Aktuális

Minden csütörtöki infó a koronavírusról: fertőtlenítik a vonatokat, mégsem fertőzött a magyar nő

Cikkünkben folyamatosan nyomon követheted a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos fejleményeket.

Szerdán még Gulyás Gergely miniszter is azt mondta, hogy két magyar koronavírus-fertőzöttről tudnak, a kórházban ápolt magyar nő egy Facebook-videóban mondta el, hogy a tesztje negatív lett, és hazaengedték.

A 11 magyar diáknak és felnőtt kísérőiknek azonban továbbra is karanténban kell maradniuk, bár mindenki tünetmentes. Igyekeznek megteremteni számukra a legjobb körülményeket, de szüleikkel csak üvegablakon keresztül láthatják egymást.

Egy munkajogász arról beszélt, hogy tisztázatlan, milyen pénz jár a karanténba kerülő munkavállalóknak. Mert táppénz nem jár annak, aki egészséges.

A MÁV felkészül a járvány terjedésének megelőzésére, takarítják és fertőtlenítik a vonatokat.

Néhány üzletből elkapkodták a tartós élelmiszereket, ám a kereskedelmi szövetség szerint szükségtelen a felhalmozás, a boltok ki tudják elégíteni a vásárlói igényeket. Roham indult a kézfertőtlenítő szerekért is, az egyik hazai termékről pedig kiderült, hogy nem elég hatásos, ezért visszavonták az engedélyét. 

Közben Romániában is megjelent a koronavírus, az ország déli részén, egy Gorij megyei 20 éves férfinál mutatták ki a fertőzést.

Szájmaszkot viselő férfi fertőtlenítést végez a Tenerife nyugati partjánál lévő Costa Adeje üdülőhely bevásárlóközpontjának teraszán 2020. február 26-án (Fotó: MTI/AP)

Szájmaszkot viselő férfi fertőtlenítést végez a Tenerife nyugati partjánál lévő Costa Adeje üdülőhely bevásárlóközpontjának teraszán 2020. február 26-án (Fotó: MTI/AP)

A vesztegzár alá vont tenerifei szállodából – ahol öt magyar tartózkodik – több mint száz vendéget kiengedtek, mert nem kerültek kapcsolatba a fertőzöttekkel. A többieknek azonban két hétig tart majd a karantén.

A Wizz Air valamennyi olaszországi járatát törölte március 10. és április 4. között. 

Egyre több óvintézkedést vezetnek be az oktatási intézmények, a fővárosi iskolák kérdőívvel próbálják kiszűrni, lehet-e vírushordozó gyerek a diákok között.

Ha a koronavírus-járvány terjedése veszélyeztetné a nyári olimpiai játékok biztonságos megrendezését, könnyen előfordulhat, hogy inkább meg sem rendezik az olimpiát. Erről Dick Pound, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szenior tisztségviselője beszélt. Az ilyenkor szokásos protokoll alapján inkább törölnék az elvileg július 24-én kezdődő tokiói olimpiát, mintsem elhalasztanák, vagy új helyszínt keresnének.

A magyarországi törvényi szabályozás szerint a magyar szállodákban elrendelt karantén költséget az állam viseli, miután vis maior helyzetről van szó. Nagy valószínűséggel hasonló a gyakorlat külföldön is, a pluszköltségeket ott sem a vendégnek számlázzák ki – mondta el Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke csütörtökön.

Kamu jótanácsok terjednek a Facebookon a koronavírussal kapcsolatban. Ha veled is szembejönnek „egy olasz orvos” tanácsai a koronavírusról, semmiképp se fogadd meg őket! Ezek ugyanis veszélyes, félrevezető és hamis információk.

További hírek a témában:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top