Gasztro

Mi a bánatot keres az ananász a pizzán? – Bizarr ételpárok, amiket imádunk vagy utálunk

Elég csak egyszer megpróbálni Olaszországban Hawaii pizzát venni, és hamar szembesülünk vele, hogy milyenek az olaszok, ha kitérnek a hitükből. Mert mit is keres az ananász a pizzán? Ők nem értik, ahogy sokan mások sem, míg mások elképzelni sem tudják az életet gyümölcsös pizza nélkül. Bizarr és megosztó ételeket gyűjtöttünk össze.

Gordon Ramsay egy TV-műsor vendég-műsorvezetője volt pár hónappal ezelőtt, és a műsor egyik részében pizzát akart rendelni (hogy meglepje a pizzafutárt, nem árulva el a telefonban, hogy egy élő műsor felvételére fogja majd kiszállítani a pizzát), és a közönségtől várt ötleteket, hogy mi legyen a pizzán. Valaki lelkesen bekiabálta, hogy legyen rajta ananász is, mire Gordon a maga szokásos stílusában, grimaszolva azt mondta: „nem teszünk rohadt ananászt a pizzára!”

Ezzel röviden, tömören össze is foglalta azt, amit olaszok milliói éreznek, amikor a turisták a legautentikusabb nápolyi pizzériában is Hawaii pizzát szeretnének rendelni. Az ananászos pizza ugyanis minden, csak nem olasz. Egy Kanadában pizzériát üzemeltető görög séf találta ki, aki a kínai konyha édes-savanyú kombinációján felbátorodva szórt először konzerv ananászt a pizzára. Nem volt azonnal sikere, de vendégei egyre jobban megszerették, és pár év alatt Amerikában is elterjedt a híre, így mára már milliók esznek naponta ananászos pizzát világszerte. Sokan viszont elképzelni sem tudják, hogy lehet finom a sonkás-sajtos-paradicsomos pizza ananásszal.

A mogyoróvajas szendvics vajon mi?

Hasonlóan érdekes, és legalább annyira megosztó – különösen nekünk, európaiaknak – az amerikaiak kedvenc reggelije, a híres PBJ, vagyis peanut butter jelly szendvics. Sokan már az édesen sós mogyoróvajat sem igazán tudják értelmezni, az pedig már egyenesen felfoghatatlan, hogy hogy lehet ezt kenyérre kenve lekvárral párosítani. Pedig nagyon is sokan szeretik, amerikai filmekben és sorozatokban is visszatérő kép, ahogy a szülők épp PBJ szendvicset készítenek a gyerekek uzsonnás dobozába. Elvis Presley is imádta, de ő még ennél „vadabb” dolgokat is szeretett. Ha enyhén megpirított kenyérre mogyoróvajat kenünk, banánszeleteket vagy banánpürét teszünk rá és pár szelet ropogós bacont is fektetünk a banánra, akkor már meg is kapjuk Elvis kedvencét, amit aztán róla is neveztek el. Igazi kalóriabomba, és bár nagyon bizarrul hangzik, egészen finom, tapasztalatból mondjuk.

Ha már bacont emlegettünk, érdemes egy kicsit elidőzni a klasszikus amerikai palacsintánál is. Mi itthon szerényen túróval, kakaóval, lekvárral ettük évtizedeken át a (hagyományos, nagy és vékony) palacsintát, az utóbbi 15-20 évben azonban egy új palacsinta bukkant fel a magyar háziasszonyok konyhájában is. Egyre többen kezdtek amerikai palacsintát is készíteni, csakhogy a miénktől eltérő kicsi és pufi palacsintát nem feltekerve szokták enni, hanem hagyományosan pirított baconnel és juharsziruppal meglocsolva – ami egyébként nagyon is jó kombináció, de valószínűleg egy olyan megoldás, aminek létjogosultságáról kevés magyar nagymamát tudnánk meggyőzni.

Káposztás tészta édesen vagy sósan

Természetesen nekünk, magyaroknak is megvannak a magunk furcsaságai. Már az általános iskolai menzán két csoportra oszlott a gyerektömeg: azokra, akik örültek annak, hogy a káposztás kocka mellé cukrot is kínáltak, és azokra, akik csodálkozva nézték csodabogár osztálytársaikat, és nem értették, hogy lehet a káposztás ételre cukrot szórni. Pedig nagyon is lehet, megszokás kérdése csupán. Cukros túrós csuszát még nem kóstoltunk, de annak is biztos megvan a varázsa – és tulajdonképpen ugyanúgy a szalonna találkozik az édes ízzel, ahogy az amerikai palacsintánál is.

A külföldiek szemében is tartogat a magyar konyha érdekes meglepetéseket. Ott van mindjárt a túró rudi, ami minden igyekezet ellenére sem tudott elterjedni külföldön. A túró édesen, citromosan már önmagában is fura a többség számára, de hogy az még csokoládéba is van mártva, az már tényleg túl sok. Mondják ezt a külföldiek, miközben a külföldön élő magyarok sokszor épp a túró rudit emlegetik, ha megkérdezik őket, hogy mi hiányzik legjobban itthonról. 

A mákos édességeinkkel is érdekes reakciókat lehet kiváltani a Magyarországon járó turistákból. Az olaszok szemében főbenjáró bűn, hogy a tésztára mákot, sőt nem egyszerűen mákot, de cukros mákot szórunk, de a meggyes-mákos édességekkel sem lehet a többséget lenyűgözni, hiába a legfinomabb töltelék, a mák ízét általában nem igazán tudják megszeretni. 

Fagyiba mártott krumpli és egyéb bizarrságok

Vannak, akik a ropit Colába mártogatják, ami szintén egy szokatlan párosítás, ahogy a gyorséttermi fagyiba mártott sült krumpli is az. Kár, hogy falatonként százezer kalóriát tartalmaz. Látva azonban, hogy mennyien szeretik ezt a párost, inkább az a meglepő, hogy még nem kezdtek el ilyen menüt árulni a gyorsétteremben.

Az áfonyaszósszal kínált rántott camembert is csak elsőre hangzik furán, valójában olyan jól harmonizál a két íz, hogy valószínűleg még az az abbé is szívesen falatozott volna belőle, aki az 18. században egy helyi sajtkészítő asszonnyal először készített camembert sajtot. De ide sorolható a svédek kedvence, a vörösáfonya-lekvárral tálalt húsgombóc is. 

Zokognak a milánóiak

A sort a milánói bordával zárjuk, ami csakúgy, mint az ananászos pizza és a mákos tészta, egy teljesen lehetetlen találmány – legalábbis az olaszok szemében. Van ugyan milánói módra készült ételük az olaszoknak is, de az, amit mi annak nevezünk, egyáltalán nem az. A cotoletta alla milanese egy csontos, szaftos, vajban sütött rántott hús, míg itthon ha milánói sertésbordát rendelünk, akkor egy nagy adag paradicsomos tésztát kapunk egy szelet rántott hússal, amire sokszor még egy kis sajtot is szórnak. Kevés kiadósabb étel van ennél, és hideg téli napokon egy csárdába, étterembe betérve nagyon is jól tud esni, de valószínűleg Milánóban sehol nem találnánk ehhez hasonló ételt.

Kihagytunk volna valamit a bizarr duók sorából? Ha szerintetek igen, írjátok meg kommentben!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top