Több millió ember nem tévedhet: így készül az isteni stollen

nlc | 2017. December 23.
Nem véletlen, hogy ez a legnépszerűbb német karácsonyi sütemény: igazi illatos süti sok-sok aszalt gyümölccsel, amit még akkor is érdemes elkészíteni, ha egyébként már a karácsonyi sütik többségével elkészültetek.

Ha kész a zserbó, a mákos guba és a bejgli is, de még szeretnél valami különlegesen finomat készíteni, akkor készítsd el a német karácsonyi sütit, a stollent!

Hozzávalók

 

Az aszalt gyümölcsöket és az egész mandulát felaprítjuk, a mazsolát legalább 30 percig rumba áztatjuk. Elmorzsoljuk a langyos, pici cukorral elkevert tejben az élesztőt, és felfuttatjuk. 

A puha vajhoz hozzáadjuk a tojást, a narancs és citrom héját, a mézesfűszert, és a felfuttatott élesztőt, majd a lisztet és a vaníliás cukrot, és összegyúrjuk, dagasztjuk néhány percig. 

Lecsepegtetjük a mazsolát, és az aszalt gyümölcsökkel és a mandulával együtt a tésztához adjuk, és összegyúrjuk. Letakarva, meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük.

Lisztezett felületen két részre vágjuk a tésztát, kicsit átgyúrjuk mindkét darabot, majd kinyújtjuk az egyik darabot – de nem túl vékonyra. 

Ezután csinálunk a sodrófával a közepére egy mélyedést, majd a jobb feléről a tésztát behajtjuk a mélyedésig. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és pihentetjük 15 percig. 170 fokos sütőben 50-55 percig sütjük. Ha kész, kivesszük a sütőből, lekenjük az olvasztott vajjal, és megszórjuk a porcukorral. 

Exit mobile version