nlc.hu
Gasztro

13 ötletes megoldás a kenyér pótlására

Nincs otthon kenyér? 13 mentő ötlet a kenyér pótlására

Igazán bosszantó tud lenni, amikor egy jó lecsó vagy töltött paprika mellett nyúlnánk a kenyér után – de nincs éppen otthon. Milyen kenyéralternatívákkal tudjuk pótolni ezt az alapélelmiszert?

A magyar kenyérevő nemzet. Kenjük, törjük, tunkoljuk, tojásba áztatjuk, esszük édesen és sósan. A kenyér híd a húsevők és a vegánok között, és ha van egy karéj kenyerünk, éhen már biztosan nem maradunk. Mindannyian ismerünk olyanokat – hacsak nem mi magunk vagyunk –, akik a görögdinnyéhez, sőt krumplis tésztához is kenyeret esznek. No de mit tegyünk, ha kifogytunk belőle?
Szögezzük le: egy karéj friss kenyér pótolhatatlan. Az alábbi lehetőségek mindegyike kisebb-nagyobb megalkuvás, de mégis nagyon jól tudnak jönni. Íme, 20 megoldás, ha nincs otthon kenyér.

Mindegyik kenyéralternatívánál jeleztük, hogy milyen alapanyagot igényel. Olyan alap hozzávalókat nem jelöltünk, mint só, cukor, étolaj.

Ötletes kenyérpótlók, ha nincsen sütőnk

Legyen az víkendház vagy éppen elromlott sütő, tetéződhetnek a bajok, ha se sütőnk, se kenyerünk. De aggodalomra semmi ok, egy vastag falú serpenyővel és némi liszttel már csodákat művelhetünk.

Tócsni, az örök

A krumplilepény, ami annyi étkezést megmentett már. Egyszerű és hálás megoldás akár frissen sütött köretként, akár kenyér pótlására. Még a tócsni szinonimáinál is több receptje forog közkézen, és azt is eláruljuk, hogy a receptben szerepel tojás és tejföl is, de ezek nélkül is kiváló, pirosra sült ropogós tócsni készíthető.

Szükség lesz hozzá: krumpli, búzaliszt

Tovább a tócsni receptjére!

De jó is tunkolni: tócsni

De jó is tunkolni: tócsni / Fotó: LauriPatterson, Getty Images

Serpenyős kenyér: socca Franciaországból

Franciaország déli részén született meg a nizzai lapos kenyér, amely egyébként kicsit eltérő formában más nemzeteknél is megjelenik, ilyen az olasz farinata vagy a palermói panelle például, amelyet strandokon is árulnak csemegeként két csobbanás között. Mi most a socca receptjét hoztuk el, ami ráadásul gluténmentes is.

Szükség lesz hozzá: csicseriborsóliszt

Tovább a socca receptre!

Socca

Socca, a csicseris lepény / Fotó: bonchan, Getty Images

Naan, az indiai lepénykenyér

A natúr naan az alap, de a vajas vagy a fokhagymás egyszerűen zseniális. Csináljunk csak úgy, mint az indiaiak, és használjuk evőeszközként: szaftos, fűszeres ételekhez ideális.

Szükség lesz hozzá: búzaliszt, natúr joghurt, élesztő, sütőpor és/vagy élesztő

Tovább a naan receptre!

Naan

Naan, ha nem egy indiai szakács készíti / Fotó: José Antonio Luque Olmedo, Getty Images

Házi tortillachips

Na ez az a nassolnivaló, ami nem csak nassolnivaló. A mexikói konyhában az étkezések része, és nem csak mártogatósokat „kanalaznak” ki a háromszög alakú kukoricatortillákkal, hanem a főételek kísérői is. Akár csak nálunk a kenyér. Ha hallgatunk Belső Olgára, egyszerűbb elkészíteni otthon, mint gondolnánk!

Szükség lesz hozzá: kukoricaliszt, búzaliszt

Tovább a házi tortillachips receptjére!

Házi tortillachips

Házi tortillachips / Fotó: Belső Olga, nlc. archív

Tortillalap házilag

A tortillalap egy óriási jolly joker. A legjobb ötlet, ha mindig tartunk otthon, de nem egy óriási truváj házi tortillát készíteni. Íme, a recept.

Hozzávalók:

  • 0,5 kg búzaliszt
  • 90 g vaj
  • 1 evőkanál só
  • 2,2 dl víz

Elkészítése:

  • Az összes hozzávalót egy nagy keverőtálba vagy dagasztógép táljába tesszük. Elmorzsoljuk a vajjal a hozzávalókat.
  • A vizet felforraljuk, és kisebb adagokban adjuk hozzá, hogy gyúrható, szép, egyenletes tésztát kapjunk.
  • 12 kis gombócot formázunk a tésztából.
  • Lisztezett felületen nyújtófával kör alakúra kinyújtjuk a gombócokat.
  • Egy olyan serpenyőben süssük, amely tapadásmentes, és nem igényel zsiradékot. Belehelyezzük a tésztalapot, és közepes-nagy lángon kb. 40-45 másodpercig süssük, majd fordítsuk meg.
  • Ha átsült a tészta, és a fehér tortillalapon barna foltok jelennek meg, igazi mexikói tortillát sikerült készítenünk!

Szükség lesz hozzá: búzaliszt, vaj

Tovább a sós és édes tortillás receptekre!

