nlc.hu
Gasztro

Kéken világít a magyar nagyáruházban vett csirke

Kéken világít a magyar nagyáruházban vett csirke

Egyelőre nincs megbízható magyarázat, hogy miért fluoreszkál a nagyáruházban vásárolt farhát.
Fóliázott csirkehús a Boravis baromfivágóhíd újonnan átadott szomódi üzemében 2018. február 23-án

Kéken foszforeszkáló csirkét vett egy nagyáruházláncnál egy Budakeszin élő férfi még február végén – írja a Szeretlek Magyarország.

A 29 éves Dávid állítja, hogy a csirkefarhát még becsomagolt állapotban, fogyasztás előtt és (elméletileg) friss állapotban produkált fényjelenséget, miközben kellemetlen szaggal árasztotta el a lakást.

A hús kéken foszforeszkált még felkapcsolt villany mellett is. Olyan hihetetlen volt számomra, hogy gyorsan lefotóztam, mielőtt kidobtam

– mondta, a fotót pedig itt tekintheted meg.

A lap megkereste az áruházláncot, amely a gyártó céget bevonva próbált választ adni a problémára. Szerintük foszforeszkálás – pontosabban fluoreszcencia – alakulhat ki, ha valamely Pseudomonas baktériumfajjal szennyeződik a hús, ami a konyhai előkészítés, feldolgozás, helytelen tárolás során bárhol megtörténhet. Ugyanakkor a vásárló hűtőben, bontatlanul tárolta a csirkét.

A Nébih az ügyben azt közölte, hogy korábban is értesültek már hasonló esetről, de mivel sem laboratóriumi, sem visszakövetéses vizsgálatok nem történtek, csak feltételezhető a valós ok. A hatóság szerint a baktérium csak akkor fluoreszkál, ha UV-fénnyel találkozik. Ráadásul ilyenkor már annyira elszaporodnak a baktériumok, hogy jól észlelhető romlási jelenségek láthatók a húson.

Az élelmiszer-biztonsági hatóság másik elmélete szerint elképzelhető, hogy a csirkék gyors csontnövekedése folytán beépülő foszforvegyületek állhatnak összefüggésben a kékes fényjelenséggel, bár ebben a takarmány is szerepet játszhat.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top