A linzer a legtöbb háztartásban kötelező karácsonyi aprósütemény, de valljuk be, néha a nagy kedvenceket sem árt feldobni egy kicsit! A matcha nemcsak az ízt teszi különlegessé, de csodás színt is ad, a vörös áfonya pedig kimondottan izgalmas a szokásos sárgabaracklekvár vagy szilvalekvár helyett. Külön jó ötlet ez a csillagos kivágás is!
Hozzávalók:
- 220 gramm sózatlan vaj szobahőmérsékleten
- 1 nagyobb tojás
- 1/4 mandulakivonat
- 2 evőkanál matchapor
- 1 és 1/2 csésze vörösáfonya-dzsem
- 3/4 csésze kristálycukor
- 1/2 teáskanál vaníliakivonat
- 2 és 1/4 csésze liszt
- 1/2 teáskanál tengeri só
Elkészítés:
- Elektromos habverővel keverjük habosra a vajat a kristálycukorral nagyjából 5 perc alatt.
- Adjuk hozzá a vanília- és a mandulakivonatot és a tojást.
- Keverjük bele a lisztet és a mathcaport is, adjunk hozzá egy kevés sót. Alaposan dolgozzuk össze a tésztát.
- A tésztát szedjük ketté, csomagoljuk fóliába, és tegyük hűtőbe úgy 20 percre.
- A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki. Válasszunk tetszőleges formákat a linzerek kiszúrásához – figyeljünk rá, hogy a felső lap közepe lyukas legyen.
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és süssük aranybarnára a linzereket 15-17 perc alatt.
- Mikor a sütemények kihűltek, illesszük össze a linzereket némi vörösáfonya-dzsem segítségével.