Mindennek megvan az ideje: ősszel a diós sütik után jöttek a mákos sütik, aztán karácsonykor a jobbnál jobb karácsonyi sütiket sem tudtuk megunni, ilyenkor január elején viszont pont az ilyen kis könnyedebb sütikre van szükség. Na nem mintha nem tudnánk mit kezdeni egy csodaszép Pavlova-tortával, de eljön még annak is az ideje, ne aggódjatok!
Mandulás amerikai palacsinta
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 120 ml kókusztej
- 25 dkg darált mandula
- 1 tk. szódabikarbóna
- csipetnyi só
- kevés olaj a sütéshez
A tojásokat enyhén elhabarjuk, majd hozzáadjuk a kókusztejet. A mandulát, a szódabikarbónát és a sót összeforgatjuk, majd a tojásos kókusztejhez adjuk, és simára keverjük. Kevés olajat hevítünk egy serpenyőben, és kis adagokban kisütjük a palacsintát.
Kókuszos-kakaós szelet
Hozzávalók az alaphoz:
- 10 dkg darált dió
- 3 evőkanál zabkorpa
- 3 evőkanál kakaó
- 1 evőkanál méz vagy agávé
- 2 evőkanál kókuszolaj
Krémhez:
- 10 dkg kókuszreszelék
- 120 ml kókuszvaj (nem folyós kókuszolaj)
- 1-2 evőkanál méz vagy agávé
Csokimázhoz:
- 2 kiskanál kakaópor
- 1 kiskanál méz vagy agávészirup
- 5 evőkanál kókuszolaj
Az alaphoz tegyük egy tálba a darált diót, a zabkorpát, kakaóport és kókuszreszeléket. Adjuk hozzá a mézet és a kókuszolajat. Folpackkal béleljünk ki egy 20×20-as tepsit, és nyomkodjuk az aljára a masszát. Tegyük 10 percre a hűtőbe. A kókuszkrémhez a puha, sűrű, nem folyós kókuszvajat (lényegében dermedtebb kókuszolaj) keverjük össze a kókuszreszelékkel és a mézzel. Kenjük a diós alapra, és tegyük a hűtőbe 15 percre.
A kókuszolajat keverjük össze a kakaóporral és a mézzel, és kenjük a kókuszos rétegre. Hűtőben rövid idő alatt megköt, ezután érdemes felszeletelni.
Meggyes-zabpelyhes desszert
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 kis doboz natúr joghurt
- 4-6 ek. méz/porcukor
- 2 citrom reszelt héja
- 10 dkg zabpehely
- 20-30 dkg magozott meggybefőtt
A joghurtokat egy tálba öntjük, hozzáadjuk a mézet és a citrom reszelt héját, és összekeverjük. Tehetjük pohárba vagy befőttesüvegbe, teljesen mindegy, az a lényeg, hogy rétegesen adagoljuk: minden pohár aljába szórunk 1-2 evőkanálnyi zabpelyhet, ráhelyezünk néhány szem meggyet, majd joghurtot kanalazunk rá. A pohár felénél ismét zabpehely következik, rá pár szem meggy és ismét joghurt, a tetejét pedig 1 vagy több szem meggyel díszítjük.
Almapalacsinta
Hozzávalók:
- 3 alma
- 2 tojás
- 1 ek. porcukor
- 1 mk. őrölt fahéj
- 2-3 ek. zabpehelyliszt
- 1 ek. kókuszolaj
- olaj a sütéshez
A meghámozott almákat lereszeljük, hozzáadjuk a tojásokat, a porcukrot, a kókuszolajat és a zabpehelylisztet, és alaposan összekeverjük. Kevés olajat hevítünk egy serpenyőben, majd evőkanálnyi adagot kanalazok a masszából, a kanál hátlapjával kissé szétnyomkodjuk, és mindkét oldalát megsütjük.
Kókuszos joghurttorta
Hozzávalók 6 szelethez:
- 8 dkg kókuszreszelék
- 8 dkg őrölt mandula
- 12 dkg vaj
- 5 dl 3,5%-os natúr joghurt
- 5 ek. cukornak megfelelő, kristályos édesítőszer (pl. nyírfacukor)
- 1 citrom héja
- 6 db lapzselatin
A kókuszreszeléket keverjük el az őrölt mandulával, adjuk hozzá az olvasztott vajat. Gyúrjuk össze a morzsás keveréket, majd lapogassuk a 18 cm-es, kapcsos tortaforma aljába. Tegyük hűtőszekrénybe. A joghurtot keverjük el az édesítőszerrel és a citrom héjával. A lapzselatinokat áztassuk 2-3 percet hideg vízben, facsarjuk ki, majd 4-5 evőkanál vízzel melegítsük olvadásig. Keverjük el fokozatosan, de gyorsan a joghurttal. Öntsük a joghurtot a kókuszos alapra, tegyük 3 órára, szilárdulásig a hűtőszekrénybe.
