Az ünnepekre nem árt beszerezni néhány üveg szörpöt is, hiszen ez jóval kiadósabb, mint a kész üdítő: egy üveg szörpből ugyanis akár 20 pohár finom frissítőt is készíthetsz. De nemcsak az ünnepi kiadásokat csökkentheted szörppel, hanem a süteményeid ízét is feldobhatod vele!
Narancsszelet
Hozzávalók a tésztához
- 4 tojás
- 8 ek. forró víz
- 20 dkg rétesliszt
- 25 dkg cukor
- 2 ek. cukrozatlan kakaópor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 késhegynyi sütőpor
- 1 ek. vaj (a tepsi kikenéséhez)
- 1 ek. rétesliszt
Hozzávalók a krémhez
- 50 dkg tehéntúró
- 25 dkg margarin
- 2 csomag vaníliás cukor
- 5 ek. cukor
- 1 citrom reszelt héja
Hozzávalók a tetejére
- 4 dl Pölöskei Jaffa szörp
- 3 dl víz
- 2 csomag vaníliás pudingpor
Elkészítés
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kevés porcukorral kemény habbá verjük. A tojások sárgáját kikeverjük a cukrokkal és a vízzel, hozzákeverjük a sütőporos kakaós réteslisztet, majd óvatosan hozzáforgatjuk a habot. Előzőleg kikent tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben készre sütjük. Ne feledkezzünk meg a tűpróbáról! A margarint habosra keverjük a cukrokkal, majd hozzákeverjük az összetört túrót. A kihűlt tésztánk tetejére kenjük az elkészített túrós krémet. A mázhoz a szörpös vízben sűrűre főzzük a pudingokat, majd amikor kihűlt a túrós krém, tetejére kenjük. Legalább 1-2 órát hagyjuk hűtőben állni, de másnapra lesz az igazi!
Kiwiszelet
Hozzávalók a tésztához
- 5 tojás
- 200 g porcukor
- 5 ek. forró víz
- 1 ek. napraforgó olaj
- 200 g finomliszt
- 1 csomag sütőpor
Hozzávalók a töltelékhez
- 330 ml habtejszín
- 500 g tejföl
- 2 ek. vaníliás cukor
Hozzávalók a tetejére
- 6 szem közepes kiwi
- 400 ml víz
- 100 ml Pölöskei Kiwi szörp
- 100 g porcukor
- 2 ek vaníliás cukor
- 40 g étkezési keményítő
A tészta elkészítése
A tojások fehérjéből kemény habot verünk. A tojások sárgáját és a cukrot alaposan kikeverjük, apránként hozzáadjuk a forró vizet, az olajat és a sütőporos lisztet. A felvert tojásfehérjéket óvatosan összekeverjük a lisztes tojássárgákkal. Sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A töltelék elkészítése
A tejszínhabot és a vaníliás cukrot összekeverjük, és kemény habbá verjük, majd a tejfölt egy tálban összekeverjük a felvert tejszínnel, és a kihűlt piskótára simítjuk.
A teteje elkészítése
400 ml vizet összekeverünk a cukorral, szörppel és az étkezési keményítővel, és sűrű pudingot főzünk belőle. A kiwit megpucoljuk, és karikákra vágjuk, majd rárakjuk a tejfölös krémre, és a langyos pudinggal leöntjük. Hideg helyre tesszük legalább 5 órára. Tálalás előtt felszeleteljük.
Fekete-erdő szelet
Hozzávalók a piskótához
- 6 ek. liszt
- 6 ek. cukor
- 6 ek. langyos tej
- 6 tojás
- 2 kk. kakaópor
Hozzávalók a krémhez
- 1 üveg meggybefőtt
- 2 csomag puncs ízű pudingpor
- 2 dl Pölöskei meggyszörp
- Cukor ízlés szerint
Hozzávalók a tetejére
- 5 dl tejszín
- reszelt csoki
- pár szem meggy
Elkészítés
A tészta hozzávalóiból piskótát sütünk. A krémhez a meggybefőtt levét leszűrjük egy edénybe, feltesszük a tűzhelyre forrni. Közben a pudingport kikeverjük csomómentesre cukorral és 2 dl szörppel, majd a meggyléhez öntjük. Amikor már majdnem megsűrűsödött, beleöntjük a meggy valamennyi részét (csak pár szemet kell meghagyni a díszítéshez). A kész krémet a piskótára kenjük, a tetejére pedig ráhelyezzük a felvert tejszínhabot. Reszelt csokival és meggydarabkákkal díszíthetjük.
Tudtad, hogy Magyarországon a Pölöskei szörp kínálatában találod meg a legtöbb ízt? Így igazán könnyű egy kis csavart vinni a süteményekbe és a család minden tagja megtalálja az ízlésének legmegfelelőbbet!
A cikket a Pölöskei Italgyártó Kft. támogatta