Gasztro

A rántottától a lekvárig – egy kis baconnel minden sokkal jobb

A vegák most forduljanak el, főszereplőnk ma a bacon lesz. A bacon, ami akkor a legjobb, ha ropogósra sütjük, de íze és szaftja jó szolgálatot tesz húsok, zöldségek betekerésekor is. Gondoltunk persze az igazi rajongókra, nekik még baconlekvárt is hoztunk, de ez már tényleg a haladó kategória.

Akkor járunk a legjobban, ha mindig van otthon egy adag bacon. Készülhet belőle reggeli, a klasszikus ham & eggs, de nagyon finom lesz a rántotta és a frittata is, ha egy kis pirított baconnel bolondítjuk meg. Ráérősebb reggeleken akár komolyabb szendvicseket is összeállíthatunk, és még akár egy sós muffinba is szórhatunk felaprított pirított bacont, biztos, hogy nem fog neki ártani, sőt. 

Krémlevesek tetejére is szórhatunk feltétként egy kis pirított bacont: nagyon finom karfiolkrémleves és brokkolikrémleves kísérőjeként is, de fokhagyma és sajtkrémlevesek mellé is kínálhatjuk. Igazi ajándék, ha a salátánkra is szórunk egy kis adag bacont, és persze a kedvenc házi hamburger is elbír pár szelet ropogós bacont, különösen, ha még egy kis BBQ szósz is jár mellé. 

Szórhatunk a quiche krémjébe is bacont és a legkülönfélébb tésztaételek mellé is érdemes sütni egy adagot, amit aztán vagy rá, vagy a tésztához kínált mártáshoz használunk majd fel. Nagyon jót tesz a száraz húsú csirkemellnek, ha baconbe tekerjük, de érdemes kipróbálni zöldségekkel, és akár gyümölcsökkel is – a bacon kabát szinte mindennek „jól fog állni”. Az igazán elszántaknak pedig érdemes kipróbálni a mázas sült bacont, a baconlekvárt, és a csokis bacont is. 

Sütőtökös sertéskaraj baconbe tekerve

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 tojás
  • 20 szelet bacon
  • a pirításhoz olaj
  • ízlés szerint bors
  • 60 dkg sertéskaraj
  • 50 dkg ricotta
  • 30 dkg tisztított sütőtök

A karajból 6 dkg-os szeleteket vágunk, kiklopfoljuk, enyhén besózzuk. A ricottát borssal, sóval összekeverjük.

A tisztított sütőtököt 1×1 cm-es kockára vágjuk, majd közepes lángon, kevés olajon kicsit lepirítjuk. Közben adhatunk hozzá fél dl vizet, hogy kissé megpuhuljon a tök.

A tököt a ricottához forgatjuk, majd a tojássárgájával is jól összekeverjük. A tölteléket a karajokba töltjük, majd feltekerjük, és kívülről baconbe tekerjük (2-2 darabot számolunk egy 6 dekás húsra).

Tepsibe tesszük, és 180 °C-os sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

TIPP: Nagyon finom mellé a sült zöldség.

BLT szendvics

Hozzávalók:

  • kenyér
  • vaj és/vagy majonéz
  • szalonna
  • paradicsom
  • salátalevelek

A szalonnaszeleteket egy serpenyőben közepesnél kisebb lángon ropogósra sütjük. A kenyeret megpirítjuk és megkenjük vajjal, majonézzel, majd ráhalmozunk egy adag salátát, paradicsomszeleteket fektetünk rá, majd egy nagy adag bacon következik és egy másik megpirított kenyérszelettel zárjuk a sort. 

Baconös-sajtos héjában sült krumpli

Hozzávalók:

  • 4-6 nagyobb krumpli
  • 2-3 ek. olívaolaj
  • reszelt sajt
  • bacon felkockázva
  • ízlés szerint só
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 pohár tejföl

Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. A krumplikat alaposan mosd le, még jobb, ha a héját szivaccsal jól átdörzsölöd. Vágd hosszában félbe, locsold meg mindet az olívaolajjal, ízlés szerint sózd. Csomagold alufóliába, majd helyezd tepsire. Told a tepsit a sütőbe és 25-30 perc alatt süsd puhára a krumplit. Közben kockázd fel a bacont, serpenyőben pirítsd meg. Reszeld le a sajtot is. A fokhagymát préseld le és keverd a tejfölhöz, ha szükséges, ízlés szerint sózd.

