Gasztro

Országos rekord: elképesztő mennyiségű paradicsomot szüretelt a magyar kertész

Nagy Zoltán kertész a legmodernebb technológiával termeszt paradicsomot, számítógép vezérlésével adják a vizet és a tápanyagot, és csak védőruhában lehet az üvegházába belépni.

Országos rekorder lett Nagy Zoltán fábiánsebestyéni kertész. Egyhektáros üvegházában négyzetméterenként 78,4 kilogramm paradicsomot termesztett – írja a Délmagyar.

Nagy Zoltán két évvel ezelőtt épített új üvegházat, és a sikerben nagy szerepe volt annak, hogy a legmodernebb technológiát alkalmazták. Úgynevezett diffúz üveget használtak, amely speciálisan engedi át a fényt, a növények pedig számítógép vezérlésével kapják a tápanyagot és a vizet.

Az üvegházba csak védőruhában léphetnek be a dolgozók, kéz- és lábfertőtlenítés után, nehogy fertőzés kerüljön a területre. A munkát speciális kocsikon végzik a sorok között – kivéve azt a háromkaptárnyi méhet, amelyek a beporzásért felelnek.

Nagy Zoltán szerint a paradicsom sokkal jobban igényli a modern technológiát, mint például a paprika. Az üvegházban először 2016-ban szüreteltek, és már akkor is 69 kiló paradicsom termett négyzetméterenként. A 70-es években ez a mennyiség még 20 kilogramm volt.

A kertész sejtette, hogy idén jobb éve lesz, mint tavaly, de azt nem várta, hogy 78,4 kilogramm lesz a termés négyzetméterenként. Kérdés, felül tudja-e múlni a rekordot, de mint mondta, már azzal is elégedett lesz, ha tartani tudja az idei eredményt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top