Gasztro

Nem minden pulyka kerül Disneylandbe – Hálaadás, és a menü, amit ünnep nélkül is elfogadnánk

Nem mindenki örül neki, de a Valentin-nap és a halloween egyre népszerűbb itthon is, vannak azonban olyan külföldi ünnepek, melyeket továbbra is csak a filmekben látunk. Ilyen a hálaadás is, amit továbbra sem fogunk ünnepelni, a hagyományos hálaadás napi ételeket viszont nagyon szívesen kipróbáljuk.

Nincs olyan amerikai sorozat, amiben ne lenne legalább egy rész a hálaadás napjának szentelve, mindig ez az az ünnep, ami összehozza a családokat, és sokszor úgy tűnik, hogy még fontosabb is, mint a karácsony. De mégis mit ünnepelnek ilyenkor az amerikaiak? És mi van a hatalmas, terített asztalokon?

Az angol telepesek esete a segítőkész indiánokkal

A hálaadás ünnepének története 1621-ig vezethető vissza, amikor a Plymouthba betelepült angol zarándokok és a segítőkész wampanoag indiánok közös lakomával ünnepelték meg első sikeres aratásukat. Az angolok nehezen boldogultak az Újvilágban, sokan életüket vesztették a zord környezet, az éhezés és a betegségek következtében, ezért az indiánok úgy döntöttek, hogy segítenek nekik: ők tanították meg a telepeseket az ottani halászatra, vadászatra,  és megmutatták, hogyan tudják az ismeretlen terményeket (kukorica, juharfa, stb.) hasznosítani. Hála nekik, alig egy évvel az angolok érkezése után már sikerült is bőséges termést aratni – ezt ünnepelték meg egy háromnapos lakomával, ami így az amerikai őslakosok és az angol puritánok szokásainak az ötvözete, amikor terített asztal mellett köszönik meg mindazt, amiért hálásak az életben.  

A hálaadás „modern” változatát Abraham Lincoln vezette be 1863-ban, és 1941 óta már nemzeti ünnepnek is számít. Mindig november 4. csütörtökére esik, így ilyenkor hosszú hétvégét tartanak Amerikában, és sokan útra is kelnek, hogy együtt ünnepelhessenek távolabb élő családtagjaikkal, barátaikkal.

A hálaadás napi vacsora

Az első hálaadás napi vacsora alkalmából – a feljegyzések szerint – a bennszülöttek 5 őzet ejtettek a telepesek tiszteletére, akik pedig viszonzásképpen néhány vadmadarat (talán vadpulykát is) lőttek az esti mulatsághoz. A köret valószínűleg kukorica volt valamilyen formában, ez arrafelé ugyanis alapételnek számított akkoriban. A történészek szerint sok egyéb ételt is ehettek – hal, rák, gabona, borsó és sárgarépa is lehetett a hálaadás napi lakomán az asztalon, az viszont biztos, hogy krumplit, édesburgonyát, áfonyaszószt és sütőtökös pitét ők még nem ettek. Ezek már mind a modern kor vívmányai. Egyedül a pulyka az, ami már évszázadok óta része az ünnepi menünek, sokan úgy is nevezik ezt a napot, hogy pulyka nap (Turkey Day).

Több millió pulyka kerül az ünnepi asztalra Hálaadás napján, van azonban 2 szerencsés pulyka, akikre ennél sokkal jobb sors vár. Nemhogy nem sütik meg őket, de még életben is maradhatnak, és hátralévő életüket Disneylandben tölthetik. Ilyen is csak Amerikában történhet meg, és tényleg meg is történik. 

Valamivel azután ugyanis, hogy Lincoln elnök elrendelte a nemzeti hálaadást, egy új hagyomány kezdődött. A legenda szerint az elnök legkisebb fia, a 10 éves Tad egy Jack nevű pulykát tartott háziállatként. A pulykát az elnök kapta, de továbbadta a fiának. Mikor a hálaadásból ünnep lett, és a kisfiú rájött, hogy a háziállata az ünnepi vacsora részeként végezheti, megkérte édesapját, hogy adjon kegyelmet a pulykának, aki ebbe bele is egyezett. Ez volt tehát az első kegyelem, és később is előfordultak hasonló esetek, hivatalossá azonban csak 25-30 éve vált ez a szokás.