A sütési idő lejártát követően hagyd még a fóliában 5-10 percre a krumplikat, majd bontsd ki. A krumplik közepét kissé vájd ki. A kiszedett krumplit keverd össze kevés reszelt sajttal és tejföllel, majd halmozd vissza a fél krumplik közepére. Szórd meg reszelt sajttal és baconnel, és 10 percre told vissza a forró sütőbe. Ha kissé megpirult a teteje, kész is! Kínálj mellé fokhagymás tejfölt, salátát.

Zöldségek baconben sütve

Hozzávalók 4 személyre:

  • 16 szelet bacon
  • a pirításhoz olaj
  • durva bors
  • 30 dkg trappista sajt
  • 2 darab kaliforniai paprika
  • 2 nagy cukkini

A cukkiniből 1 cm vastag és 5 cm hosszú szeleteket vágunk, majd durva borssal megszórjuk. A paprikából is ekkora szeleteket vágunk, majd teflonserpenyőben kevés olajon kissé megpirítjuk mindkét oldalán. A sajtot is ekkora darabokra szeleteljük. Összeállítjuk a tekercseket: a cukkinire rátesszük a sajtot, erre a paprikát, majd az egészet baconbe tekerjük. Tepsibe tesszük, és 180 °C-os sütőben 15 percig sütjük.

Baconnel töltött édesburgonya

Hozzávalók:

  • édesburgonya
  • minden burgonyához egy szelet bacon
  • vöröshagyma
  • só, bors
  • olívaolaj
  • rozmaring

Süssük meg az édesburgonyát! A sütőt állítsuk 220 fokra! A burgonyát villával szurkáljuk meg, majd tegyük a rácsra, alá pedig helyezzünk egy fóliát a lecsöpögő nedvességnek! Süssük 45 percen keresztül, majd kapcsoljuk le a gázt, a burgonyát pedig hagyjuk a sütőben további 15 percig. Pirítsuk meg a hagymát! Pirítsuk meg a bacont, adjuk hozzá a rozmaringot! A bacont és a hagymát süssük össze, majd öntsük a ketté nyitott burgonya közepére!

Baconös BBQ melegszendvics

Hozzávalók 4 szendvicshez:

  • 12 szelet bacon
  • ízlés szerint vaj
  • 8 szelet (magvas,félbarna) kenyér
  • 5 dkg (reszelt) gouda
  • 5 dkg (reszelt) cheddar sajt
  • 1 ek. barbecue-mártás

A bacont száraz serpenyőben ropogósra pirítjuk. A kenyérszeleteket megvajazzuk, négyre rátesszük a bacont, rászórjuk a reszelt sajtokat. A felső szeletek belső oldalát megkenjük a barbecue-mártással, majd összenyomjuk a szendvicseket. Forró kontakt grillsütőben 3 perc alatt készre sütjük.

Sajtos–baconös lepény

Hozzávalók:

  • 5-6 szelet bacon
  • 1 nagy fej lila hagyma
  • 10 dkg natúr krémsajt
  • kevés zöldfűszer-keverék
  • 25-30 dkg (fél csomag mirelit) leveles tészta
  • 5-10 dkg reszelt (pl. Gouda) sajt

A bacont feldaraboljuk és megsütjük, majd kivesszük a serpenyőből és a zsírjában pár perc alatt megfonnyasztjuk a lila hagymát. A sütőt 200 fokra melegítjük. A leveles tésztát kinyújtjuk/hajtogatjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük, a peremeit felhajtjuk. A krémsajtot elkeverjük a zöld fűszerekkel, megkenjük vele a leveles tésztát, aztán rászórjuk a hagymát, a bacont és végül a reszelt sajtot. 20-25 percig sütjük.

Aszalt barackos csirke baconbe tekerve

Hozzávalók 4 személyre:

  • 20 dkg aszalt sárgabarack
  • 6 dl narancs leve
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • 25 dkg rizs
  • 2 db, szeletekre szedve, kifilézve narancs
  • 60 dkg csirkemell
  • 0,5 dl tejszín
  • 1 szál sárgarépa
  • 20 dkg (szeletelt) bacon
  • ízesítéshez só, cukor, fehérbors
  • 1 dl campari

Két dl vizet 2 evőkanál cukorral felforralunk, beletesszük a sárgabarackot, 10 percig főzzük, majd lecsepegtetjük. A csirkemellből hüvelykujjnyi csíkokat vágunk, sózzuk, borsozzuk. A barackokat háromnegyedig bevágjuk, majd elcsavarjuk, és minden csirkecsíkra teszünk egyet-egyet. (Körülbelül olyan hosszú lesz így a barack, mint egy csirkecsík, azért jó így bevágni, mert nem esik ki, mikor a baconbe csavarjuk.) Mindegyik csíkot baconbe tekerjük, fogvájóval átszúrjuk, magas falú tepsibe tesszük, a barack főzőlevével kicsit meglocsoljuk, és 190 °C-os sütőben 12 percig sütjük. Közben a narancslevet felforraljuk, egy kevés hideg vízzel elkevert keményítővel besűrítjük, hozzáadjuk a camparit, a tejszínt és a kifilézett narancsszeleteket is. Egyet forralunk rajta. A répát nagyon vékony csíkokra vágjuk, sós forró vízben leforrázzuk, majd a főtt rizshez keverjük. A húst a rizzsel és a mártással tálaljuk.

