Nyáron persze sokkal egyszerűbb dolgunk van: elég csak kimenni a piacra, és asztalra tenni a friss gyümölcsöket, zöldségeket és már szinte kész is a színes hétvégi menü, de ilyenkor télen azért kicsit szürkébbek az alapanyagok, és bár finom ételeket belőlük is lehet készíteni, a színek egy idő után hiányoznak. Még szerencse, hogy van pár olyan alapanyag, amivel fel lehet dobni egy egyszerű hétvégi menüt is.
Kivis-mandarinos reggeli joghurt
Hozzávalók:
- 40 dkg natúr joghurt
- 1-2 tk. méz
- 2 kivi
- 2 mandarin
- 5-10 dkg házi granola / müzli
A joghurtot összekeverjük a mézzel. A granola egy részét a poharak aljába kanalazzuk, erre jön a mézes joghurt, majd ismét granola és a gyümölcsdarabok.
Mandulás narancskrémleves
Hozzávalók:
- 1 l friss narancslé
- 15 dkg cukor
- 5 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- só
- 2 dl tejszín
- 3 tojás
- 2 dkg szeletelt pirított mandula
- 1 ek. rétesliszt
- popcorn / amaretti
A frissen facsart narancslevet a cukorral, a vaníliás cukorral és a csipet sóval feltesszük főni. Ezzel egy időben egy másik lábosban 2-3 liter vizet melegítünk. A tojásfehérjékből a porcukorral kemény habot verünk, belekeverjük a pirított mandulát, majd kanállal forró vízbe szaggatva (mint a madártejnél) habgaluskákat készítünk belőle. Közben a tejszínt elkeverjük a tojások sárgájával és a rétesliszttel, majd a forrásban lévő narancslevet besűrítjük vele. Forralni már nem szabad, mert a tojássárgája kicsapódik. Lehűtjük, és a habgaluskákkal vagy popcornnal, amaretti kekszekkel tálaljuk.
Tipp:
Ha szeretjük az extrém dolgokat, finomra vágott friss bazsalikomlevelet szórunk bele.
Lime-os csirke avokádósalsával
Hozzávalók:
A csirkéhez:
- fél kiló csirkemellfilé
- 1/4 csésze lime-lé
- 2 ek. olívaolaj
- 1/4 csésze friss koriander durvára vágva
- 1/2 tk. őrölt kömény
- 1/4 tk. só
Az avokádósalsához:
- 4 avokádó felkockázva
- 1/2 csésze friss koriander durvára vágva
- 3 ek. lime-lé
- 1/2 ek. borecet
- 1/2 tk. pirospaprika
- 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
- só ízlés szerint
Egy tálban öntsük össze a lime-levet, az olívaolajat, a koriandert, a köményt és a sót – keverjük el alaposan! A szeletekre vágott csirkét forgassuk meg a pácban – lehetőleg zárjuk légmentesen záródó zacskóba, és hagyjuk 15-20 percig állni. Grillezzük meg a csirkeszeleteket grillrácson vagy serpenyőben pár perc alatt, míg barnás színt nem kap a hús külseje! Készítsük el az avokádósalsát: ehhez csak annyi a dolgunk, hogy forgassuk össze az alapanyagokat, vigyázva, hogy az avokádó ne zúzódjon pépesre! A csirkeszeletekre hámozzuk rá az avokádósalsát – így tálaljuk!
Meggyes sajttorta
Hozzávalók:
- 200 g darált keksz
- 150 g olvasztott vaj
- 3 ek. kakaópor
- 2 ek. porcukor
- 3-4 ek. meggylekvár
- 375 g natúr krémsajt
- 200 ml habtejszín
- 1 csomag habfixáló
- 50 ml víz
- 100 g magozott meggy (vagy cseresznye)
- 1 kk. instant zselatin
A tortaformát béleljük ki folpackkal úgy, hogy a peremén kihajtva legyen. A darált kekszet keverjük össze a kakaóporral, porcukorral és olvasztott vajjal, és egyenletesen nyomkodjuk bele a forma aljába. Tegyük be a hűtőbe. A cukrászhabot verjük fel kemény habbá, közben adjuk hozzá a habfixálót is. Keverjük bele a krémsajtot, és édesítsük ízlés szerint 2-4 evőkanál porcukorral. A meggyet forraljuk össze a cukorral, a vízzel, majd adjuk hozzá a zselatinport. Forraljunk egyet rajta, és tegyük félre hűlni. A kekszalapot kenjük meg meggylekvárral, és a forralt meggyszirupból vegyünk ki néhány szem meggyet, és tegyük a lekvárra, a többit meghagyjuk a tetejére. Egyenletesen kenjük az alapra a krémsajtot, és amikor a zselatinos meggy dermedni kezd, öntsük a tetejére. Tegyük a hűtőbe dermedni.
Rántott sütőtökkarika gyömbéres mártogatóssal
Hozzávalók 4 személyre:
- 80 dkg sütőtök
- 2 tojás
- liszt
- zsemlemorzsa a panírozáshoz
- olaj a sütéshez
- só
A gyömbéres mártogatóshoz:
- 3-4 cm friss gyömbér
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 ek. paradicsompüré
- 2 ek. méz
- olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
A mártogatóshoz olívaolajon dinszteljük teljesen puhára az apróra kockázott hagymát, adjunk hozzá 1 dl vizet. Adjuk hozzá a lereszelt gyömbért, a mézet, a paradicsompürét, a zúzott fokhagymát. Forraljuk össze a mártást, sűrítve főzzük 10 percet, majd turmixoljuk simára, enyhén sózzuk. A tököt hámozzuk meg, karikázzuk fel 3-5 mm vékonyan. (Használjuk ehhez a recepthez a tök hosszú nyakát.) Hagyományos módon panírozzuk be: forgassuk meg először lisztben, majd a felvert, megsózott tojásban, végül a zsemlemorzsában. Bő, forró olajban süssük mindkét oldalát ropogósra. Kínáljuk a mártogatóssal!