Gasztro

Pofonegyszerű házi tönkölykenyér lelkiismeret-furdalás nélkül

Hipp-hopp megvan, és este is simán eheted.

Mondhatnánk karanténkenyérnek is, hiszen valljuk be, nem sok háztartásban készül házi kenyér manapság. A kényszerített otthonmaradás egyik pozitívuma, hogy ilyesmikre is van ideje az embernek, és ha egy kicsit bespájzoltunk előre, akkor az otthoni kenyérsütés segítségével egy darabig el sem kell hagynunk a házat. Nos, amikor én belekezdtem, nyilván nem állt rendelkezésemre kovász, így kénytelen voltam élesztőt használni. (Tegnap a kovászt is elkezdtem nevelgetni, pár nap múlva abból is sütök.)

Szóval, itt a karanténkenyér, kényszerkenyér, de legyen csak házi tönkölykenyér, ami ráadásul egészségesebb is, mint a sima lisztből készült. Íme, a receptem hozzávalói:

  • 600g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • fél liter langyos víz
  • 1 kk. cukor
  • 1 tk. himalája só
  • 1 dkg szárított élesztő
  • 1 ek. szezámmag
  • (én tettem még bele 1kk. fokhagymaport és egy kevés tökmagot)
A tönkölykenyér sütés előtt (Fotó: Bencze Vivi)

A tönkölykenyér sütés előtt (Fotó: Bencze Vivi)

Mindent bedobtam a dagasztóba, és mivel nálam a gép dolgozott, még a mosogatnivalót is megspóroltam. Kicsivel több, mint 1 órán át kelesztettem (kelesztőtálban, anélkül másfél–két óra is kell neki), majd átgyúrtam kevés liszttel, kenyeret formáltam belőle, a tetejét megkentem hideg vízzel, és ment a sütőbe 180 fokra (én sima alul-felül sütést állítottam be). 35-40 perc alatt aranybarnára sült, szuper ropogós lett a héja, belül pedig puha maradt.

Csináltam már máskor is kenyeret, de másnap némelyik már nem volt az igazi, ez viszont ma is nagyon finom, ráadásul az előkészület és a készítése is pofonegyszerű. 

Fotó: Bencze Vivi

Fotó: Bencze Vivi

Süss otthon pékárut! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top