Tortilla otthon

Tortilla otthon / Fotó: bhofack2, Getty Images

Tavaszi tekercs

Mi most nem az autentikus receptet ajánljuk, amihez tucatnyi speciális ázsiai hozzávaló szükséges. Csupán elcsenjük az ázsiaiak ötletét, és azt ajánljuk, hogy tekerj be vízbe áztatott rizslapba vagy réteslapba mindenféle földi jót, majd süsd ki serpenyőben. Kiváló kenyérpótló.

Szükség lesz hozzá: rizslap vagy réteslap, zöldségek vagy más töltelék

Tovább a tavaszi tekercs receptre!

Tavaszi tekercsek

Pirultan, ropogósan / Fotó: 4kodiak, Getty Images

Frissen a sütőből

Ha mérlegünk nincs, de lisztünk van: bögrés kenyér

Ropogós héj, puha, lyukacsos belső. Persze hiszem, ha látom. Pedig azóta látom, mondjuk kétnaponta. Mennyei, folyamatos sikerélmény (köszönet érte!) – kommentáltuk Vrábel Krisztina gasztroblogger receptjét, és most sem tennénk másképp!

Szükség lesz hozzá: fehér kenyérnek való búzaliszt, élesztő

Tovább a bögrés kenyér receptre!

5 perces házi ciabatta

Belső Olga konyhai kiválóságát jegyzi ez a recept is. A ciabatta az egyik legjobb dolog, amit egy pékségből elhozhatunk, és Olgától már azt is tudjuk, hogy szó szerint csak perceket – és egy éjszakányi pihentetést – vesz igénybe a házi verzió elkészítése.

Szükség lesz hozzá: fehér kenyérnek való búzaliszt, élesztő

Tovább a ciabatta receptjére!

Házi ciabatta

Fotó: Rebeca Constantin / 500px, Getty Images

Házi tönkölykenyér

Pofonegyszerű receptet ígér kolléganőnk, Takó-Bencze Vivien, aki otthon ilyen csodákat süt. Aki egészségügyi megfontolások miatt a tönkölylisztre esküszik, jól mentse el ezt a receptet!

Szükség lesz hozzá: tönkölybúzaliszt, élesztő, opcionális: szezámmag

Tovább a házi tönkölykenyér receptre!

Sajtos rudacskák

Mint látható az alább szükséges hozzávalókból, ehhez a megoldáshoz teli hűtő kell. Gyorsabb és egyszerűbb azonban, mint pogácsát sütni, ezért ajánlott megtanulni a sajtos rudak készítését. Bármikor bevethető, akár váratlan vendégek érkezésekor is!

Szükség lesz hozzá: búzaliszt, vaj, sajt, élesztő, tej, tojás, joghurt

Tovább a sajtos rudacskák receptjére!

Fotó: grafvision, Getty Images

Fotó: grafvision, Getty Images

Sajtos keksz

Az eredeti recept kiköti, hogy ez a keksz teljes kiőrlésű liszttel és igazi parmezánnal tökéletes. Ha éppen nincs otthon az eredetvédett olasz luxussajtból, egész nyugodtan reszeljünk hozzá olyan sajtot, amink van. A textúrájának viszont valóban nagyon jót tesz a teljes kiőrlésű liszt!

Szükség lesz hozzá: teljes kiőrlésű búzaliszt, zabpehely, vaj, élesztő, sajt

Tovább a parmezános keksz receptjére!

Parmezános kekszek

Parmezános kekszek / Fotó: Nosalty Ételfotó

Zöldségcsónakok

Egy igazán nagyszerű megoldás, ha van otthon olyan zöldségünk, amely alkalmas rá, hogy kivájjuk, megtöltsük és kisüssük. Cifrázhatjuk kedvünk szerint a tölteléket, lehet húsos vagy vega fogás belőle, de a rásütött reszelt sajt ne maradjon el a tetejéről!

Szükség lesz hozzá: kivájt cukkini, tök, sütőtök, padlizsán, burgonya vagy édesburgonya

Tovább a töltött cukkini receptre!

Töltött cukkinik

Töltött cukkinik / Fotó: freeskyline, Getty Images

Unortodox megoldások elszántaknak

Most minden szénhidrátpárti fogja be a szemét! Van, akit diéta szorít rá, mások táplálkozási meggyőződések alapján kerülik a lisztes ételeket még akkor is, ha az történetesen nem búzafinomlisztet jelent. Ők is szeretnek ugyanakkor szendvics vagy hamburger formájú ételeket enni, még ha a puha buci ki is marad a történetből, és a hús szaftját sem tudja beszívni például egy salátalevél.

Proteinburger

Proteinburger / Fotó: nikitinp, Getty Images

Proteinburger és mozzarellaszendvics

Sok hamburgerezőben kínálnak már úgynevezett proteinburgereket, amelyek péksütemény helyett salátalevéllel fogják át a húsos, sajtos, zöldséges burgert. Ha el tudunk szakadni az igazi hamburgerélménytől, kiélvezhetjük buci nélkül is, azzal a diadalittas érzéssel, hogy minimális kalóriát vittünk be a buci helyett.

Ugyanígy készíthetünk mozzarellás szendvicseket is. A könnyed – a sajtokhoz képest –, kevés kalóriát tartalmazó mozzarella is lehet vagány kenyérpótló.

Szükség lesz hozzá: szép nagy levelű saláta vagy vágható mozzarella.

Mozzarellás proteinszendvicsek

„Mozzarellabucik”: mozzarellás proteinszendvicsek / Fotó: Olena Ruban Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top