Gasztro

Újabb kajaszörnyet termelt ki magából az internet

Nem múlik el év, hogy valami pihent gasztrofeltaláló össze ne rakjon valami olyan élelmiszer-kimérát, amelynek láttán két dolgot lehet tenni: undorodva becsukni a böngészőt, vagy korgó gyomorral nekiindulni az összetevők beszerzésének. Most az idei év kajás agymenését fogjuk bemutatni.

Ha létezik megosztó étel a világon, a nemrég elhunyt Sam Panopoulos által feltalált hawaii pizza biztosan ilyen. A sonkás-kukoricás-ananászos pizza nagyjából a bajai/szegedi halászléhez hasonlóan osztja meg az embereket, egyik felük szerint emberiség elleni bűncselekmény, míg a másik csoport szerint mindenki azt tesz a pizzájára, amit csak akar. Ezután azonban valószínűleg nyugtuk lesz a hawaii pizza rajongóinak, itt van ugyanis az új trónkövetelő, amelynek legalább annyiban van köze az említett pizzaféleséghez, hogy központi alkotóeleme az ananász.

A Swineapple nevű összeállítás eredete ismeretlen, tény azonban, hogy éppen futótűzként tarolja le az internetet: egy Whiskeyjelly nevű felhasználó az Imgur képmegosztó oldalra feltöltött fázisfotóit cikkünk írásának pillanatában közel 75 ezren láttak már, de az erről szóló, angolszász sajtóban megjelent cikkeket is több ezren osztották már meg a közösségi oldalakon. Az alábbi galériában a fotó jobb szélére kattintva látható a következő fázis.

DIY swineapple

A Swineapple elkészítéséhez a következőkre lesz szükség: egy ananász, annyi szűzpecsenye, amennyi a gyümölcs belsejét kitölti, illetve nagyjából 13-15 szelet bacon. Az ananász tetejét le kell vágni, a rücskös héjat körbe levágni, majd a gyümölcs belsejét kanállal kivájni.

A szűzpecsenyét olyan hosszú darabokra kell vágni, hogy ne lógjanak ki az ananász belsejéből. Whiskeyjelly ajánlása szerint a Swineapple elkészítéséhez használható csirkehús is, igaz, akkor a névben rejlő szójáték (a swine disznót jelent) értelmét veszti.

A hússzeleteket ízlés szerint ízesíteni kell sóval, borssal, chilivel, illetve bármilyen egyéb BBQ-fűszerrel. A szerző felhívja a figyelmet, hogy az ananászlé felhígítja a fűszereket, így nem kell spórolni az ízesítővel.

Ezután a baconszeletekből a kosárfonatokra emlékeztető hálót kell készíteni egy leterített zsírpapíron. Az alábbi videó segít a baconfonás rejtelmeit illetően.

Ha ez megvolt, az ananászt bele kell tekerni a “baconszövetbe”, és grillnyársakkal rögzíteni a gyümölcs körül. Ezután jöhet a sütés.

Ehhez a BBQ-sütőt, vagyis a szmókert 107 fokra kell előmelegíteni, majd a Swineapple-t 5 teljes órán keresztül izzasztani benne, egészen pontosan addig, amíg a belsejébe töltött hús maghőmérséklete el nem éri a 71 fokot. Hagyományos sütőben is megvalósítható a mutatvány, ebben az esetben 180 fokra kell melegíteni, és 3 órán keresztül sütni, a cél itt is a 71 fokos maghőmérséklet. Whiskeyjelly egyébként a profi BBQ-rajongóknak alma- és juharfát javasol a finom füstös aromák érdekében.

Egy ananász mérettől függően 2-4 adagot tesz ki. Jó étvágyat kívánunk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top