Gasztro

2 pofonegyszerű házi kifli, ami mindenkinek sikerülni fog

Azt gondoltam, hogy nem fog sikerülni, de kiflit sütni tényleg egyszerű! Karantén idején, nem érdemes a friss pékáru miatt a boltba rohangálni, inkább süssük meg otthon a kiflit!

Még karácsonykor vettem rá magam, hogy megtanulok pékárut sütni. Sütéssel, főzéssel nincs bajom, de mindig rettegtem a kelt tésztáktól. Épp itt volt az ideje ezen változtatni. Minden egy bajor perecrecepttel kezdődött, amit Csabi barátom küldött át az ünnepek alatt. Elsőre is nagyon finom, bár picit csúnyácska lett, részben én magyarosítottam, mert pancsot készítettem a tetejére, nem pedig durva szemű sót. Néhány nappal később pedig ezt a tésztát kicsit továbbfejlesztve, elkészítettem az első, saját bajor kiflimet.

Bajor perec

Életem első (bajor) perece. A nem szép, de finom kategória

Bevallom, azokat a pékárukat szeretem, amelyek kívül kicsit roppannak, belül pedig jó puhák. A bajor kifli esetében arra is fel kell készülni, hogy belül elég „tömény” a tészta. Lássuk! 

Bajor kifli (5 nagyobb darabhoz)

  • 25 dkg finomliszt (én IR diétán vagyok, így szoktam játszani a liszttel, nem könnyű, de ami bevált: 2/4 sima liszt, 1/4 szénhidrát-csökkentett liszt, 1/4 tk. liszt)
  • 1.5 dl langyos víz
  • 15 gramm vaj
  • 1 tk. cukor
  • 12,5 gramm élesztő 
  • szódabikarbóna
  • pancs, vagy durva só
Házi kifli karantén alatt

Nem szép, de finom. Házi kifli, hogy ne rohangáljunk a boltba karantén alatt.

A meleg, de nem forró vizet egy pohárba öntöm, belemorzsolom az élesztőt. Kicsit állni hagyom.

A lisztet egy tálba öntöm, mehet mellé az élesztős víz, majd a puha vaj, a só és a cukor. Dolgozhatunk dagasztógéppel, de én kifejezetten szeretek kézzel dagasztani. Akkor végeztünk jó munkát, ha szép ruganyos, fényes tésztát kapunk.

Nem szükséges pihentetni a tésztát. Egy nyújtódeszkán 5 egyenlő részre osztom. Majd a kilisztezett deszkán, kiflit formázok belőlük. Itt pihennek 15 percet.

Egy fazékban vizet forralok, adok hozzá szódabikarbónát. Ahány liter víz, annyi evőkanál szódabikarbóna kell. Ha a víz forr, egyesével megúsztatom benne a kifliket 30 másodpercig. Majd kivajazott tepsibe rakom őket. Újabb 30 perc pihenő jön. 

A sütőt előmelegítem 200 fokra (nem kell bele vizet tenni, itt nincs szükség a gőzre). A kiflikre vagy sót szórunk, vagy pancsot locsolunk a tetejére. 15-20 perc alatt szépen megsülnek.

Gyerekkorunk kedvence, a pancs

2 ek. liszt

1 csapott ek. só

víz

A lisztet a sóval elkeverem. Annyi vizet adok hozzá, hogy olyan sűrű legyen az állaga, mint a tejfölnek.

A másik kiflit, már a kialakult válsághelyzet szülte nálam. Mert, eszem ágában sincs naponta lerohangálni friss kenyérért. Ez egy puha, tejes kifli, aminek a teteje mégis roppanós!

Tejes, roppanós kifli (5 nagyobb darabhoz)

  • 25 dkg finomliszt 
  • 1 ek. tejföl 
  • 0,5 dl víz
  • 1 dl tej
  • 12,5 gramm élesztő
Házi tejes kifli recept

Házi, tejes kifli, amibe nem kell vaj

A vizet, és a tejet langyosra melegítem, és elkeverem benne a tejfölt. 

A lisztet egy tálba öntöm, a közepére rámorzsolom az élesztőt, a sót, majd a tejes-tejfölös lét is ráöntöm.

A dagasztás ugyanúgy megy, mint az előző esetben. Akkor jó a tészta, ha nem ragad a kezünkre, fényes a teteje. Meleg helyen 60 percig kelni hagyjuk.

A gyúródeszka felületét enyhén megolajozom. A tésztát 5 részre osztom, és kiflit formázok belőle. A tepsit szintén kivajazom, és erre helyezem a kifliket. További 15 percig pihentetem őket.

A sütőt 220 fokon előmelegítem, az aljába vizet rakok, hogy gőz keletkezzen. A kiflik tetejét vízzel lespriccelem, majd 200 fokon sütöm 10 percig, és további 5-8 percig 180 fokon.

Éles helyzet

Nem akarok pánikot kelteni, de én hat boltban sem találtam friss élesztőt. Csak a sarki kisbolt pénztárosa kegyelmezett meg rajtam, aki a pult alól adott ki megnövelt áron három csomaggal. De két barátnőm is jelezte, hogy nem kaptak élesztőt, hogy süssenek így kenyeret? Nekik is, és mindenki másnak, akinek már nem jut élesztő, ajánlom a házi kovászt. Bányásszuk ki a koviubinak félretett, nagyobb befőttesüveget a szekrényből. Rakjunk bele egy evőkanál lisztet, és ugyanennyi vizet. Jól elkeverjük, lefedjük. A következő nap ismét ennyi lisztet és vizet adunk hozzá, és ezt így ismételjük egy héten keresztül. Ha lehet, meleg helyen tároljuk, hogy elkezdjen élni a drága. Egy hét, amíg megjelennek a légbuborékok, és lehet használni a házi kenyérhez, kiflihez. A kovászt, ha folyamatosan tápláljuk, akár 30 napig is használhatjuk. Majd vegyünk ki belőle 1-2 kanállal, rakjuk tiszta üvegbe, és ezzel kezdjünk új kovászt érlelni.

Kifliből sosem elég!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top