Bár a nagymami piskótatekercse, és kedvenc retró sütink, a kókuszkocka is elkészíthető, ha a búzalisztet helyettesítjük mandulaliszttel vagy rizsliszttel, ezek a sütik azért már nem lesznek teljesen ugyanolyanok. Ezért jobb, ha inkább teljesen új lisztmentes sütikkel kísérletezünk, mert azokból is van bőven. Ha pedig csak valami gyors édességre van időd, akkor bármikor összeüthetsz egy gyümölcsös-habos pohárkrémet.
Lisztmentes csokis keksz
Hozzávalók:
- 3/4 csésze kakaópor
- 3 csésze porcukor
- 1 tk. kukoricakeményítő
- 1/2 tk. kávépor
- 1 tk. só
- 1/4 tk. őrölt fahéj
- 2 db tojásfehérje
- 1 db tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csésze apróra vágott csokoládé
- 18 db pillecukor
A kakaóport, a porcukrot, a fahéjat, a sót, a keményítőt és a kávéport keverjük össze. Egy másik edényben a tojásokat a vaníliás cukorral keverjük fehéredésig. A száraz hozzávalókat adjuk a tojásokhoz. Ne aggódjunk, olyan lesz az állaga, mintha nem lenne benne elég nedvesség, de sütésnél a cukor megolvad, és a végeredmény nem lesz száraz. Ha megvagyunk, óvatosan keverjük hozzá az apróra vágott csokoládét. Sütőpapírral kibélelt tepsire halmozzunk evőkanálnyi darabokat, majd kicsit lapítsuk szét őket. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 8-10 percig, majd tegyünk mindegyik tetejére egy pillecukrot, ezután tegyük vissza a sütőbe újabb 6 percre. Ha kész, néhány percig hagyjuk hűlni, majd szedjük ki a tepsiből.
Tipp: A tetejére szórhatunk reszelt csokit.
Csokidarabos keksz
Hozzávalók
- 12 dkg kókuszliszt
- 1 dl olvasztott kókuszzsír
- 3 tk. méz
- 4 tojás
- fél tk. vaníliaaroma
- 4 ek. kókuszreszelék
- 5 dkg, legalább 70 százalék kakaótartalmú csokoládé
- csipet só
A sütőt melegítsd elő 180 fokra. Lassú tűzön kevergetve melegítsd fel a kókuszzsírt a mézzel, majd hűtsd vissza úgy 10-15 percig. Mixergéppel keverd hozzá a tojást, a vaníliaaromát és a csipet sót. Apránként, most már fakanállal keverd a folyékony hozzávalókhoz a kókuszlisztet, a kókuszreszeléket és az előzőleg apróra darabolt csokoládét.
Fagylaltos- vagy evőkanállal korongokat szedj ki a tésztából, majd tedd a sütőpapírral bélelt tepsibe. Kézzel még picit ellapíthatod a kekszeket, ha túlzottan púposak lennének. Süsd a kekszeket 12-15 percig, amíg szép aranybarnák lesznek.
Túrótorta csokival
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához (26 cm-es tortaformához az itt megadott mennyiségek dupláját kell venni):
- 500 g túró
- 3 evőkanál tejföl
- 150-175 g porcukor
- 1 lime reszelt héja és leve
- 6 lap zselatin
A csokikrémhez:
- 50 ml habtejszín
- 1 csapott evőkanál cukor
- 1 csapott evőkanál méz
- 50 g étcsokoládé
Előkészítünk egy 18 cm átmérőjű csatos tortaformát. A túrót krumplinyomóval áttörjük, elkeverjük benne a porcukrot, a tejfölt, a lime reszelt héját és levét. A zselatinlapokat kevés (pár evőkanál) hideg vízbe áztatjuk 5 percre, aztán kinyomkodjuk, és átrakjuk egy kis lábasba, amelybe pár evőkanál vizet is teszünk. Tűzhelyen melegíteni kezdjük, kevergetjük, és ha feloldódtak a zselatinlapok, lehúzzuk a tűzhelyről, és hűlni hagyjuk. Ha már langyosra hűlt, akkor hozzákeverjük a túrós keverékhez, és mehet is a csatos tortaformába. Nálam 1 napig volt hűtőben, de pár óra is elég. Éles késsel körbevágjuk, és levesszük a tortaforma oldalát. A csokikrémhez a tejszínt, a cukrot és a mézet egy kis lábasban forrásig melegítjük, beletördeljük a csokit, és addig kevergetjük, míg el nem olvad a csoki, és szép krémet nem kapunk. Kicsit félretesszük hűlni, sűrűsödni. Ha kicsit hűlt a csokikrém, és a túrótortánk is készen áll, akkor óvatosan, rákanalazzuk a torta tetejére a csokikrémet.
