Gasztro

Baktériummal fertőzött csirkemellet hív vissza az Aldi – fotó

Listeria baktérium lehet abban a hidegen és melegen is fogyasztható csirkemellfilében, amelyet az áruházlánc kivont a forgalomból. A vásárlókat arra kérik, vigyék vissza a terméket.

Hidegen és melegen is fogyasztható csirkemellfilé-termékeket vont ki a forgalomból elővigyázatosságból az Aldi áruházlánc több országban, mert nem zárható ki a Listeria monocytogenes fertőzés veszélye – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Az intézkedés Magyarországon a 2017.12.30 és 2018.01.15. közötti lejáratú termékeket érinti. Az áruházlánc a termékeket visszahívja a fogyasztóktól, erre az üzletekben kihelyezett plakátokkal hívja fel a figyelmet. A német központ tájékoztatása szerint a vételárat az áruház megtéríti.

A termékvisszahívás az alábbi azonosítókkal ellátott termékeket érinti:

  • Megnevezés: Csirkemellfilé darabok – csirkemellhús csirkemellfiléből vágva, készre sütve classic, zöldfűszeres, pikáns
  • Márka: Böklunder
  • Fogyaszthatósági idő: 2017.12.30-2018.01.15. között
  • Kiszerelés: 150 g

A Listeria monocytogenes baktérium az élelmiszerekben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. A Listeria a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet, ha annak összetétele támogatja a baktérium szaporodását.

Veszélyt jelenthetnek például az azonnali fogyasztásra kész (ready-to-eat) élelmiszerek; a nyers, pasztörizálatlan tej és az abból készült termékek; a lágysajtok (feta, brie, camembert); a nyers húst tartalmazó ételek, a húskészítmények; a nyers halak, a füstölt lazac; a nyers zöldségből készült saláták.

A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető. A fertőzés jellemző tünetei: láz, hányás, hasmenés, fejfájás. A kialakult betegségnek súlyos következményei lehetnek – főként a várandós nők körében. Érzékeny csoport a csecsemők, a várandós nők, az idősek, valamint a gyenge immunrendszerű emberek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top