Gasztro

A cukkini egy őssejt, bármi lehet belőle: kedvenc cukkinis ételeink

Kedvenc cukkinis ételeink, plusz egy kis ráadás: cukkinifasírt, töltött cukkini, cukkinikrémleves és olasz cukkinisaláta. Egyetek sok cukkinit, mert most aztán nő, mint a tök!

Ha nem lenne az év felében tél, a világon semmi bajunk sem volna. Nem kellenének nagy házak meg lakások, amiket fűteni kell egy vagyonért és nem kellene azzal sem foglalkozni, hogy mit fogunk enni, mert nyáron minden van, csak úgy, szinte magától – feltéve, hogy az embernek van egy kis kertje. Például nőnek benne különböző tökfélék, mint például a cukkini: ilyenkor csak úgy ontják a termésüket. És ha van cukkini, akkor meg vagyunk mentve, mert van kaja, innentől már csak fantázia kérdése, hogy mit készítsünk belőle, mert cukkiniből aztán bármit lehet.

Sőt, már jóval azelőtt is lehet belőle ételt készíteni, hogy valóban teremne, ott van például a csodálatos cukkinivirág, ami töltve vagy sörbundában kisütve remek csemege, rá is kaptunk mostanában. Persze csak a fiúvirágokat esszük meg, a lányokból megvárjuk, míg kifejlődik a cukkini.

Cukkininövény

Mondtam én, hogy a cukkini nő, mint a tök! (Fotó: Pixabay / Sh2587)

A cukkini gasztronómiai szempontból egy őssejt, vagy még inkább olyan, mint a Terminátor 2-ben az a folyékony fém robot. Saját karaktere nincs, viszont bármiét felveszi, amihez hozzáér, vagyis, mondhatjuk, hogy a cukkini ízesítésének a terén nem igazán van megkötve a kezünk, azt csinálunk vele, amit akarunk. Ezzel szemben az állagát csak imádni lehet: amikor a lecsóban már minden pépesre főtt, a cukkinidaraboknak még mindig van tartásuk, mintegy szétpukkannak a fogunk alatt.

Sőt, még attól sem kell tartani, hogy esetleg hizlalna, a cukkini semmiképp sem csinál olyat, legfeljebb az, amit hozzáteszünk: a gigászi mennyiségű sajt, a jó, zsíros darált lapocka, meg az olaj, amiben kisütjük, de hát mostanában a zsírtól nem félünk, a közellenség szegény szénhidrát lett, amit viszont újabban divat lett cukkinival helyettesíteni. Ott van mindjárt a cukkinispagetti, még külön eszközt is lehet vásárolni hozzá, amivel a tököt megfelelő formába hozzuk, sőt, lasagnét is szoktak készíteni belőle, ahol szintén a tésztát helyettesíti a cukkini. Utóbbi kétségtelenül egy életképes koncepció, rakott cukkini a neve.

Cukkinikrémleves

Természetesen, mint minden zöldségből, cukkiniből is lehet krémlevest készíteni, méghozzá nagyjából a szokásos módszerrel.

cukkinikrémleves

Cukkiniből is lehet krémlevest készíteni. Habár, miből nem? (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók

  • 1 ek. olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej hagyma
  • 1 kg cukkini
  • 1 l zöldség- vagy szárnyasalaplé, vagy víz
  • 2 dl tejszín
  • 1 pohár tejföl
  • só, bors
  • őrölt szerecsendió

Elkészítés

  1. Egy fazékban felmelegítjük az olajat és megdinszteljük rajta a hagymát és a fokhagymát.
  2. Közben a cukkinit kockára vágjuk, amikor már jó a hagyma, beletesszük a fazékba és felöntjük a vízzel vagy alaplével. Lefedjük és addig főzzük, amíg a cukkini meg nem puhul. Ez kb. 15-20 percet fog igénybe venni. Ha vízzel főzzük, akkor most megsózzuk-borsozzuk, beleszórjuk a szerecsendiót.
  3. Öntsük hozzá a tejszínt és a tejfölt is, majd botmixerrel turmixoljuk simára, vagy ha szeretjük a rágni való darabkákat, akkor kevésbé simára. Kóstoljuk meg, ha szükséges, adjunk hozzá még sót.

Tálaláskor tehetünk a leves közepébe reszelt parmezánt vagy más sajtot. Egy szelet sajtos pirítóssal komplett ebédnek is elmegy.

Cukkinifasírt

Az alapkoncepció ugyanaz, mint a tócsninál, amikor is a reszelt krumplit sütjük meg serpenyőben, kevés olajon. Csakhogy, a cukkininek nincs számottevő keményítőtartalma, ami egyrészt nagyon jó, mert emiatt nem hizlal, viszont pótolni kell, különben szétesik a fasírt. Ezért, az ízesítőkön túl kerül a reszelt cukkinibe lisztet és tojást is teszünk.