Répás-mogyorós süti
Hozzávalók:
- 3 dl tejföl
- 12 dkg sárgarépa
- 10 dkg olvasztott + 2 dkg vaj
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 db citrom reszelt héja
- 10 dkg kukoricadara
- 10 dkg nádcukor
- 10 dkg + 4 evőkanál őrölt mogyoró
A mogyorót, a darát összekeverjük a sütőporral és a cukorral. A vajat megolvasztjuk, és a tejföllel a száraz részhez keverjük. A citrom héját és a megtisztított sárgarépákat belereszeljük. Kisméretű sütőformákat kivajazunk, és mogyoróval megszórjuk. Elosztjuk benne a masszát, majd 180 fokon 40 percig sütjük. Tejföllel isteni uzsonna!
Lisztmentes csokitorta
Hozzávalók:
- 225 g sötét étcsoki, kockákra tördelve
- 6 ek. sótlan vaj, kockákra vágva
- 6 tojássárgája
- 2 ek. narancshéj
- 6 tojásfehérje
- fél csésze cukor
A narancsos tejszínhabhoz:
- fél csésze tejszín
- 1 tk. narancskivonat
- 2 ek. porcukor
Melegítsd elő a sütőt 135 fokra, és vajazz ki egy kerek tortaformát.
A csokit olvaszd fel a vajjal: ezt teheted mikróban vagy gőz fölött is. Tedd félre, hagyd egy picit kihűlni.
Keverd a csokihoz a tojássárgájákat és a narancshéjat.
Külön verd fel a tojásfehérjéket, lassan adagolva hozzá a cukrot. A felvert habot óvatos mozdulatokkal, 2-3 adagban keverd a csokis tésztához.
Öntsd a tésztát a tortaformába, és 45-50 percig süsd.
A narancsos habhoz keverd össze a hozzávalókat robotgéppel.
Tálald a kész süteményt egy evőkanál habbal és narancshéjjal megszórva.
Forrás: Tasty
Citromkrémes pavlova
Hozzávalók:
- 3 tojásfehérje
- 2 ek. darált mák
- 10 dkg porcukor
- 1 kk. kukoricakeményítő
Citromkrém:
- 15 dkg cukor
- 3 tojássárgája
- 2 citrom leve
- 2 citrom reszelt héja
- 1 kk. étkezési keményítő
- 6 dkg vaj
Melegítsük elő a sütőt 150 fokra. Robotgép segítségével verjük fel kemény habbá a tojásfehérjéket, amikor habosodik, adagoljuk hozzá a cukrot, és legmagasabb fokozaton verjük addig, amíg jól besűrűsödik, és fényes állagú lesz. Forgassuk bele a mákot, adjuk hozzá az étkezési keményítőt, és csöpögtessünk bele egy fél mokkáskanál ecetet.
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, és kerek tortaformába halmozzuk fel a habot. Csökkentsük le a hőfokot, és szárítva süssük a habot kb. 70 percig.
A hab tetejét kenjük meg citromkrémmel. Ehhez a tojások sárgáját keverjük el a puha vajjal és a cukorral, adjuk hozzá az étkezési keményítőt, a citrom levét és reszelt héját. Az egészet gőz fölött, folyamatosan kevergetve főzzük sűrűre.
Lehűtve tegyük a krémet a habcsók tetejére. Díszíthetjük még kandírozott gyümölcsökkel, felvert tejszínhabbal is.
