nlc.hu
Gasztro

Elegáns és finom: isteni töltött hús, amit idén neked is ki kell próbálnod!

Ha valamikor, akkor az ünnepek alatt igazán lehetőség van a sütés-főzésre. Ilyenkor különösen jól jön egy kis inspiráció, mert még a legjobb karácsonyi menü mellett is elfér néhány újdonság. Nálunk idén ez a töltött hús lesz az egyik kipróbálandó új recept!

Hozzávalók:

  • 200 g darált sertéshús
  • 120 g csirke- vagy sertésmáj
  • 50 g zsemlemorzsa
  • 1 db tojás, felverve
  • 1 kis fej vöröshagyma, felkockázva
  • 1 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 1 db alma, meghámozva és felkockázva
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • ½ teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 200 g szárított vörös áfonya
  • 50 g vaj
  • 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem
  • 1 evőkanál kakukkfű
  • 1 evőkanál finomra vágott metélőhagyma

 

A hús elkészítéséhez:

  • 1 db sertésdagadó, bőrével és hasaaljával (kb. 4 kg)
  • dijoni mustár a sertéshús megkenéséhez
  • só, fekete bors és olívaolaj

Egy serpenyőben a vajon 10 percig dinszteljük a hagymát és a fokhagymát, amíg meg nem puhul. Belekeverjük a kockára vágott almát, és további 10 percig dinszteljük. Ezt követően félretesszük hűlni.

Egy keverőtálban összeöntjük és alaposan összekeverjük a darált sertéshúst, a májat, a zsemlemorzsát, a tojást, a hagymás keveréket, a szárított áfonyát, a fűszereket és a zöldfűszereket. Sóval és borssal gazdagon ízesítjük.

Kiterítjük a dagadót, megkenjük a dijoni mustárral, fűszerezzük, és hosszában végig a dagadó közepére helyezzük a tölteléket.

A töltelék köré tekerjük a disznóhúst, ügyelve arra, hogy a hús sehol ne fedje át önmagát. Zsineggel összekötjük, beolajozzuk és fűszerezzük, a bőrét megszurkáljuk, majd 160 °C fokos sütőben körülbelül 3 órán keresztül sütjük.

Szakácsfáklyával ropogósra piríthatjuk a bőrt a sütési idő leteltét követően.

 

A recept a Food Networkon futó „Ünnepi sütőbajnokság” című sorozatból származik. Aki még nem tudja, mivel kápráztassa el idén karácsonykor a családját vagy a vendégeket, még időben inspirálódhat a sorozatból! A műsor decemberben hétköznapokon 19 órától látható a csatornán. Kilenc cukrász osztja meg tudása legjavát, legyen szó akár forró téli italokról, nagymamánk konyháját idéző pitékről és kuglófról vagy épp mályvacukros desszertkülönlegességekről.

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top