Gasztro

A fiú cukkinivirágból úgysem lesz termés, egyétek meg inkább!

Cukkinivirágot enni egyáltalán nem pazarlás. A nőivarú virágokat békén hagyjuk kifejlődni, a hímivarúakat viszont leszedjük és válogatott finomságokat készítünk belőlük.

A cukkinivirág errefelé még midig kuriózumnak számít, aminek szerintem egyetlen oka van: hogy nem lehet kapni az élelmiszerdiszkontban ötösével csomagolva, pufi tálcán, időnként pedig akciósan. Sőt, ha jobban belegondolunk, szinte egyáltalán nem lehet kapni, nincs is benne a magyar gasztronómiai kánonban, vagy úgy is mondhatnám, hogy viszonylag ritkán gondolják a magyar családanyák, hogy ej, de ennék egy jó kis cukkinivirágot, csinálok is a hétvégén!

Pedig, akinek kertje van, annak általában cukkini is terem benne, mivel elég hálás növény, nő, mint a tök (mivel az) és egy csomó mindent lehet belőle készíteni. Ahol pedig cukkini van, ott óhatatlanul cukkinivirág is van elég. Nálunk is volt mindig, nézegettem is, hogy milyen szép, nagy virágok, ezt a világ bizonyos tájain, például a Földközi-tenger partvidékén megeszik, de előbb megtöltik valamivel, vagy sörtésztába mártva, olajban kisütik. Én azonban mindig sajnáltam leszedni a virágokat, nehogy már ne legyen belőle cukkini, sőt, úgy éreztem volna magam, mintha levágtam volna az aranytojást tojó tyúkot.

Egészen addig, amíg a minap meg nem világosodtam és rá nem jöttem, hogy te jó ég, hiszen a cukkininek vannak hímivarú virágai is, amikből az életben nem lesz termés.

Olyan ez, mint amikor tejelő marha bikát ellik, ami sosem fog tejet adni, vagy a tojóhibrid tojásból kakas kel ki, ami nem tojik: a gazdasági haszna zérus, és ennek megfelelően is bánnak vele. Ezzel szemben a hímivarú cukkinivirágnak mégiscsak van haszna: leszedjük és megesszük.

A hímivarú virágot onnan ismerjük meg, hogy nincs rajta cukkini, hanem egy száron nő, a pici cukkinit meg onnan ismerjük meg, hogy vastagabb, mint a szár. Képünkön az a virág a lány, amin a hangya mászik, a másik meg a fiú. Látszik rajta, még egyszer mondom, a virág szárát kell nézni.

Hímivarú és nőivarú cukkinivirág

A nőivarú virág az, amin a hangya mászik, arról ismerjük meg, hogy egy cukkinin ül. A másik, aminek csak szára van, a fiú, azt szedjük le. (A szerző fotója)

A nőivarú cukkinivirágot nem szedjük le, mert akkor nem lesz belőle cukkini. Ha mindenképpen le szeretnéd szedni, akkor viszont a mini cukkinivel együtt érdemes, azt is megesszük vele.

A cukkinivirágot, mit már említettem, szeretik megtölteni. Az olaszok általában ricottás vagy kecskesajtos tölteléket tesznek bele, vagy ami van. Kerül bele fokhagyma, valamiféle zöldfűszer, ami lehet kapor, petrezselyem, bazsalikom vagy tárkony, vagy ami akad, ezen kívül tojás, hogy sütéskor összetartsa a tölteléket és zsemlemorzsa, hogy javítsa az állagát. Mehet bele karakteres sajt is, parmezán, provolone, pecorino, vagy ami van otthon. Ha egyik sincs, akkor végül is mindegy, hogy melyiket veszed, érdemes kísérletezni.

Ezzel szemben a törökök rizzsel szeretik megtölteni a cukkinivirágot. A rizs természetesen megfelelően fűszeres, kerül bele paradicsom, menta, római kömény, nagy mennyiségű petrezselyemzöld, hagyma és citromlé is. Ez azért kevésbé ismert errefelé, mert ezt úgy 50 virág alatt nem is érdemes elkezdeni, annyi meg még az én kertemben sem jött össze soha egyszerre. Nem baj, ugyanezt a tölteléket szőlőlevélbe is tekerhetjük, lesz is róla cikk nemsokára.

A rántott tökvirág meg természetesen sörtésztával készül, majd forró olajban kisütjük, ennyi a mutatvány.

Frissen szedett cukkinivirágok

Frissen szedett cukkinivirágok (A szerző fotója)

A cukkinivirágot reggel szedjük. Ennek annyi a jelentősége, hogy akkor még nyitva van, utána becsukódik, és akkor nem látjuk, hogy mi lakik benne. Hangyák valószínűleg igen, amiket egy univerzális, konyhai ecsettel tudunk a legszakszerűbben eltávolítani. Ez után egy ollóval kivágjuk a bibét, majd megmossuk a virágokat, de nem ám hűbelebalázs módjára, hanem óvatosan: egy tálba vizet engedünk és a felszínén húzogatjuk végig a finom, sérülékeny kis virágokat, mintha vízisíelnének.

Ezután, kisvártatva be is csukódnak a virágok, közben pedig kikeverhetjük a tölteléket vagy a sörtésztát, tessék, itt van két lehetséges recept.

Ricottával töltött cukkinivirág

Töltött cukkinivirág

Töltött cukkinivirág (A szerző fotója)

Hozzávalók

  • 6 db cukkinivirág
  • 10 dkg ricotta (lehet kecskesajt is vagy lágy tehénsajt)
  • 1 tk. szárított kapor vagy 2 szál friss
  • fél tojás (elhabarjuk és a felét öntjük bele)
  • 1 ek. zsemlemorzsa
  • 2 ek. reszelt parmezán vagy provolone vagy pecorino
  • só, bors

Elkészítés

  1. A virágokat a fenti módon elkészítjük (megmossuk, a bibét kivágjuk), majd a krém hozzávalóit egy tálban összekeverjük és habzsákkal beletöltjük a virágok kelyhébe.
  2. A megtöltött virágokat tűzálló tálba helyezzük, meglocsoljuk olívaolajjal, majd betoljuk a 200 fokra előmelegített sütőbe és sütjük negyedórán át, vagy amíg kész nem lesz.

Sörtésztában sült cukkinivirág 

Sörtésztában sült cukkinivirág

Sörtésztában sült cukkinivirág (A szerző fotója)

Hozzávalók

  • 6 db cukkinivirág
  • 1 dl sör
  • 5 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 1 kk. instant élesztő
  • bő olaj a sütéshez

Elkészítés

  1. A hozzávalókat összekeverjük, majd szobahőmérsékleten hagyjuk egy órán át dolgozni az élesztőt, amitől rendkívül laza és levegős, ugyanakkor ropogós lesz a tészta.
  2. Olajat hevítünk a sütéshez. A megtisztított cukkinivirágot a száránál fogva belemártjuk a sörtésztába, majd beletesszük a forró olajba és addig sütjük, amíg megfelelő nem lesz a színe. Időnként megfordítjuk, ha kész, papírtörlőn leitatjuk róla az olajat.

A cukkinivirágnak pont olyan íze van, mint a cukkininek, se több, se kevesebb.

A mennyiségből látszik, hogy ez itt két előétel, és a hat-hat darab nagyjából röpke kóstolónak elég egy négytagú családnak, de legalább ma is ettünk valami különlegest. Jó étvágyat hozzá!

Még egy kis olasz konyha az nlc.-n

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top