Mi, magyarok, akik a túrórudin szocializálódtunk, nehezen tudjuk elképzelni az életet túrós édességek nélkül – nem véletlen, hogy olyan népszerűek a különféle túrótorták, és hogy szinte mindenkinek van egy tökéletes túróspogi-receptje. Bloggereink is imádják a túrót, most az ő receptjeikből válogattunk.
Körtés-túrós süti
„Több süti receptjéből gyúrtam össze az alábbit, megint megkísértett a gondolat, hogy megtartom magamnak, olyan jó lenne egy kis titok, de egyszerűen képtelen vagyok rá. Annyira finom, hogy mindenkinek meg kell kóstolnia – azt meg hogy is tehetnék recept nélkül?”
Hozzávalók a tésztához:
- 1 tojás
- 8 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- 18 dkg liszt
- fél kk. szódabikarbóna
A tésztára:
- sárgabaracklekvár
A töltelékhez:
- 1 cs. vaníliás pudingpor
- 4 dl tej
- 4 ek cukor
- 50 dkg túró
- mérettől függően 3-4 körte
- egy kis sárgabaracklekvár a körtékre
A tetejére:
- 10 dkg vaj
- 15 dkg liszt
- 8 dkg cukor
A recept a Maimoni blogon folytatódik.
Rákóczi-túrós-mousse
„Valami habos és könnyű túrós finomságon törtem a fejemet a napokban. Arra jutottam, hogy mi lenne, ha egy jól bevált vonalat, a Rákóczi-túrós-kedvenceim egyikét (linzer, kosárka, süti) ötvözném egy mousse-csodával. Mindkét kategóriában vannak már receptjeim, de ilyen kombináció még nem készült. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy nagyjából ez a családi elvárás, ami a túróssüti-receptek számából is látszik, ugyanis ez a 26. számú versenyző. Jesszus, most számoltam össze, ezen még én is meglepődtem. Ráadásul ezek még csak a sütik, még vannak azért sós túrós ételek is, csak hogy erről a kategóriáról se feledkezzünk meg, itt mindegyik megtalálható.
Szóval szinte már az elején elkönyvelhettem a sikerét, főleg ha arra gondolok, hogy ez ennek a receptnek a második próbálkozása. Az elsőről nem készült kép, amire nagyon jó indokaim vannak. Egy pillanatra megfeledkeztem arról, hogy a mousse egy könnyű, tejszínhabos csoda, hő hatására nem reagál túlságosan jól. Tehát erről az apró részletről pont akkor feledkeztem meg, amikor úgy döntöttem, hogy a tojáshabot rásütöm a sütőben. Nos, a jó hír az, hogy szép lett a tojáshab, a rossz hír pedig, hogy a desszertes tányérokat kis tálkákra, a villát pedig kiskanálra cseréltem.
Okos ember más kárán tanul, tehát jegyezd meg! Mousse-tortácskát soha, de soha nem teszünk sütőbe, még egy egészen kis időre se!!!! Na de ez itt a második próbálkozásom már, ami szerintem nagyon jó lett. Hozzáteszem, hogy a csúnyácska, kanalas változat is elfogyott pillanatok alatt.”
Hozzávalók 7 db tortácskához:
Kekszes alaphoz:
- 125 g keksz, én Korpovit kekszet használtam
- 10-12 g vaj
- 4 tk. cukornak megfelelő édesítőszer (negyedannyit használtam)
Krémhez:
- 200 g túró
- 3 dl tejszín
- 5 g zselatin
- 15 g habfixáló
- 4 ek. cukornak megfelelő édesítő (negyedannyit használtam)
- 1 teáskanál vaníliakivonat vagy -aroma (vaníliás cukorral is helyettesíthető)
- 1 citrom héja
Díszítéshez:
- 2 tojásfehérje
- 2 kanál porcukornak megfelelő édesítőszer (nyírfacukorból készült porcukor-helyettesítőt használtam)
- 100 g sárgabaracklekvár (saját készítésű, cukormentes lekvárt használtam)
A recept a Receptguru blogon folytatódik.
Bögrés túrós pite
„Ez a pite nagyon finom, omlós, puha, laza a tésztája, gazdag töltelékben, gyönyörűen szeletelhető, és küllemre egy cukrászdában is megállná a helyét, amellett, hogy a belbecse a rendkívül házias ízében rejlik. Csak bírjátok abbahagyni!”
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre.
Hozzávalók a tésztához:
- 4 bögre liszt (fél kg)
- 1 csomag sütőpor (12 g)
- egy és negyed bögre kristálycukor (20 dkg)
- 25 dkg vaj (vagy margarin)
- 2 tojás sárgája
- 1 csipet só
- 2 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
- 1 kg túró
- fél bögre porcukor (10 dkg)
- 1 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
- 2 tojás sárgája
- 2 evőkanál tejföl
+ 4 tojás fehérje habbá verve
+ ízlés szerint egy citrom reszelt héja és/vagy mazsola
A recept a Rupáner-konyha blogon folytatódik.