A bobajkáé az egyik első recept, amit a nagymamától megtanultunk gyerekként, és a mai napig az ő receptje alapján készítjük.
Hozzávalók:
- 6 kifli
- 7 dl tej
- 5 dkg vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg darált mák
- 10 dkg cukor
A kiflit felszeleteljük, és tepsibe sorakoztatjuk a karikákat. 200 fokon kb. 5 percig pirítjuk. Közben a vajat egy lábasban megolvasztjuk, hozzáadjuk a tejet és a vaníliás cukrot, és felforraljuk. A darált mákot összeforgatjuk a cukorral, majd a felforralt tejes keverékhez adjuk. A megpirított kiflit egy sütőtálba halmozzuk, és ráöntjük a mákos tejes keveréket. Összeforgatjuk, és visszatoljuk a sütőbe 5-8 percre.
Variációk mákos gubára:
- Fogyókúrázok csinálhatják teljes kiőrlésű lisztből készült kifliből.
- Cukor helyett jó lesz bele az agávészirup is.
- A mák és a fahéj jó barátok, tegyél a gubába is belőle!
- Reszelt citrom vagy narancshéjjal is felturbózhatod a gubát.
- Laktózallergiások csinálhatják mandula- vagy rizstejjel is.
- Szórhatunk közé aszalt gyümölcsöket, almakockákat is.
Készülhet a mákos gubából elegáns torta is, de nagyon finom a meggyes mákos guba felfújt is.
Mákos guba felfújt
Hozzávalók kb. 6 adaghoz:
- 3 ek. cukor
- 4-5 dl tej
- 2 tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
- 15 dkg mák
- 4 (szikkadt) kifli
Hab:
- 2 ek. cukor
- forma kikenéséhez vaj
- 2 tojásfehérje
- forma kikenéséhez zsemlemorzsa
- fél üveg (kb. 20 dkg) meggybefőtt
A 3 evőkanál cukrot habosítsuk fel a tojássárgájával, adjuk hozzá a reszelt citromhéjat és a meglangyosított tejet. A karikára vágott kifliket mártsuk meg benne, forgassuk a mákba, majd tegyük egy tálba.
A habhoz a 2 evőkanál cukrot és a tojásfehérjét verjük kemény habbá, és keverjük a karikákhoz. A masszát tegyük a vajjal kikent, morzsával megszórt formába, és szórjunk közé ízlés szerinti mennyiségű meggyet, de ne púpozzuk meg a formát, különben kifolyhat belőle. 180 fokos sütőben kb. 15 percig süssük. (Érdemes fogyasztás előtt frissen sütni, de 1-2 órával előtte elkészíthető.) Akkor jó, ha szépen felemelkedett. Melegen tálaljuk.