Gasztro

Töltött cukkini, a diétás, vega szuperfogás

Ezzel a fogással tutira nem unod meg a cukkiniszezont.

A kertünkben lakó cukkini olyan, hogy ha egyszer beindul, akkor nem bír leállni. Csak úgy ontja a magából a terméseket, amik, ha elfelejtjük időben lekapkodni őket, több kilós cukkinióriásokká nőnek. Még szerencse, hogy a nyári diétába is jól beleillik ez a zöldség, ha megfelelően készítjük el, mert ilyenkor természetesen minden héten az asztalra kerül. 

Egy igazi jolly joker, hiszen fogyasztható sülve, főve, párolva, de még nyersen is, így biztosan találunk olyan cukkinis fogást, ami a kedvünkre való. Az eredetileg Nyugat-Indiából és Mexikóból származó alapanyagnak ajánlott is a gyakori fogyasztása, mert amellett, hogy igen alacsony a kalóriatartalma, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Sose pucoljuk meg, mert a héja tele van értékes béta-karotinnal, emellett bőségesen tartalmaz C-vitamint, folsavat, káliumot, kalciumot, foszfort, mangánt, cinket és szelént is.

Mindezek mellett nagyon finom, és nemcsak a diétázók, hanem a vegák nagy kedvence is, hiszen számtalan ízletes, húsmentes fogás készíthető belőle. Az egyik ilyen nagy kedvencem a fetás töltött cukkini zöldfűszeres mártogatóssal, amit a húsimádók akár darált hússal is elkészíthetnek, de én a húsmentes verzióért vagyok oda, így most következzen ez. Ja, és ha egy mód van rá, szedjük le hozzá időben a zöldséget, mert akkor marad igazán zsenge a héja, ha nem hagyjuk, hogy akkorára nőjön, mint egy csecsemő.

Fetás-zöldfűszeres töltött cukkini (Fotó: iStock)

Fetás-zöldfűszeres töltött cukkini (Fotó: iStock)

Hozzávalók

  • 2 db közepes cukkini
  • 1 db teljes kiőrlésű, magos zsemle
  • 1 db tojás
  • 100 g feta
  • ½ dl mandulatej
  • fél csokor friss petrezselyem
  • 1 szál újhagyma
  • 100 g reszelt trappista sajt
  • frissen őrölt fekete bors

A mártáshoz

  • 1 dl zsírszegény tejföl
  • frissen vágott kapor, petrezselyem és snidling
  • tengeri só
  • fekete bors

Elkészítés

  1. A cukkiniket alaposan megmossuk, de nem kell meghámozni őket, mert a héjukban van a sok vitamin. Levágjuk a szárrészt, majd hosszában kettévágjuk őket. Egy kanállal kikaparjuk a belsejük egy részét, hogy meg tudjuk tölteni őket, és a zöldség kikapart húsát egy tálba tesszük.
  2. A cukkini belét villával vagy robotgéppel összetörjük, de csak hogy darabos legyen, nem kell péppé turmixolni. Ha nagyon sok a leve, leöntjük róla, majd belemorzsoljuk a tálba a teljes kiőrlésű magos zsemlét, ráöntjük a fél deci mandulatejet, és ráütjük a tojást. Az egészet jól elkeverjük, majd belemorzsoljuk a 100 g fetát is, ami elég sós, így már külön sózni nem is kell a tölteléket. Frissen őrölt fekete borssal alaposan meghintjük, és a finomra vágott fél csokor petrezselyemzölddel és az újhagymával ízesítjük. Átforgatjuk az egészet, majd visszatöltjük az így kapott tölteléket a félbevágott cukkinikbe.
  3. Sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük a cukkinihajókat, és megszórjuk a tetejüket egy kevés reszelt trappista sajttal. A tepsit 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és a cukkini méretétől függően 15-20 percig sütjük (ha fiatal és zsenge, nagyon hamar elkészül).
  4. Amíg sülnek a töltött cukkinik, elkészítjük a mártást és a köretet, mindkettő pofonegyszerű. A tejfölt tegyük egy kis tálkába, adjunk hozzá pár szál finomra aprított friss snidlinget, petrezselymet és kaprot, daráljunk bele egy kevés tengeri sót és fekete borsot. Keverjük össze, tegyük a hűtőbe, és hagyjuk állni, amíg megsül a cukkini, hogy kicsit összeérjenek az ízek.
  5. Én kuszkusszal szoktam tálalni ezt a fogást, aminek szintén elég 10 perc, hogy megszívja magát forró vízzel, és egészséges, semleges ízű, de cseppet sem unalmas köretként kiemelje a főfogást.
  6. Amikor a trappista sajt ínycsiklandó aranyszínűre sült a cukkinik tetején, már jöhetnek is ki a sütőből. Egy cukkinihajót a tányérra teszek, mehet mellé két evőkanál kuszkusz, a tetejére a hideg zöldfűszeres mártás.

Ezzel a fogással garantáltan nem unjuk meg a cukkiniszezont.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top