Azóta komplett forgatókönyve van az elnöki pulykaügynek. A Nemzeti Pulykaszövetség ilyenkor 4 pulykát ajándékoz az elnöknek, kettőt evésre, míg a másik kettőt ennél sokkal nemesebb célra szánják. Az első a Nemzeti Pulyka, aki kegyelmet kap egy nagy, nyilvános ceremónia keretei között, a másik a Pót-Nemzeti Pulyka, amelyik akkor kerül sorra, ha az első nem tudott eleget tenni a kötelességeinek. Éveken keresztül az volt a szokás, hogy a ceremónia után mindkét szerencsés pulyka egy állatkertbe, vagy farmra került, de pár évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy lehet még ennél jobb életük is: így azóta a pulykák a kaliforniai Disneylandbe kerülnek, ahol ők a Hálaadásnapi Parádé főtábornagyai. 

Az összes többi pulykából pedig pulykasült lesz. 

Tippek pulykasütéshez

1) Válasszunk kisebb pulykát!
Ahogy sok más esetben is, az egy tévhit, hogy minél nagyobb, annál jobb. A túl nagy pulykát nehezebb egyformán ízesíteni. 

2) Használjunk húshőmérőt!
Így csak a szükséges ideig fogjuk sütni a pulykát. Az ideális húshőmérő benne marad a szárnyasban, és akkor is látható, ha a pulyka a sütőben van. Érdemes egyből kettőt beszerezni: egyet a comb, egyet pedig a mell legvastagabb részéhez. 

3) Egy pulykát sem kell négy órán át sütni.
Rövid ideig kell magas hőmérsékleten sütni, aztán közepes hőfokon, amíg a pulyka hőmérséklete eléri a 70 Celsius-fokot. Ez két óra alatt megtörténik, a pulyka méretétől függően.

4) Hagyjuk pihenni a pulykát!
Amikor kivesszük a sütőből, takarjuk le, és a méretétől függően 20-30 percig pihentessük, így szaftos marad

 

Citrusos sült pulyka

Hozzávalók 10-12 főre:

  • 240 ml frissen facsart narancs leve
  • 1 ek. őrölt római kömény
  • 240 ml frissen facsart citrom leve
  • 1 hámozott, negyedelt narancs
  • 1 hámozott, negyedelt citrom
  • 1 marék friss, durvára összevágott oregánó
  • 60 ml extra szűz olívaolaj
  • 2 ek. őrölt bors
  • 2 ek. só
  • 2 fej, megpucolt és feldarabolt fokhagyma
  • 1 kis hámozott, negyedelt vöröshagyma
  • 5-6 kilós, nyak és belsőségek nélküli egész pulyka

Öblítsük le a pulykát hideg víz alatt, és töröljük szárazra papírtörlővel. Készítsük el a pácot: keverjük össze a fokhagymát, római köményt, sót, borsot, és egy evőkanál fejének hátsó oldalával próbáljuk még jobban összezúzni a hozzávalókat, hogy egy pépet kapjunk. Keverjük bele a narancslét, a citromlét és az olívaolajat, majd adjuk hozzá az oregánóleveleket. 1,2 decit tegyünk félre a pácból későbbre. Tegyük a pulykát egy akkora tepsibe, ami a hűtőnkbe is belefér, öntsük rá a pácot, és dörzsöljük bele a pulykába, hogy a hajlatokba és a belsejébe is bőven jusson. Fóliázzuk le, és tegyük egy éjszakára a hűtőbe. Ha nincs ennyi időnk, néhány órára is elég. Párszor locsoljuk meg közben a félretett a páccal. A sütéshez melegítsük a sütőt 230 fokra, vegyük ki a pulykát a pácból, öntsük le a pácot, és tisztítsuk meg a tepsit. Tegyük vissza a tiszta tepsibe a pulykát, a szárnyakat toljuk be a madár teste alá, és sózzuk-borsozzuk meg alaposan. A negyedelt narancsot, citromot és hagymát dugjuk be a pulyka belsejébe, majd kötözzük össze szorosan a lábát. Tegyük be a sütőbe és pirítsuk fedetlenül 30 percig.

