Gasztro

Finom, de szerény nagyböjti vacsora 20 perc alatt

Ez az egyszerű, finom és húsmentes zöldbabragu ideális étel a szigorú böjti napokra.

Hamvazószerda van, nagyböjt első napja. A böjt természetesen a mai világban már egészen mást jelent, mint régen, amikor még a vallási hagyományok határozták meg az életet, habár, ha jobban belegondolunk, ezek a vallási hagyományok helyenként és felekezetenként is mások és mások voltak, sőt, az idővel is változtak. Messze jár a valóságtól, aki szigorú szabályokat keres.

Tejszínes zöldbabragu, ideális böjti étel (A szerző fotója)

Maradjunk abban, hogy a nagyböjt az, amikor nem eszünk húst, de még ezt sem kell annyira komolyan venni. Még az egyik legkeményebb, katolikus böjtben is csak a hamvazószerda (ma) és a nagypéntek (húsvét előtti péntek) a szigorú böjti nap, amikor naponta háromszor szabad étkezni, de csak egyszer jóllakni, a húst pedig ezeken a napokon és péntekenként ki kell zárni, de ez is csak a 18-60 év közöttiekre vonatkozik, a gyerekekre és idősekre nem. Meg persze vannak még kivételek: a betegek, a várandósok, a szoptatós anyák és még sorolhatnánk.

Ebből is látszik, hogy a nagyböjt leginkább egy időszakot jelent, amit főként az étkezési megkötésekkel azonosítunk.

Az enyhén szólva is képlékeny táplálkozási szabályoknál azonban sokkal fontosabb – vallási, lelki értelemben – a bűnbánat, a megtisztulás és a húsvétra, vagyis a feltámadás ünnepére való testi-lelki felkészülés.

Hogy ezt ki mennyire tartja fontosnak, vagy hogyan szeretné elérni, azt már mindenki döntse el maga, én ehhez nem, legfeljebb böjti ételhez adhatok receptet.

Persze, egyáltalán nem könnyű feladat ez sem, és nem azért, mintha nem lenne a tarsolyomban számtalan húsmentes recept, hanem mert a böjt egyik lényege éppen az élvezetektől való tartózkodás, a jó étel meg akkor is élvezet, ha nincs benne hús. Nem baj, kerüljük legalább a hivalkodást: lágy, harmonikus ízű étel következik, ami ráadásul húsz perc alatt kész is van.

Tejszínes zöldbabragu

Hozzávalók

  • 2 dkg vaj
  • 2 ek. olaj
  • fél póréhagyma vagy egy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél kg fagyasztott zöldbab
  • 1 bio zöldségleves kocka
  • só, bors
  • bazsalikom
  • szerecsendió
  • 2 dl tejszín
  • pár szál petrezselyem
  • 1 bögre (jázmin) rizs

Elkészítés

  1. A vaj és az olaj keverékén megdinszteljük a felaprított hagymát. Hozzáadjuk a zöldbabot és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Sózzuk, borsozzuk, beleteszünk kevés őrölt szerecsendiót, a leveskockát (elhagyható) és a zúzott fokhagymát, és lefedve pároljuk, amíg meg nem puhul a bab.
  2. Közben feltesszük főni a rizst: egy bögre rizshez két bögre vizet adunk, sózzuk, lefedve, lassú tűzön 15 percig pároljuk.
  3. Amikor megpuhult a bab, beletesszük a fazékba a bazsalikomot is, felöntjük a tejszínnel, hagyjuk, hogy egyet rottyanjon. Már kész is az étel.
  4. Tálaláskor a rizs kerül alulra, a rá a zöldbabragu, és petrezselyemzöldet szórunk a tetejére.

Tipikusan az az étel, amihez normál esetben innánk egy fél pohárka fehérbort, kivéve most, mert böjt van. És ha már itt tartunk, akár el is gondolkozhatunk azon, hogy ha már itt a remek alkalom, mik azok a dolgok, amikről akár le is mondhatnánk az ünnepre való lelki felkészülés és önmegtartóztatás jegyében. Sorozatnézés? Autózás? Ruhavásárlás? Valójában bármilyen függőségünkről vagy kellemes dologról való fájdalmas lemondás ugyanezt a célt szolgálja, lényeg, hogy áldozat legyen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top