A sütőtök amellett, hogy édesen finom, nagyon jó hatással van az egészségünkre. Hihetetlenül magas béta-karotin tartalmának köszönhetően védi a látóidegeket, ezáltal jó hatással van a szem működésére is. Magas rosttartalma miatt pedig a bélműködést optimalizálja, és annak ellenére, hogy édes csemege, nem is vészes a kalóriatartalma.
A sütőtökös pite és társai
A sütőtökleves és a sütőtökös pite mára már klasszikusnak számítanak, emellett isteni saláták, köretek, mártogatósok és persze sütemények is készülhetnek sütőtökből. Ha nem tudnánk megenni tehát a sütőben sült tököt, akkor sem kell kétségbeesnünk, hiszen számtalan lehetőségünk van a további felhasználásra. Desszert szekcióban a sütőtökös pite mellett őrülten finom a sütőtökös palacsinta, csokitorta sütőtökkel és persze a sütőtökös muffin is.
A tejszínhabos-sütőtökös pite hozzávalói
A tésztához:
- 6 dkg barna cukor
- 25 dkg liszt
- 12 dkg vaj
- 2-3 ek. tej
- 2 tojás
A krémhez:
- 50 dkg megsütött sütőtök
- 5 dl tej
- 15 dkg cukor
- 2 tojás
- csipet só
- 1 kk. fahéj
Díszítéshez:
4 dl habtejszín
A tejszínhabos sütőtökös pite elkészítése
- A tésztához a hozzávalókat elkeverjük és alaposan összedolgozzuk. A tejet kanalanként adagoljuk, attól függően, mennyit vesz fel a sütőtökös pite tésztája. Ha kész a tészta, hűtőbe tesszük.
- A krémhez a sütőtököt meghámozzuk és felkockázzuk, majd feltesszük főni a cukorral és a tejjel. Ha megfőtt, összeturmixoljuk teljesen pürésre.
- A piteformát kivajazzuk, és a kinyújtott tésztát a formába nyomkodjuk úgy, hogy a szélére is jusson. Villával megszurkáljuk. Egy sütőpapírral beborítjuk a tésztát, babot vagy sütőgyöngyöt teszünk rá nehezéknek, és 180 fokos sütőben 20 perc alatt elősütjük.
- A sütőből kivéve eltávolítjuk a nehezéket a sütőpapírral együtt.
- A habtejszínt kemény habbá verjük, és tálaláskor a sütőtökpitére halmozzuk.
- A tejes tökpüréhez adjuk a tojásokat, a csipet sót és a fahéjat, alaposan elkeverjük, az elősütött pitetésztára terítjük, és további 30 percet sütjük 160 fokos sütőben.