Vegyük vissza a sütőt 160 fokra, locsoljuk meg újra a pulykát a páccal, és a maradékot öntsük mellé. Pirítsuk tovább a pulykát még nagyjából 1,5- 2 órán át, amíg meg nem puhul. Közben locsolgassuk 30 percenként, és csak akkor borítsunk rá alufóliát, ha már kezd túlságosan megbarnulni. Ha kész, vegyük ki, és még 30 percig pihentessük, mielőtt felvágnánk.

Áfonyaszósz

Hozzávalók:

  • 200 g cukor
  • 150 ml víz
  • 200 g áfonya
  • 10 g mézeskalácsfűszer

Forrald fel a vízben az áfonyát, vedd takarékra, és főzd, míg a bogyók meg nem puhulnak, majd add hozzá a fűszerkeveréket. Tedd apró lyukú szűrőbe, és passzírozd le. Tedd vissza a pürét az edénybe, és add hozzá a cukrot, majd forrald 8-10 percig, míg el nem éri a dermedési pontot.* Ha elérte, öntsd tiszta, steril formába, és hűtsd le.

 

Sütőtökpite

Hozzávalók 8 személyre, a tésztához:

  • 155 g liszt
  • 1,5 tk. cukor
  • fél tk. só
  • 115 g kockázott vaj
  • 60 ml nagyon hideg víz

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 130 g cukor
  • fél tk. só
  • 3 db tojás
  • ⅛ tk. őrölt fokhagyma
  • 315 ml zsíros tejszín
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • kevéske reszelt szerecsendió
  • 425 g pürésített sütőtök
  • fél tk. őrölt gyömbér

Először készítsük el a töltelék lényegét adó sütőtökpürét. Ehhez gyújtsuk be a sütőt 200 fokra, fogjuk egy sütőtököt, daraboljuk fel, szabadítsuk meg a magjaitól, és egy finoman olajozott sütőpapíron süssük puhára 200 fokon 45-50 perc alatt. Készítsük el a tésztát: kezdjük azzal, hogy egy nagy tálban elkeverjük a lisztet, a sót és a cukrot, majd összedolgozzuk a vajjal. Adjuk hozzá a vizet, és gyúrjuk csinos tésztagombóccá. Ha szükséges, még egy evőkanál vizet hozzáadhatunk. A kihűlt tökszeletekről kanalazzuk le a húst, és botmixerrel pürésítsük. Nyújtsuk ki a tésztát sütőpapíron kör alakúra, legyen nagyjából 30 centi átmérőjű. A sütőpapírral együtt helyezzük bele a piteformába (22 centi átmérőjű az ideális). Ami túllóg, azt hajtsuk vissza, és gyurmázzuk el szépen, egyenletesen mindenhol a tészta oldalát. Gyújtsuk be a sütőt 205 fokra. A töltelékhez keverjük össze a tököt, a cukrot, a sót és a fűszereket egy közepes lábosban, forraljuk fel, és rotyogtassuk még 5-7 percig. Közben kevergessük szaporán, majd keverjük bele a tejszínt, amíg egyenletes, krémes tölteléket nem kapunk. Egyesével keverjük bele a tojásokat is, majd az egészet öntsük a piteformába simított tésztára.

Süssük a pitét 205 fokon 15 percig, majd vegyük vissza a sütőt 175 fokra, és süssük további 30-40 percig, amíg a közepe már alig remeg, és nem ragad rá a töltelék a belé szúrt hústűre vagy fogpiszkálóra. Gyakoroljunk önuralmat, és fogyasztás előtt várjuk meg, amíg a pite legalább langyosra hűl, de hidegen is érdemes megkóstolni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top