Gasztro

Karanténkaják: ha kolbász van, minden van

Tartós élelmiszerekből elkészíthető, egyszerű és takarékos ételeket mutatunk. Karanténban természetesen a kenyér fogy el először, azt is megtanulunk sütni.

Most, hogy a koronavírus-helyzet egyre fokozódik és egyre közelebb ér hozzánk a fertőzés, sokan már a legrosszabbra készülnek, de legalábbis egy jó pár hetes karanténra. Ez természetesen nagyon derék, legyünk csak felkészülve mindenre, zombiapokalipszistől az atomvillanásig, de ha ennyire nem is gondolkodunk szélsőségesen, abból még soha nem lett baj, ha megfelelő mennyiségű élelmiszert halmoztunk fel otthon, váratlan helyzetekre. Nem mintha annyira váratlan lenne a koronavírus.

Eszter kolléganő a napokban rendkívül alaposan és mindenre kiterjedően összeszedte, hogy mi mindent kell otthonra betárazni, ha esetleg a hatóságok ránk pecsételnék a lakásunk ajtaját, de az is bőven elég, ha a városunkba nem jut be többé egyetlen áruszállító kamion sem (mert ugyebár ki is kellene jönnie, azt meg nem lehet). Egy dolgot kiemelnék a feltétlenül és nagy mennyiségben beszerzendő élelmiszerek közül: a kolbászt.

Jön a koronavírus? Akkor legyen otthon jó sok kolbász!

A kolbásznak nincs szüksége hűtőkapacitásra, bárhol el lehet tárolni. Kolbászt lehet enni hidegen, és lehet belőle főzni. A kolbász elsőrangú fehérjeforrás, ugyanakkor fűszer, és nem utolsósorban simán be tudjuk illeszteni a táplálkozásunkba. Mert ugye hiába van otthon fehérjepor, ki akarna fehérjeport enni hetekig? Na, ugye. A kolbász ellen azonban semmi kifogásunk, legfeljebb, változatosságként kihagyjuk az ételből. Több nap, mint kolbász.

Karanténban rendkívül fontos szempont, hogy ne pazaroljunk, sosem tudhatjuk ugyanis, hogy meddig leszünk még vesztegzár alatt.

Próbálunk tehát olyan ételeket főzni, amihez nem kell belerakni a fazékba egy kisebb csemegeüzlet teljes árukészletét, hanem csak néhány hozzávalóra van szükség, mégis finom és laktató lesz az eredmény.

Na jó, ez azért lehet, hogy túlzás (Fotó: Peter Fuchs / Pixabay)

Na jó, ez azért lehet, hogy túlzás (Fotó: Peter Fuchs / Pixabay)

Természetesen mindenki tud főzni paprikás krumplit és a pásztortarhonyát (ha nem, akkor kattintsatok rá és megnyílik a recept), legfeljebb nem jut eszébe, hogy azt is lehetne. Pedig ideális karanténkaják: a krumpli és a tarhonya jó sokáig eláll, ezen kívül meg már csak hagymára és fűszerpaprikára lesz szükség hozzá – na meg a jó öreg kolbászra.

Minden bizonnyal babot is nagy mennyiségben tart otthon mindenki, aki a karanténra készül. Teljesen fölösleges konzervet venni, az egyetlen dolog, ami korlátlanul rendelkezésre áll ilyenkor, az az idő, ráérünk megfőzni a szárazbabot is, csak jusson eszünkbe előző este beáztatni.

Kolbászos bab

Kiadós, takarékos, finom (Fotó: Dzinnik Darius/Panthermedia/Profimedia)

Kiadós, takarékos, finom (Fotó: Dzinnik Darius/Panthermedia/Profimedia)

Hozzávalók

  • fél kg szárazbab (vagy konzerv)
  • víz, só
  • olaj
  • 1 fej hagyma
  • fél szál kolbász

Elkészítés

  1. A babot előző este beáztatjuk, másnap sós vízben feltesszük főni és addig főzzük, amíg teljesen meg nem puhul. Leszűrjük, a főzővizet félreteszünk.
  2. Olajon megdinszteljük a hagymát, rádobjuk a babot és öntünk hozzá annyi főzővizet, hogy ellepje. Rákarikázzuk a kolbászt és főzzük vagy negyed órán át, hogy a belefőjön a kolbász íze.

Nagyjából ennyi a mutatvány. Ha mégis konzervbabunk van otthon, akkor még egyszerűbb a helyzet, rögtön a második pontnál kezdjük a főzést – ezzel egy negyed óra alatt elkészülő meleg étel receptjét is megnyertük.

