt sajtokat. Befedjük egy-egy kenyérszelettel, majd kontakt grillsütőben 3 perc alatt készre sütjük.
Tipp: A sajtokat szabadon variálhatjuk, csak arra ügyeljünk, hogy mindegyik könnyen olvadjon.
Almás kenyérpuding
Hozzávalók:
Az almához:
- 100 g barna cukor
- 100 g vaj
- 6 alma, felszeletelve
A kenyérpudinghoz:
- fél kiló kenyér (kb. 400 g) kockákra tördelve
- 200 ml tejszín
- 200 ml tej
- 2 tojás
A vajat egy felhevített serpenyőben olvaszd fel, hozzákeverve a barna cukrot. Ha felolvadt, dobd hozzá az almákat, hagyd őket puhulni pár percet, majd vedd le a tűzről.
Az almaszeleteket 3/4-ét helyezd egy kerámiatál aljába, szórd rájuk a kenyeret. Pár szeletet a kenyerek tetejére is tegyél. Ezután keverd el a tejet, a tejszínt és a tojást és locsold meg vele az almás kenyeret.
180 fokos sütőben 1 óráig süsd.
Melegítsd fel újra a maradék karamellás szószt, és locsold a kész sütire! A csúcshatás érdekében tálald vaníliafagyival.