Nutellás banánkenyér liszt nélkül
Hozzávalók:
- 1 és 1/4 csésze Nutella
- 3 nagyobb tojás
- 2 közepes banán meghámozva és felkarikázva
- 1 és 1/4 teáskanál sütőpor
- 1/4 csésze plusz 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
Az elkészítés tényleg pofonegyszerű: a hozzávalókat dobáljuk turmixgépbe, és magas fokozaton pépesítsük össze őket, hogy egységes masszát kapjunk.
A tésztát öntsük kivajazott tepsibe, és 200 fokra előmelegített sütőben 50-55 percig süssük. Elképzelhető, hogy a sütemény a sütés közben kicsit felpúposodik, de visszaesik majd, ha kihűl. Ha nem fogy el mind, hűtőben tároljuk!
Forrás: KirbieCravings
Lisztmentes mandulás körtetorta
Hozzávalók:
- 4 szép, érett körte
- 20 dkg + 3 teáskanálnyi nyírfa- vagy kókuszcukor
- 20 dkg mandulaliszt
- 1 evőkanál citromlé
- 8 tojás
- fél tk. vaníliaaroma
- fél tk. szódabikarbóna
- 1 ek. méz
- 1 ek. kókusz- vagy szőlőmagolaj
- 4 dkg szeletelt mandula
- csipet só
Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Bélelj ki egy 26 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral, vagy kend ki kókuszolajjal, és szórd meg mandulaliszttel.
Hámozz meg és vágj apróra három körtét (a magházat természetesen távolítsd el). Tedd a gyümölcsöt serpenyőbe, öntsd rá a citromlevet, és a 3 teáskanálnyi cukorral lassú tűzön főzd 10 percig. Hagyd kihűlni.
A mandulalisztben alaposan keverd el a sót, a szódabikarbónát és a cukrot. Mixeld vagy keverőtálban habverővel alaposan keverd el a tojásokat, és add a liszthez a vaníliaaromával együtt, végül a körteszószt is keverd a tésztához.
A negyedik körtét is hámozd meg, vágd félbe, majd a magház eltávolítása után vágd nyolc darabra. Forrósítsd fel az olajat, add hozzá a kanálnyi mézet, és addig melegítsd, amíg a keverék elkezd habosodni. Tedd bele a körteszeleteket, és főzd néhány percig.
A tésztát öntsd a tortaformába, a tetején pedig igazítsd el szépen a mézes körteszeleteket. Told a sütőbe, és süsd kb. 55-65 percig. Ha nagyon barnulna a széle, fedd le alufóliával a paleo mandulás körtetortát. Hagyd a tortát a sütőtálban kihűlni, majd szeleteld.
Narancsos mandulatorta
Hozzávalók:
- 2 db nagy, kezeletlen héjú narancs
- 25 dkg mandulaliszt vagy nagyon finomra darált mandula
- 25 dkg cukor
- 1 tk. sütőpor vagy szódabikarbóna
- 6 db tojás
- 3/4 csésze baracklekvár
- 2 ek. víz
A narancsokat 1,5-2 órán keresztül főzzük vízben. Fontos, hogy a főzés során végig ellepje a narancsokat a főzővíz, így ha elpárologna, pótoljuk. Ha megvagyunk, hagyjuk őket kihűlni. Vágjuk félbe, az esetleges magokat szedjük ki, majd késes aprítóban pépesítsük. A mandulalisztet keverjük össze a szódabikarbónával. A tojásokat válasszuk ketté, a sárgáját keverjük fehéredésig a cukor felével. A fehérjét verjük keményre a cukor másik felével. A narancsot adjuk a sárgájához, majd keverjük el a mandulaliszttel. Ha megvagyunk, óvatosan forgassuk bele a tojásfehérjét. Öntsük 22 centi átmérőjű, sütőpapírral kibélelt tortaformába a masszát. 170 fokos sütőben nagyjából egy órán át sütjük. Közben a baracklekvárt összeforraljuk a vízzel. Ha a torta kész, még melegen rákenjük a mázat.