nlc.hu
Gasztro
Hétvégi menü új őszi kedvencekkel

Hétvégi menü új őszi kedvencekkel

Lassan kezdünk hangolódni az ünnepekre is, de hétvégén még egy kicsit nyugisabb napokat tervezünk, finom hétvégi menüvel és jó filmekkel.

A hagyományos őszi kedvencek, az almás pite, a sütőtökkrémleves és a hagymaleves is olyan jól tud esni a hűvös estéken, hogy bármikor elfogadjuk őket, de olyan hosszú még ez az őszi-téli időszak, hogy jó egy kicsit frissíteni a választékon, ezért a klasszikusok helyett most újdonságokkal készülünk a hétvégi menüre.

Illatos-fűszeres házi kenyér

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt 
  • 2 tojás
  • 15 dkg méz 
  • 1 dl tej 
  • 5 dkg vaj
  • ½ tasak sütőpor
  • 1-1 mk. őrölt fahéj, gyömbér, szerecsendió
  • csipet só

A sütőt melegítsük elő 200 °C-ra. A vajat a mézzel együtt olvasszuk meg, de ne melegítsük túl. A lisztet keverjük el a sütőporral és a fűszerekkel. A tojásokat enyhén verjük fel, keverjük a liszthez az olvasztott vajjal-mézzel együtt, keverjük simára a tésztát, majd öntsük 7,5 dl-es szilikonos őzgerinc- vagy kenyérformába. 40-45 perc alatt süssük készre, tűpróbával ellenőrizzük. Ha kihűlt, borítsuk ki a formából. Hagyományosan hús- vagy májpástétomhoz kínálják, de vajjal vagy lekvárral megkenve is nagyon finom. 

Krumplileves aszalt szilvával

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 75 g zeller
  • 500 g burgonya
  • 1 kisebb szál póréhagyma
  • 2 ek. olívaolaj
  • só, bors, cukor
  • 2 zöldségleveskocka
  • 2 kis köteg petrezselyem levél
  • 4 szelet bacon
  • 8 aszalt szilva
  • 100 g tejszín
  • 8 kisebb hurkapálcika

A hagymát felaprítjuk, a burgonyát, zellert és sárgarépát megtisztítjuk, és kockára, az alaposan megmosott póréhagymát karikára vágjuk. Az olajat felforrósítjuk, a hagymát beledobjuk, megfonnyasztjuk, majd a kockára vágott zöldségeket is hozzáadjuk, és rövid ideig együtt pároljuk. A zöldségeket sóval, borssal és kevés cukorral megszórjuk, majd kb. 800 ml vízzel felöntjük. Fedő alatt 25 percig főzzük. Miközben a zöldségek főnek, a petrezselymet felaprítjuk. A szilvák köré egy-egy szelet bacont tekerünk, fogpiszkálóval rögzítjük, majd olajban megpirítjuk, és egy hurkapálcára tűzzük. A megfőtt zöldségeket botmixerrel átdolgozzuk, belekeverjük a tejszínt, és újra felforraljuk. Ha szükséges, tovább fűszerezzük. Tálalás előtt petrezselyemmel megszórjuk.

 

Mustáros tarja tarka zöldségmetélttel

Hozzávalók 4 személyre: 

  • 80 dkg sertéstarja
  • 4 ek. mustár
  • 20 dkg cukkini 
  • 20 dkg sárgarépa
  • 20 dkg karalábé 
  • 3 ek. olívaolaj 
  • 1 ek. vaj 
  • só, bors

A tarját ujjnyi szeletekre vágjuk. Bekenjük a mustárral, enyhén borsozzuk, majd lefedve a hűtőbe tesszük éjszakára. A körethez a zöldségeket megtisztítjuk. A sárgarépát és a karalábét meghámozzuk, a cukkininek csak a két végét vágjuk le. Fogjuk a zöldséghámozót, és a már megtisztított zöldségeket tovább „hámozzuk” vele: további vékony szeleteket vágunk belőle. Mindegyik zöldséggel így járunk el. Forró serpenyőben 1-1 evőkanál olajat és vajat összekeverünk, hozzáadjuk először a répát, majd 1 percre rá a karalábét, további 1 perc múlva pedig a cukkinit. 1-2 perc párolás után sózzuk, borsozzuk és levesszük a tűzről. A bepácolt tarját felforrósított grillen vagy teflonserpenyőben, 2 evőkanál olajon megsütjük (nagy lángon, oldalanként kb. 3-3 perc alatt). Lehúzzuk a tűzről, és további 5-6 percig a meleg serpenyőben pihentetjük, majd a zöldségekkel tálaljuk.

 

Sült túrópuding brandys vörös áfonyával

Hozzávalók 4 személyre: 

  • 3 tojás 
  • 25 dkg túró 
  • 1 csomag vaníliás cukor 
  • 5 dkg liszt
  • csipet só
  • 10 dkg kristálycukor 
  • 5 dkg vörös áfonya
  • 2 dl brandy
  • vaj a formához

Az áfonyákat feltesszük főni a brandyvel, hagyjuk, hogy elpárologjon az alkohol, és a gyümölcs magába szívja az ital aromáját. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját összekeverjük a túróval, belekeverjük a lisztet, a vaníliás cukrot és a kristálycukrot. A két masszát óvatosan összeforgatjuk. Egy muffinforma 8 mélyedését kivajazzuk, majd elosztjuk benne az áfonyát, erre töltjük a masszát. 200 ºC-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Eperlekvárral (vagy más piros lekvárral) tálaljuk, kínálhatunk mellé gyümölcskompótot is.

Erdei gombaragus lepény

Hozzávalók 4 személyre: 

  • 20 dkg mirelit leveles tészta, kiengedve 
  • 50 dkg erdeigomba-keverék  
  • 2 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. olívaolaj
  • só, bors
  • 2 szál újhagyma

 
A leveles tésztából nagy gombócot gyúrunk, majd sodrófával fél cm-esre nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A gombát megmossuk, a nagyobbakat feldaraboljuk, a kicsiket egyben hagyjuk. A finomra vágott hagymát az olajon pirítani kezdjük, majd pár perc múlva hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Beletesszük a gombát, sózzuk, borsozzuk, majd puhára pároljuk. A kinyújtott tésztára halmozzuk a gombaragut, majd 200 ºC-ra előmelegített sütőbe tesszük, és 15-20 percig sütjük, míg a tészta megemelkedik és aranybarna lesz. Tálalás előtt megszórjuk vágott újhagymával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top