Sós sütire és kis falatkákra akkor is szükség van, ha nagy szilveszteri bulira készültök, és akkor is, ha otthon töltitek az év utolsó napját. A különféle sós és édes falatok között persze helye van a pogácsának és a stanglinak is.
A tökéletes pogácsa
„Két extra hozzávaló teszi különlegessé: a házi tej pilléje és a 35%-os rum.
Megvan a tökéletes pogácsareceptem, ami eddig itt volt az orrom előtt. Nagymama és anya is ezt szokták sütni, ám eddig nem volt alkalmam velük együtt elkészíteni. Hiába volt meg a hozzávalók listája, a munkafolyamatot nem láttam, így nem tudtam elkészíteni, eltanulni. Most sikerült!
»Este begyúrom, másnap szaggatom« recept. Nagymama csak simán kinyújtja és kiszaggatja, anya pedig 3x hajtogatja. Szuper a végeredmény, akárhogy is készül! Tökéletes recept! Tényleg!
Nagymama házi tejet tart otthon, ő a pilléjét teszi bele tejföl helyett.”
Hozzávalók kb 54 darabhoz:
- 500 g liszt
- fél dl tej
- 30 g friss élesztő
- 1 mk. cukor
- 250 g margarin/vaj
- 1 ek. rum (kis, 0,05 l-es 35%-os rum, tehát NEM sütőrum és NEM rumaroma!)
- 1 ek. só
- 2 tojássárgája + 1 a kenéshez
- 200 ml tejföl/házitej pilléje
A recept Levendulalány blogján folytatódik.
Sajtos stangli
„Szuper, mert nem kaparja a torkomat, nem kell 3 liter vizet meginni utána, ráadásul nem száraz, hanem jó kis puha, meg egyébként is: mi nem szuper, ami túrós?:)”
Hozzávalók:
- 25 dkg puha vaj
- 25 dkg liszt
- 25 dkg túró
- 1 teáskanál só
- 1 db tojás a lekenéshez
- 5-10 dkg reszelt gouda/cheddar sajt
A recept a Csak a Puffin blogon folytatódik.