Sokféle csokitortát kóstoltunk már, de ez volt eddig a legfinomabb. Talán még a Sacher-torta érhet a nyomába, de ez a süti talán még annál is jobb!
Hozzávalók az omlós tésztához:
- 27 dkg liszt
- 20 dkg kockára vágott hideg vaj
- 1 tojássárgája
- 3 dkg cukrozatlan kakaópor
- 10 dkg porcukor
Hozzávalók a csokikrémhez:
- 15 dkg cukor
- 4 db tojás
- 18 dkg puha vaj
- 15 dkg étcsokoládé
- 30 dkg habtejszín
- 4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
Hozzávalók a tetejére:
- 10-15 dkg étcsokoládé
A tésztához a cukrot, a lisztet és a kakaóport összekeverjük, a vajat kis kockákra vágjuk. Kézzel összemorzsoljuk a vajat a cukros-lisztes keverékkel, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, és összegyúrjuk. A tésztát folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük 30 percre.
Ha letelt az idő, kakaóporral meghintett deszkán kinyújtjuk akkorára, amekkorával a sütőformánkat ki tudjuk bélelni úgy, hogy ne csak alja, hanem oldala is legyen. A tésztát a csatos tortaformába tesszük, lenyomkodjuk, villával alaposan megszurkáljuk, sütőpapírt helyezünk rá, majd pitesúlyt vagy szárazbabot öntünk rá – hogy ne emelkedjen meg –, és 180 fokon sütjük 10 percig, majd levesszük a súlyt és a sütőpapírt, és további kb. 10 percig sütjük.
Közben a töltelékhez a tojásokat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a puha vajat, elkeverjük, és hozzáadjuk a kakaóport is. A csokit vízgőz felett megolvasztjuk, összekeverjük a tejszínnel, és mindezt a tojásos keverékhez adjuk. A tölteléket az elősütött tésztára öntjük, és 160 fokos sütőben sütjük kb. 45-55 percig.
Ha kész, megvárjuk, míg teljesen kihűl, majd lecsatoljuk róla a tortaforma keretét, és apróra vágott étcsokoládéval megszórva tálaljuk.
A mennyiség 26 cm átmérőjű tortaformához (vagy 2 kisebb, 18 cm átmérőjű formához) elég.