nlc.hu
Gasztro
Kéken világító csirkehúst vett egy ikrényi férfi

Kéken világító csirkehúst vett egy ikrényi férfi

Kék fénnyel világító csirkehúst sikerült beszereznie egy ikrényi férfinak.

Több lehetőség is van, miért világít kék fénnyel az a nyers csirkehús, amit egy ikrényi férfi vásárolt. A jelenségről meggyőződött a Kisalföld.hu szerkesztősége is. A férfi a lapnak elmondta, hogy a csirkehúst múlt héten vásárolta egy boltban, majd a felét szilveszter napján elkészítette, de a megmaradt adagot véletlenül elől hagyta a pulton.

Amikor éjjel hazaért, kékes derengést látott a konyhából, de azt gondolta, a gáztűzhelyt felejtette égve. Belépve a konyhába hamar rájött, hogy a csirkehús világít. Másnap egyből tárcsázta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt, ahonnan finoman elhajtották, mondván a vásárlás óta sok idő eltelt, s a termék akár otthon is szennyeződhetett valamivel.

A világító csirkehús miatt a Kisalföld is megkereste a Nébihet, ők már kicsit bővebb választ kaptak. A hatóság szerint mivel a konkrét esetben nem történt vizsgálat, így a valódi okok csak feltételezhetők, ezekből pedig kettő van.

Ezért világíthat a csirkehús

A Nébih szerint elképzelhető, hogy a csirkehús valamely Pseudomonas baktériumfajjal szennyeződött. Ezek a baktériumok olyan pigmentet termelnek, amely sötétben fluoreszkál.

A másik lehetőség, hogy foszforvegyületek foszforeszkálása okozza a jelenséget, melynek pontos okát a szakemberek még nem ismerik.

A Nébih végül azt javasolja, hogy ha a vásárlóban bármely ok miatt undort kelt az élelmiszer, vagy visszatetszőnek találja, akkor nem szabad elfogyasztania, illetve belőle ételt készítenie.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top