nlc.hu
Gasztro

Tavaszi tekercs recept

Nincs most ennél aktuálisabb étel: süss tavaszi tekercset!

Tésztába csomagolva, forró olajban kisütve még a gyerekek is megeszik a zöldséget. Süssél tavaszi tekercset!

Itt a tavasz, legalábbis naptár szerint. Időnként kisüt a nap, a virágok is nagy bátran nyitogatják a szirmaikat, de teremni még, ha őszinték akarunk lenni, legalább magunkhoz, semmi sem terem. Na jó, ha kimegyünk az erdőbe, találhatunk medvehagymát meg salátaboglárkát, esetleg kucsmagombát, de lássuk be, márciusban még nem igazán robban be a jó idő, ez az időszak a természet megújulásának is csak az előfutára, mondhatni, feketék a földek.

A zöldségekre viszont ilyenkor már úgy vágyik a szervezetünk, mint… khm, egy falat kenyérre. Nem baj, a tavalyi termésűek is jók lesznek, csak találjuk ki, hogy hogyan tegyük kívánatossá, hogy a gyerekek is megegyék, ahelyett, hogy gondosan a tányérjuk szélére pöckölnék.

Ez az, csomagoljuk tésztába és süssük ki olajban!

Ennek a két konyhai eljárásnak köszönhetően (plusz, ha ráöntünk egy vödör tejfölt) hirtelen, varázsütésre minden étel rendkívül vonzóvá válik. Az így készülő ételnek neve is van: tavaszi tekercs.

Tavaszi tekercset általában a kínai büfékben szoktunk megvásárolni. Valami hasonlót fogunk mi is készíteni, viszont, mivel más dolgunk is van, nem olyan gyerekujjnyi méretűeket fogunk csinálni, hanem akkorákat, amikbe jó nagyot bele lehet harapni. Ez a méret azért is praktikus (azonkívül, hogy nem kell vele annyit bindzsizni), mert pont kijön a hosszában félbe vágott réteslapból.

Készül a tavaszi tekercs

Készül a tavaszi tekercs (A szerző fotója)

A tészta tehát boltban, készen kapható réteslap lesz, amivel nincs semmi hókuszpókusz: nem kell megkenni vajjal, de még csak nedves konyharuhára sem kell teríteni, nem lesz semmi baja az alatt a pár perc alatt, amíg megtöltjük. A zsírozásról a forró sütőolaj gondoskodik.

A töltelék már eggyel trükkösebb kérdés.

Van, aki húst is tesz bele, de az én felfogásomban ez teljességgel fölösleges: azért tavaszi, mert zöldség van benne.

Olyan receptet is láttam, amelyben a töltelékbe üvegtésztát kevernek, én ennek sem látom szükségét. Alapvetően tehát három egyszerű alapanyaggal dolgozunk: káposztával, répával és hagymával. Az ízesítésen mindenki eltöprenghet maga, vagy lazán improvizálhat, vérmérséklete szerint. Én a kínai megoldást választottam és elképesztően finom lett, úgy elfogyott tíz perc alatt a 18 darab tavaszi tekercs, mintha sosem lett volna. De persze ez egyáltalán nem kötelező, sőt, készséggel belátom, hogy nem minden háztartásban van halszósz, szezámmagolaj, szójaszósz meg citromnád, szóval nyugodtan alkoss és rögtönözz! A fokhagymát feltétlenül javaslom ízesítésnek, de jót tesz neki a chili, a fekete bors és a gyömbér is.

Tavaszi tekercs

tavaszi tekercs

Kész a csodás tavaszi tekercs, kezdődhet a lakoma (A szerző fotója)

Hozzávalók

  • 1 csomag réteslap (9 lapos)
  • 30 dkg káposzta
  • 2 db közepes répa
  • 2 fej hagyma (póré és salotta is jó, de az egyszerű vöröshagyma is megteszi)
  • 2 evőkanál szezámmagolaj
  • 2 evőkanál földimogyoróolaj (sima étolaj is jó)
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • fél teáskanál halszósz
  • 1 teáskanál rizsecet (vagy fehérborecet vagy sherry ecet)
  • fél teáskanál gyömbérpor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • csili
  • őrölt bors
  • ázsiai citromfű (ezek itt mind opcionálisak, mindenki úgy fűszerezi a zöldséget, ahogy akarja)
  • olaj a sütéshez

Elkészítés

  1. Először elkészítjük a tölteléket. A káposztát csíkokra vágjuk, a répát durva reszelőn lereszeljük, a hagymát szintén fél karikákra vágjuk, a csilit felkarikázzuk, a fokhagymát összezúzzuk. Egy wokban vagy nagy serpenyőben olajat hevítünk, rádobjuk a csilit és a fokhagymát, megforgatjuk, majd jöhet az előkészített zöldség.
  2. Most jöhetnek a fűszerek és szószok, jól belekeverjük a zöldségbe. A csípősségük hamar elpárolog, ahogy a folyadék is, úgyhogy, ha nem akarjuk, hogy megégjen a zöldség, mielőtt megpuhul, adjunk hozzá időnként egy kis vizet. Akkor van kész a zöldség, amikor éppen csak kellemesen ropog a fogunk alatt. Megkóstoljuk, ha kell, állítunk az ízesítésén.
  3. Kicsomagoljuk a réteslapot, kihajtogatjuk és hosszában félbe vágjuk. A csíkok aljára teszünk két kanál tölteléket, a két oldalát felhajtjuk, mint a bejglinek és alulról felfelé feltekerjük. A végüket megkenjük egy kis vízzel, hogy tapadjon.
  4. Közben már forrósítjuk is az olajat, nem kell sok, de legyen legalább egy centi mély. Beletesszük a tekercseket, amikor az egyik oldal megsült, megfordítjuk és megsütjük a másik oldalt is, majd papírtörlővel leitatjuk a fölösleges olajat.

A tavaszi tekercset ehetjük fokhagymás tejföllel, ami egyáltalán nem autentikus, de népszerű megoldás. Mézzel, fokhagymával kikevert szójaszószba mártogatva is nagyon finom, én inkább ezt javasolnám. Ha szereted a csípőst, csilit is tegyél bele, és már kezdődhet is a lakoma.

Még néhány zöldséges étel

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top