Tésztát betárazni bizonyára szintén mindenkinek eszébe jut. De mit lehet tenni a tésztára, amikor már minden romlandó étel elfogyott? Nos, készítsd el az egyik legegyszerűbb, mégis legfinomabb olasz ételt, az aglio olio e pepperoncinót, ami a kulinárisan képzetlenek szerint üres tészta, de mi tudjuk, hogy egyáltalán nem az!

Fohagymás-olívaolajos spagetti

Spaghetti aglio olio e peperoncino. Nem is tudom, hogy lehet élni nélküle. (Fotó: Getty Images)

Spaghetti aglio olio e peperoncino. Nem is tudom, hogy lehet élni nélküle. (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók (4 személyre)

  • 50 dkg spagetti
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 ek. extraszűz olívaolaj
  • a tetejére parmezán (ha van)
  • és (ha igényeljük) csilipaprika

Elkészítés

  1. A tésztát megfőzzük al dentére (vagyis harapni valóra), leszűrjük.
  2. Közben egy serpenyőben megforrósítjuk az olívaolajat és megfuttatjuk rajta az apróra vágott vagy zúzott fokhagymát. Ne barnuljon meg!
  3. A fokhagymás olajat összekeverjük a tésztával, a tányéron sózzuk és ha van, reszelünk rá parmezánt, amit szintén érdemes beszerezni mert sokáig eláll és fűszerként is jó szolgálatot tesz.

Kenyér

Karantén idején mi az, ami először kifogy? Hát persze, hogy a kenyér. Érdemes erre felkészülni és nemcsak alapanyaggal, hanem tudással is. Kenyeret sütni nem ördöngösség, te is meg tudod csinálni, hajrá!

Fotó: Elena Dzjuba/Alamy/Profimedia

Fotó: Elena Dzjuba/Alamy/Profimedia

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt (BL 80)
  • fél kocka élesztő vagy egy csomag instant élesztő
  • 2 tk. só
  • víz, amennyit felvesz (kb. 2,5 dl)

Elkészítés

  1. Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés langyos vízben, amibe tettünk egy kis lisztet is. Elkeverjük, langyos helyre tesszük és megvárjuk, míg felfut.
  2. A lisztet beleszórjuk egy tálba, elkeverjük a sóval. Hozzáöntjük a rögtönzött kovászt és szépen apránként a többi vizet is. Gyúrjuk, dagasztjuk, akkor jó, amikor már rugalmas a tészta és lejött a kezünkről. Némiképp egyszerűbb dolgunk van, ha van otthon dagasztógép, használjuk bátran!
  3. Letakarjuk a tésztát és duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, kivesszük a tálból, átgyúrjuk és adunk neki valami kenyérformát. Kezdőknek a hosszúkás formát javaslom, mert könnyebben átsül. Ha van ovális jénai tálunk, akkor sütőpapírral kibéleljük, és abba tesszük a tésztát. Ha nincs, az sem baj, egy tepsi is megteszi.
  4. Még egyszer megkelesztjük úgy 15-20 perc alatt. Sajnos ezt nem lehet ellinkelni, különben sülés közben kireped a kenyér. Amikor szépen megkelt, bekenjük vízzel, rátesszük a jénaira a tetejét, betoljuk a hideg sütőbe, amit egészen 220 fokig melegítünk. 40 percig sütjük, utána levesszük a tetőt nagyon óvatosan, nehogy megégessen a kiáramló gőz, és tovább sütjük még vagy tíz percig.
  5. Amikor lejárt az ideje, kivesszük a kenyeret, deszkára borítjuk, vízzel megspricceljük és hagyjuk kihűlni.
  6. Ha nincs tetős jénaink, akkor csak toljuk be egy tepsin a tésztát a sütőbe és süssük 180 fokon 55 percig. Vékonyabb lesz a héja, de úgy is finom lesz.

A ciabatta pedig még ennél is sokkal egyszerűbb, még dagasztani sem kell: este bekeverjük a tésztát, reggel pedig betoljuk a sütőbe és kisütjük. 

A sütőtök és az alma mindenre jó

Valószínűleg a sütőtök és az alma mindenkinek eszébe jutott, mint sokáig elálló termések, nehogy a végén a skorbut vagy a beriberi végezzen velünk a nagy járványügyi intézkedések közepette.

Előbbiből, kevés alapanyag felhasználásával, főzhetünk például krémlevest vagy tökös paprikás krumplit (a krumpli felét tökre cseréljük), vagy süthetünk például gofrit. Almából pedig, a salátától a köreten át és a süteményig bármi készülhet, vagy csak úgy elrágcsálhatjuk, időnk éppenséggel lenne rá.

A koronavírusról és a karanténről komolyan!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top