Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Gasztro

Sütőtökös, cukkinis és karfiolos gofri – nem fogsz tudni választani!

A gofri tésztájába belesülnek a zöldségek, a csodás sajtok és a fűszerek. Egyszerűen abbahagyhatatlan, még a húsimádók is rákattannak.

A férjem nagy hamburger- és fasírtrajongó, de én nem vagyok igazán húsimádó, így, amikor neki ezeket készítem, mindig bajban vagyok, hogy mit egyek. Egyszer nagyon ráértem – ilyen is ritkán van –, és mivel már megint marhaburger volt a kívánság vacsorára rizzsel és salival, gondoltam, kreatívkodom kicsit, mert már untam az ilyenkor bevett, grillezett Haloumi sajt opciót.

Sütőtökös gofri. A virágot nem kell megenni (Fotó: iStock)

Mondjuk a grillsajttal nehezen veszi fel bármi is a versenyt, tekintve, hogy három perc alatt el lehet készíteni, de mivel most nem rohantam, meg amúgy is szezonja van, kísérleti jelleggel nekiálltam sütőtökös gofrit gyártani. Úgy voltam vele, hogy ha nem jön be, még mindig van a hűtőben Haloumi. Persze annyira finom lett, hogy a párom és az épp nálunk vacsorázó barátja be is falták az első adagot, még mielőtt a hamburger a grillrácsra került volna. Azóta pedig teljesen rákattantunk az egyéb zöldséges-sajtos gofrikombinációkra is, így bátran merem ajánlani a sütőtökös, a cukkinis és a karfiolos változatot is, mert egyik finomabb, mint a másik.

Mindhárom gofri nagyon hamar elkészül, és az alaprecept ugyanaz, csupán a zöldségek ízvilágához igazítottam a sajtokat és a fűszerezést, de ezek ízlés szerint variálhatók.

Sütőtökös-kecskesajtos gofri

Mivel a sütőtök édes, így ahhoz egy karakteres, sós kecskesajt, friss újhagyma és petrezselyem illik a legjobban.

Hozzávalók

  • 20 dkg sütőtök
  • 10 dkg reszelt mozzarella
  • 10 dkg kecskesajt
  • 10 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 2 szál újhagyma
  • friss petrezselyem
  • őrölt chili
  • fekete bors

Elkészítés

  1. A sütőtököt lereszeljük és egy nagy tálba tesszük, majd hozzáadjuk a lisztet és a tojást, és az egészet összedolgozzuk. Ezek után jöhet bele a reszelt mozzarella, majd morzsoljuk bele a kecskesajtot, adjuk hozzá a finomra vágott újhagymát és petrezselymet. és az egészet szórjuk meg frissen őrölt sóval és fekete borssal, valamint egy csipetnyi őrölt chilivel, ami jól megy a sütőtök édességéhez.
  2. Melegítsük fel a gofrisütőt, de ha ilyenünk nincs, akkor a franciapirítós-sütő is tökéletesen megfelel a célra, és ebbe kanalazzunk kb. két evőkanálnyi adagokat.
  3. A zöldséges gofrik nagyjából hat perc alatt sülnek át, így a sütőtök is puha lesz és a sajt is aranybarnára sül.

Karfiolos-parmezános gofri

Mivel a karfiolnak elég semleges az íze, kiválóan kombinálható a kicsit erősebb aromájú rozmaringgal és a friss snidlinggel, na meg a karakteres parmezánnal.

Hozzávalók

  • 20 dkg karfiol
  • 15 dkg trappista sajt
  • 5 dkg parmezán sajt
  • 10 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • friss rozmaring
  • snidling
  • fehér bors

Elkészítés

A menet gyakorlatilag ugyanaz, mint a sütőtökös gofrival. A lereszelt (vagy késes vágóval apróra zúzott) karfiolt összekeverjük a többi hozzávalóval, majd megbolondítjuk egy csokor finomra szeletelt snidlinggel és egy pár frissen aprított rozmaringlevéllel, sóval és a karfiolhoz remekül passzoló fehér borssal. A masszába kevert parmezán egészen különleges ízt ad majd a karfiolos gofriknak, amiket ugyanúgy süssünk ki, mint a sütőtökösöket.

Cukkinis-fetás sajtos gofri

Végül jöjjön a megunhatatlan cukkini, ami egészen nyilvánvaló, hogy gofri formájában is finom, hiszen a cukkinifasírt is isteni csemege, és tökéletes megoldás a hamburger helyett. A cukkini jól harmonizál a fokhagymával és a kaporral, a cheddar és a feta sajttal pedig egyenesen imádják egymást.

Hozzávalók

  • 20 dkg cukkini
  • 15 dkg cheddar sajt
  • 5 dkg feta
  • 10 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • friss kapor
  • bors

Elkészítés

Az előzőekhez hasonlóan a cukkinit reszeld le, de mielőtt a többi alapanyagot hozzáadnád, sózd be egy kicsit, majd hagyd állni 15 percet. Ezután csavard ki a levét, öntsd le és most már jöhet a többi hozzávaló. Az ízletes narancsszínű cheddar és a sós feta, a friss kapor és a fokhagyma íze mind összeolvadnak majd az aranyszínűre sült gofrikban.

Tálalhatod mártogatóssal ropogtatnivalóként, fő fogásként, de akár feltétként is egy főzelék tetején. Ne lepődj meg, ha a húsimádó pasid is rákattan majd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top