Baconbe tekert datolya falatkák

Hozzávalók:

  • 20 szem magozott datolya
  • 20 szem egész mandula
  • kb. 10 dkg szeletelt bacon

A sütőt előmelegítjük 200 fokra, és előkészítünk egy tepsit / sütőtálat. A bacont kisebb darabokra vágjuk (egy szeletet kb. harmadolunk). Mandulát teszünk a datolya magjának helyére, majd a töltött datolyát betekerjük egy kisebb darab baconbe. Sütőbe toljuk és kb. 25 perc alatt készre sütjük.

Csirkepástétom baconbe tekerve

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 zsemle
  • 1 púpos ek. zselatin
  • 10 dkg tökmag
  • 2 dl főzőtejszín
  • őrölt szerecsendió
  • 3 dl tej
  • ízlés szerint bors
  • 12-15 szelet bacon
  • 50 dkg csirkemellfilé

A csirkemellből szeleteket vágunk, besózzuk, majd egy serpenyőben mindkét oldalát megsütjük. A megsütött melleket a tejben áztatott zsemlével és a tejszínnel pépesre aprítjuk egy késes aprítóban. (Ennek híján ledarálhatjuk.) Borsot, szerecsendiót adunk hozzá. A zselatint 1 dl vízbe áztatjuk, majd mikróban felmelegítjük, de nem forraljuk fel. A húsos masszához adjuk, az egészet jól összekeverjük, beleforgatjuk az előzőleg sütőben vagy száraz serpenyőben megpirított tökmagot is. Egy őzgerinc- vagy kenyérformát először frissen tartó fóliával, majd baconnel kibélelünk. Beletöltjük a pástétomot, majd hűtőbe tesszük. Másnap tálaljuk, friss kenyeret, savanyúságot adhatunk hozzá.

Mázas bacon

Hozzávalók:

  • 50 g cukor
  • 22 dkg (nagyjából 6 szelet), vastagra vágott bacon
  • 2 ek. vörösbor
  • 1 ek. dijoni mustár

Melegítsük fel a sütőt 175 fokra. Vegyünk elő egy akkora tepsit, amiben elfér egymás mellett minden szelet bacon, és béleljük ki alufóliával. Süssük addig, amíg finoman meg nem barnul, és ropogóssá nem válik. Közben keverjük össze a többi hozzávalót. Öntsük le a bacon zsírját a tepsiből, és kenjük meg a baconszeletek mindkét oldalát a keverékkel. Tegyük vissza őket sülni nagyjából 10 percre, amíg a máz nem kezd buborékokat vetni és barnulni. Vegyük ki a baconöket, tegyük vágódeszkára vagy sütőpapírra, és hagyjuk hűlni 15 percet. Ha jól csináltuk, akkor nem lesznek ragadósak. Vágjuk a szeleteket három kisebb darabra, és rendezzük el egy tálon.

Baconlekvár

A valódi lekvárhoz hasonlóan jól passzol a hagyományos kenyérhez, pirítóshoz, de keksszel is ehetjük, sőt hal, csirke, steak vagy akár grillzöldség mellé is tálalhatjuk.

Hozzávalók:

  • 1-1/2 csésze cukor
  • 1/2 csésze (felaprított) mazsola
  • 16 szelet bacon
  • 2 ek. olaj
  • 1 ek. (fekete) bors
  • 1 csésze almalé
  • 1 ek. instant kávé

Öntsük az olajat egy serpenyőbe, majd közepes lángon hevítsük fel. Amikor már elég forró, fektessük bele a baconszeleteket és süssük ki őket. Körülbelül 10 perces sütés után szedjük ki a bacont, és itassuk fel az zsírját, majd a húsrészt kockázzuk fel apróra. Tegyük vissza a serpenyőbe, adjuk hozzá az almalevet, a cukrot és a mazsolát, és kezdjük el melegíteni. Amikor már forr, jöhet hozzá a fekete bors és a kávé. Jól keverjük össze, majd vegyük le a tűzhelyről, és hagyjuk kihűlni (a kiolvadt zsírból ízlés szerint hozzáadhatunk). Tálaljuk hidegen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top