nlc.hu
Gasztro

Sült húsok az ünnepi asztalra: ötféle karácsonyi sült receptje lépésről lépésre

5 kipróbált recept, hogy istenien omlós sült hús kerüljön a karácsonyi asztalra!

A tepsiben sült hús a karácsonyi asztal főszereplője lehet. Nem szükséges gigantikus, 5 kilós pulykában gondolkodnunk: az egyben sült csirke, a malacsülök vagy a kacsacomb tökéletes az ünnepekre. Ötféle hús ötféle készítési módját hoztuk el. Egyetlen közös bennük: a ropogós külső és a belül omlósan puha hús. Bátran próbálkozzunk bármelyikkel, lépésről lépésre mutatjuk a készítési módokat!

A vajas masszázst kapott csirke

Nincs szomorúbb a kiszáradt csirkénél, írja a recept szerzője, és ezzel mélyen egyet tudunk érteni. A csirke mellét könnyű faforgács ízűre sütni, pedig némi odafigyeléssel a melle és a combja is ízes-szaftos maradhat. A Nosalty receptje mindvégig óvatosan bánik a hővel, hogy ne süljön túl a hús, zöldfűszerekkel és citrommal ízesíti a szárnyast és sok-sok vajjal segít, hogy szaftos maradjon. Egész csirke beszerzésére fel!

Tovább a Nosalty receptjére: Ha így sütöd, garantáltan szaftos marad az egyben sült csirke

Ránézésre is ropogós / Fotó: Nosalty, Central Archív

Ránézésre is ropogós / Fotó: Nosalty, Central Archív

Megéri a gondoskodást: kívül ropogós, belül omlós konfitált kacsacomb

A kacsának jóval lágyabb, zsírosabb bőre van a csirkéhez képest, ami hatalmas előny sütés közben: hő hatására a zsír lassan kiolvad, ami átjárja a vörös húst, a megfelelő sütési hőmérséklettel és technológiával pedig tökéletesen omlósra, szaftosra készül – ajánlja a szerző, mi pedig tűrjük fel az ingujjakat. Némi türelemre és sok-sok zsiradékra lesz szükség a tökélyre fejlesztett sült kacsambhoz az ünnepi asztalra.

Tovább a Nosalty receptjére: Így lesz kívül ropogós, belül omlós a konfitált kacsacombod

Hálás húsféle / Fotó: Nosalty, Central Archív

Hálás húsféle / Fotó: Nosalty, Central Archív

Omlós-ropogós mézes-sörös pikáns malacsült

A malacsült igazi ínyencfalat. 1,5 kiló süldő malac az alábbi recept alapja, a bőrös malaccomb vagy csülök hozzá az igazi. „Most egy mézes-sörös pácban érlelt verziót mutatok, amiben a temérdek fokhagyma fűszerezése mellett a méz édessége és a barnasör kesernyessége alakít izgalmas pikantériát” – írja a szerző, és máris megjött az étvágyunk. Karácsonykor, de legkésőbb újévkor érdemes beiktatnunk egy malacsütést!

Tovább a Nosalty receptjére: Így lesz méztől ropogós, sörtől pikáns a házi malacsülted

Mézes-sörös törődés után / Fotó: Nosalty, Central Archív

Mézes-sörös törődés után / Fotó: Nosalty, Central Archív

Pulykasült kimaxolva!

Ez nem egy spórolós sült hús. Aszalt szilva, camembert sajt, sok-sok fokhagyma és bacon, sőt rum is gazdagítja ezt a szárnyast. A pulyka hajlamos a kiszáradásra, de ha követjük az alábbi recept lépéseit, a száraz-íztelen hús kizárva. Extra köretet is kapott a töltött sült hús, a zelleres krumplipürét habtejszín teszi felhőszerűen könnyeddé.

Tovább a Nosalty karácsonyi töltött pulyka receptjére

Zelleres burgonyapürével / Fotó: Nosalty, Central Archív

Zelleres burgonyapürével / Fotó: Nosalty, Central Archív

Megfizethető és nem okoz csalódást: egyben sült karaj

Ha nem figyelünk oda, a soványnak számító karajt szintén gyorsan kiszárítjuk. Ebben az egyszerű receptben minden kis figyelmességet megkap ez a manapság is megfizethető húsféle, amelynek apró trükkökkel kerülhetjük el a kiszáradását. Vétek kihagyni belőle a felülről beleszurkált fokhagymagerezdeket, és érdemes minél jobb minőségű zsírral sütni az isteni szaft érdekében. A baconborítás is segít elkerülni a kiszáradást. Minimális munkával egy tökéletes, egyszerű karácsonyi fogás.

Tovább a Nosalty egyben sült karaj receptjére

Bőven szaftozzuk! / Fotó: Nosalty, Central Archív

Bőven szaftozzuk! / Fotó: Nosalty, Central Archív

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top