Csokis-kávékrémes kuglóf
Ez a kuglóf nem az a tipikusan szárazabb hatású kuglóf, inkább olyan „latyakos” tésztájú (jobb szó nem jut róla eszembe), így kézzel nem, inkább villával együk meg, ha felszeleteltük. Kicsit macerásabb is az elkészítése abból a szempontból, hogy sokáig kell sütni, és sokáig kell hagyni hűlni a formában. Így ha csak kevés időnk van elkészíteni, ne ezt válasszuk. Nem émelyítően édes, a kávétól és a tetejére csorgatott étcsokitól kicsit fanyarkásabb az ízvilága. Ha felvágjuk, van benne egy kis meglepetés, mert nem szimplán csokiból áll, van egy krémsajtos réteg is benne, amitől sokkal látványosabb és finomabb lesz. Most, hogy ilyen sok „pozitívumot” írtam róla, lássuk, hogyan is kell elkészíteni.
Hozzávalók:
A csokis tésztához:
- 150 g liszt
- 45 g kakaópor (cukrozatlan)
- 230 g cukor
- 2 tk szódabikarbóna
- 1 tk sütőpor
- 1 tk só
- 80 ml étolaj
- 2 egész tojás
- 120 g natúr joghurt
- 80 ml író
- 2 tk vaníiliaaroma
- 80 ml forró kávé
A krémsajtos réteghez:
- 225 g krémsajt (én mascarponét használtam)
- 1 egész tojás
- 40 g cukor
- 1 tk vaníliaaroma
A tetejére:
- 100 g olvasztott étcsokoládé
A recept a Sütisdobozom blogon folytatódik.
Tízperces kuglóf
Leteszteltük, tényleg megvan 10 perc alatt a munka része. Utána már csak a sütő dolgozik vele…
Őszintén szólva mi is meglepődtünk, hogy mennyire jó tésztájú és finom lett.
A nem élesztős valtozatról azt gondoltam, hogy szárazabb lesz a tészta, de szerencsére itt erről szó sem volt.
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 25 dkg porcukor
- 4 tojás
- 1 dl olaj
- 1 dl tej
- fél cs. sütőpor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 2 ek. cukrozatlan kakaópor
- 1 csipet só
- 1 tk. reszelt citromhéj
A recept a Konyhalál blogon folytatódik.