Almás-kókuszos pite
Hozzávalók:
A morzsához:
- fél csésze mandula
- fél csésze zabpehely
- 3/4 csésze teljes kiőrlésű fehér liszt
- 2 ek. kókuszreszelék
- 1/4 csésze kókuszolaj
- 2 ek. juharszirup vagy méz
A töltelékhez:
- 4 alma meghámozva, vékonyra szelve
- 1 tk. cukor
- 1 tk. fahéj
- fél tk. szerecsendió
A feltéthez:
- 3/4 csésze zabpehely
- 1/4 csésze teljes kiőrlésű fehér liszt
- 2 ek. kókuszreszelék
- fél csésze barna cukor
- 1 tk. fahéj
- fél tk. só
- 4 ek. növényi vaj (lehet pl. kókusz, mogyoró)
A mandulát, a zabpelyhet és a lisztet őröld por állagúvá aprítógépben. Add hozzá a kókuszreszeléket, a kókuszolajat és a mézet. Keverd sima masszává, majd oszlasd el egy tortaforma aljában.
Az almaszeleteket keverd össze egy tálban a cukorral, a fahéjjal, a szerecsendióval. Öntsd a morzsás alapra.
A feltét hozzávalóit is alaposan keverd össze, majd egyenlően szórd a pitére.
175 fokos sütőben 60 percig süsd. Jó étvágyat!
Forrás: PopSugar
Csokis-meggyes energiagolyó
Hozzávalók:
- 1 banán
- 20 szem magozott datolya, beáztatva, lecsöpögtetve
- 1 csésze dió
- 1 csésze mandula
- 2 evőkanál mandulavaj
- fél csésze zabpehely
- fél csésze kókuszchips
- fél csésze aszalt meggy
- 3 evőkanál kakaó
Pürésítsd a banánt aprítógépben, majd add hozzá a többi hozzávalót, és keverd össze. Tégy bele fél csésze kókuszchipset, fél csésze aszalt meggyet és 3 evőkanál kakaót. Forgasd meg kakaóporban a megformázott golyókat, és fogyasztásig tartsd hűtőben. Ha nem szereted a meggyet, helyettesítsd más gyümölccsel.
Parfékosarak zabpehelyből
Hozzávalók 12 darabhoz:
- 2 érett banán
- 2 ek. méz
- 1 tk. mandulakivonat
- 1 és 1/4 csésze zabpehely
- 1 tk. fahéj
- görög joghurt
- a tetejére: málna, eper, áfonya, mandula
175 fokra melegítsd elő a sütőt. A banánokat nyomkodd pürésre, majd keverd hozzájuk a mézet és a mandulakivonatot. Keverd össze a zabpehellyel és a fahéjjal. A zabos masszából tégy egy-egy evőkanálnyit a kivajazott muffinformákba, és a kezeddel formázz belőlük kosárkákat. 15 percre tedd be őket a sütőbe.
Ha elkészültek, tégy a közepükbe egy evőkanál krémes joghurtot, és kínáld meg őket a kedvenc friss gyümölcseiddel.
Forrás: BuzzFeed
Fahéjas müzliszelet
Hozzávalók:
- 1 bögre zabkorpa (kb. 10 dkg)
- 3 evőkanál kókuszreszelék
- 1 kiskanál fahéj
- 3 nagy szemű aszalt (király)datolya
- 3 evőkanál aszalt áfonya
- 1 evőkanál fekete mazsola
- 2-3 kiskanál agavé- vagy datolyaszirup
- 60 ml kókuszolaj
Az aszalt gyümölcsöket tegyük egy tálkába, és forrázzuk le kevés vízzel. Hagyjuk pár percig puhulni. Ekkor szűrjük le, magozzuk ki a datolyát, és aprítsuk fel.
Szórjuk egy tálba a zabkorpát, a kókuszreszeléket és a fahéjat. Adjuk hozzá az aszalt gyümölcsöket, ízesítsük agávé- vagy datolyasziruppal, és a kókuszolaj hozzáadásával gyúrjuk össze. Egy közepes méretű, hosszúkás sütőformát (pl. 10,5 x 24 cm) béleljünk ki folpackkal, és az aljára nyomkodjuk bele a masszát. Tegyük hűtőbe, 20 perc után már megszilárdul a kókuszolaj miatt. Szeleteljük.
Brownie lightosan
Hozzávalók:
- 2 csésze zabpehely
- 1 csésze kesudió
- 8 szem magozott datolya
- 1/3 csésze cukrozatlan kakaópor
- 1/4 kk. só
- 1 érett banán
- 1/4 csésze almapüré
- 1/4 csésze felaprított dió
Aprítógépben keverd össze a zabpelyhet, a kesut, a datolyát, a kakaóport és a sót. Addig dolgoztasd a gépet, amíg összeálló masszát nem kapsz.
Add hozzá az összenyomkodott banánt és az almapürét, majd keverd tovább, míg össze nem áll.
Tégy sütőpapírt egy tepsibe, kend meg kókuszolajjal. Erre pakold rá a tésztát, és dolgozd el síkra a felületét. Nyomkodd bele a diódarabokat.
Minimum egy órán át hagyd a hűtőben, hogy összeálljon. Amit meghagysz, hűtve nyugodtan tárolhatod 1 hétig.
Forrás: Popsugar