Magyarország kúl

A gofcsi, azaz a gofrisütőben készülő tócsni az év strandkajája

A nyerő strandétel megálmodója, Szikra Gabi szerint a tésztaalap a dödöllére is emlékeztet, ami az egyik legfontosabb hagyományos zalai-somogyi étel.

Ilyen egy balatonfenyvesi gofcsi

1290 forintba kerül a két szelet újfajta, krumplis gofri, rá tejfölhab, szárított paradicsom, ementáli és ráolvadó kecskesajt, pirított vöröshagyma és lila hagyma kerül. Kacsapörc feltéttel is lehet kérni. A Konyhám tavaly az Év Felfedezettje díjat hozta el a balatonfenyvesi strandra, idén már sokkal több helyi alapanyaggal dolgoznak.

Idén az év felfedezettje a zamárdi strandra hawaii idillt varázsoló Tiki Beach Bisztró lett. Velős pirítóssal neveztek.

A versenyt szervező Balatoni Kör szóvivője, Kardos Gábor szerint sorra nyílnak az újabb strandbisztrók a Balatonnál, és a tapasztalatok szerint a korábbiak is újítanak, fejlődnek, ezért a verseny évről évre szorosabb. Gasztrotrendként a minőségi kreatív szendvicseket lehet kiemelni, és a globális gyorsételikonok helyett a hazai strandkonyha klasszikusait igyekeznek inkább újragondolni.

A Balatoni Kör célja az Év Strandétele díjjal az volt, hogy ebben a kategóriában is legyen valamilyen szakmai elismerés, és erősödjön a verseny. Másik fő törekvésük a tájidegen elemek helyett balatoni alapanyagok népszerűsítése a büfékben, ami nemcsak egészségesebb és gasztronómiailag magasabb minőség, de gazdaságilag is sokkal kedvezőbb a régiónak, ha a helyi termelőket részesítjük előnyben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top