A hagyományos őszi kedvencek, az almás pite, a sütőtökkrémleves és a hagymaleves is olyan jól tud esni a hűvös estéken, hogy bármikor elfogadjuk őket, de olyan hosszú még ez az őszi-téli időszak, hogy jó egy kicsit frissíteni a választékon, ezért a klasszikusok helyett most újdonságokkal készülünk a hétvégi menüre.
Illatos-fűszeres házi kenyér
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 2 tojás
- 15 dkg méz
- 1 dl tej
- 5 dkg vaj
- ½ tasak sütőpor
- 1-1 mk. őrölt fahéj, gyömbér, szerecsendió
- csipet só
A sütőt melegítsük elő 200 °C-ra. A vajat a mézzel együtt olvasszuk meg, de ne melegítsük túl. A lisztet keverjük el a sütőporral és a fűszerekkel. A tojásokat enyhén verjük fel, keverjük a liszthez az olvasztott vajjal-mézzel együtt, keverjük simára a tésztát, majd öntsük 7,5 dl-es szilikonos őzgerinc- vagy kenyérformába. 40-45 perc alatt süssük készre, tűpróbával ellenőrizzük. Ha kihűlt, borítsuk ki a formából. Hagyományosan hús- vagy májpástétomhoz kínálják, de vajjal vagy lekvárral megkenve is nagyon finom.
Krumplileves aszalt szilvával
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 szál sárgarépa
- 75 g zeller
- 500 g burgonya
- 1 kisebb szál póréhagyma
- 2 ek. olívaolaj
- só, bors, cukor
- 2 zöldségleveskocka
- 2 kis köteg petrezselyem levél
- 4 szelet bacon
- 8 aszalt szilva
- 100 g tejszín
- 8 kisebb hurkapálcika
A hagymát felaprítjuk, a burgonyát, zellert és sárgarépát megtisztítjuk, és kockára, az alaposan megmosott póréhagymát karikára vágjuk. Az olajat felforrósítjuk, a hagymát beledobjuk, megfonnyasztjuk, majd a kockára vágott zöldségeket is hozzáadjuk, és rövid ideig együtt pároljuk. A zöldségeket sóval, borssal és kevés cukorral megszórjuk, majd kb. 800 ml vízzel felöntjük. Fedő alatt 25 percig főzzük. Miközben a zöldségek főnek, a petrezselymet felaprítjuk. A szilvák köré egy-egy szelet bacont tekerünk, fogpiszkálóval rögzítjük, majd olajban megpirítjuk, és egy hurkapálcára tűzzük. A megfőtt zöldségeket botmixerrel átdolgozzuk, belekeverjük a tejszínt, és újra felforraljuk. Ha szükséges, tovább fűszerezzük. Tálalás előtt petrezselyemmel megszórjuk.
Mustáros tarja tarka zöldségmetélttel
Hozzávalók 4 személyre:
- 80 dkg sertéstarja
- 4 ek. mustár
- 20 dkg cukkini
- 20 dkg sárgarépa
- 20 dkg karalábé
- 3 ek. olívaolaj
- 1 ek. vaj
- só, bors
A tarját ujjnyi szeletekre vágjuk. Bekenjük a mustárral, enyhén borsozzuk, majd lefedve a hűtőbe tesszük éjszakára. A körethez a zöldségeket megtisztítjuk. A sárgarépát és a karalábét meghámozzuk, a cukkininek csak a két végét vágjuk le. Fogjuk a zöldséghámozót, és a már megtisztított zöldségeket tovább „hámozzuk” vele: további vékony szeleteket vágunk belőle. Mindegyik zöldséggel így járunk el. Forró serpenyőben 1-1 evőkanál olajat és vajat összekeverünk, hozzáadjuk először a répát, majd 1 percre rá a karalábét, további 1 perc múlva pedig a cukkinit. 1-2 perc párolás után sózzuk, borsozzuk és levesszük a tűzről. A bepácolt tarját felforrósított grillen vagy teflonserpenyőben, 2 evőkanál olajon megsütjük (nagy lángon, oldalanként kb. 3-3 perc alatt). Lehúzzuk a tűzről, és további 5-6 percig a meleg serpenyőben pihentetjük, majd a zöldségekkel tálaljuk.
Sült túrópuding brandys vörös áfonyával
Hozzávalók 4 személyre:
- 3 tojás
- 25 dkg túró
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg liszt
- csipet só
- 10 dkg kristálycukor
- 5 dkg vörös áfonya
- 2 dl brandy
- vaj a formához
Az áfonyákat feltesszük főni a brandyvel, hagyjuk, hogy elpárologjon az alkohol, és a gyümölcs magába szívja az ital aromáját. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját összekeverjük a túróval, belekeverjük a lisztet, a vaníliás cukrot és a kristálycukrot. A két masszát óvatosan összeforgatjuk. Egy muffinforma 8 mélyedését kivajazzuk, majd elosztjuk benne az áfonyát, erre töltjük a masszát. 200 ºC-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Eperlekvárral (vagy más piros lekvárral) tálaljuk, kínálhatunk mellé gyümölcskompótot is.
Erdei gombaragus lepény
Hozzávalók 4 személyre:
- 20 dkg mirelit leveles tészta, kiengedve
- 50 dkg erdeigomba-keverék
- 2 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek. olívaolaj
- só, bors
- 2 szál újhagyma
A leveles tésztából nagy gombócot gyúrunk, majd sodrófával fél cm-esre nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A gombát megmossuk, a nagyobbakat feldaraboljuk, a kicsiket egyben hagyjuk. A finomra vágott hagymát az olajon pirítani kezdjük, majd pár perc múlva hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Beletesszük a gombát, sózzuk, borsozzuk, majd puhára pároljuk. A kinyújtott tésztára halmozzuk a gombaragut, majd 200 ºC-ra előmelegített sütőbe tesszük, és 15-20 percig sütjük, míg a tészta megemelkedik és aranybarna lesz. Tálalás előtt megszórjuk vágott újhagymával.