Hozzávalók

  • fél kg cukkini
  • 2-3 csipet só
  • 2 tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szál újhagyma
  • 2-3 ek. liszt
  • ízesítésnek zöldfűszer, ami lehet kapor, petrezselyem, koriander, bazsalikom, vagy amit szeretünk
  • 2 marék reszelt parmezán (elhagyható)
  • olaj a sütéshez

Elkészítés

  1. Először nagy lyukú reszelőn lereszeljük a cukkinit (a két végét előbb levágjuk), majd besózzuk, hogy kieressze a levét. Békén hagyjuk úgy 10 percig
  2. Egy másik tálba beletesszük az apróra vágott újhagymát, a zúzott fokhagymát, az apróra vágott zöldfűszert és a tojásokat, összekeverjük.
  3. Most kinyomkodjuk a cukkiniból a levét és beletesszük a tojásos keverékbe, jól összekeverjük. Most tesszük bele a lisztet is.
  4. Egy serpenyő alján olajat hevítünk, majd a cukkinis masszából pingponglabda nagyságú golyókat formálunk. Beletesszük a serpenyőbe, egy kanállal ellapítjuk. Amikor az alsó fele pirosra sült, megfordítjuk és a másik felét is megsütjük.

Készíthetünk hozzá joghurtos mártogatóst ugyanazzal a fűszerrel, amit a fasírthoz használtunk, fokhagymával, valamint kevés olajjal, esetleg citromhájjal és -lével, de hüvelyesekből készült főzelék mellé is kiváló feltét.

Töltött cukkini

Nagyobbacska cukkiniket meg lehet tölteni mindenféle földi jóval, és érdemes is, mert finom lesz. Persze egyáltalán nem képzeljük, hogy ami cukkiniból van, az magától értetődően diétás, tessék, itt a bizonyíték.

töltött cukkini

Paradicsomos raguval töltött cukkini (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók

  • 2 nagyobb cukkini
  • 1 szelet füstölt szalonna vagy bacon
  • 1 ek. olaj
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél kg darált lapocka
  • 2,5 dl passzírozott paradicsom
  • 3 db bazsalikomlevél (vagy két csipet szárított bazsalikom
  • 1 csipet oregánó
  • 1 dl tejszín
  • só, bors
  • 2 nagy golyó mozzarella
  • 2 marék parmezán

Elkészítés

  1. Először a tölteléket készítjük el. Egy fazékban felmelegítjük az olajat, beletesszük a csíkokra vágott szalonnát, kisütjük a zsírját. Közben felvágjuk a hagymát, majd megdinszteljük a szalonnazsíron, beletesszük a szétzúzott fokhagymát is.
  2. Rátesszük a húst, kifehéredésig kevergetjük, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük a passzírozott paradicsommal. Hozzátesszük a fűszereket is és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik.
  3. Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra. Hosszában kettévágjuk a cukkiniket, kikanalazzuk a magokat. Oívaolajat locsolunk egy tepsi aljába és beleültetjük a tököt, belül is megkenjük olívaolajjal, sózzuk.
  4. Levesszük a tűzről a ragut, belekeverjük a tejszínt és a reszelt parmezánt, majd belekanalazzuk a tökbe. A tetejére apróra vágott vagy reszelt mozzarellát szórunk.
  5. Betoljuk a felmelegített sütőbe és készre sütjük.

Ugyanezzel a szósszal készíthetünk rakott cukkinit is, ebben az esetben a tököt vékony szeletekre vágjuk, lerakunk egy réteget egy kiolajozott tepsi aljára, majd következik a szósz, újra egy réteg cukkini következik, majd ismét szósz, a tetejére pedig mozzarella, majd addig sütjük, amíg gusztusos, aranyszínű nem lesz.

Cukkinisaláta

Cukkiniből isteni finom salátát is készíthetünk, ezt a receptet Boga barátnőm leste el Olaszországban és azóta is lelkesen gyártja, meg is értem.

Citromos-kapros cukkinisaláta

Citromos-kapros cukkinisaláta (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók

  • 1 kisebb cukkini
  • 1 citrom
  • olívaolaj
  • 1 csokor kapor
  • só, bors
  • borsóhajtás, ha van. (balkonládába vetve kb. két hét alatt éri el a megfelelő méretet)

Elkészítés

  1. A citromot félbevágjuk, az egyik felét lehártyázzuk (citromkaviárt készítünk), a másik feléből pedig levet facsarunk.
  2. A cukkini végeit levágjuk, majd lereszeljük, vagy uborkagyalun legyaluljuk. Hozzáadjuk a citromot.
  3. Sózzuk, borsozzuk, öntünk rá olívaolajat, ráaprítjuk a friss kaprot, teszünk rá borsóhajtást, ha van, összekeverjük, és már kész is a cukkinisaláta.

Keressünk hozzá egy jó köretet!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top