nlc.hu
Gasztro
2 isteni gyors vacsora, ami jól fog jönni a héten

2 isteni gyors vacsora, ami jól fog jönni a héten

Mi már tervezgetjük a heti menüt, ezért hoztunk is két gyors vacsorát, de lehet, hogy nem is bírunk addig várni, és a rakott édesburgonyát már ma elkészítjük.

Ha kicsit újítanál a héten, akkor próbáld ki ezt a két gyors vacsorát, nem fogod megbánni!

Rakott édesburgonya almával és póréhagymás öntettel

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 közepes póréhagyma fehér és világoszöld része, apróra vágva
  • só, bors
  • 1 evőkanál friss kakukkfű
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 nagy édesburgonya (kb. 45 dkg), meghámozva és felszeletelve kb. 1-1,5 cm vastag körökre
  • 1 nagy vagy 2 közepes (kb. 35 dkg-nyi) piros alma (pl. Gala), félbe vágva, kimagozva és kb. fél cm-es darabokra felszeletelve
  • 10 dkg frissen őrölt parmezán

Egy nagy serpenyőben közepes lángon felhevítünk egy evőkanál olajat. Hozzáadjuk a póréhagymát és 2 evőkanál vizet, majd megsózzuk és megborsozzuk. Időnként megkeverve addig sütjük, amíg a hagyma megpuhul, de még nem barnul. Ez körülbelül 8 perc. Hozzáadjuk a kakukkfüvet, majd a tejszínt, és körülbelül 2 percig tovább melegítjük, amíg be nem sűrűsödik az elegy. Ezután félretesszük.

Egy kétliteres, alacsony falú sütőedényben elhelyezzük az édesburgonya-szeleteket úgy, hogy fedjék egymást a szeletek. A póréhagymás keveréket egyenletesen eloszlatjuk a tetejükön. Az almaszeleteket ezek tetején úgy rendezzük el sorban. Az almaréteget bekenjük a maradék egy evőkanál olívaolajjal, és rászórjuk a parmezánt. Lefedjük alufóliával, és 40 percig sütjük. Levesszük a fóliát, és továbbsütjük, amíg a parmezán aranybarnára sül, és megolvad, tehát kb. 20 percig – amikor már késsel könnyedén átszúrhatjuk az almát és az édesburgonyát. Tálalás előtt 10 percig hűlni hagyjuk.

Spenótos frittata

Hozzávalók:

  • 4 nagyméretű tojás
  • 1,5 dl zsíros tej
  • ½ teáskanál só
  • ¼ teáskanál frissen őrölt fekete bors
  • 1 csésze (2,5 dl) reszelt svájci sajt
  • 1 csésze (2,5 dl) koktélparadicsom, félbevágva
  • 2 evőkanál sózott vaj
  • 1 kis fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 4 csésze (2,5 dl) friss bébispenót
     

Előmelegítjük a sütőt. Egy közepes tálban habverővel simára verjük a tojást a tejjel, a sóval és a borssal. Beleszórjuk, majd óvatosan elkeverjük a sajtot és a paradicsomot, majd félretesszük.

Egy 20-25 cm-es (sütőálló – azaz például levehető nyelű) serpenyőben közepes lángon megolvasztjuk a vajat, karamellizáljuk benne a hagymát (kb. 5 perc). Hozzáadjuk a spenótot, és fonnyadásig sütjük, nagyjából 2 percig. A tojásos keveréket ráöntjük a spenótra, és körülbelül 2-4 percig sütjük, amíg össze nem áll. A serpenyőt betesszük a sütőbe, és a tartalmát aranybarnára sütjük, kb. 5-7 percig. Kivesszük a sütőből, és tálba helyezzük.

Amerika ezúttal a legeslegjobb séfet keresi. És úgy szeretné megtalálni, hogy a címre pályázóknak a korábbi legjobbakat kell legyőzniük. A 2005-ben indult „Amerika szuperséfje” eddig 11 évadot ért meg. A Food Network tévécsatornán induló „Amerika szuperséfje – A kihívás” az eddigieket igyekszik megkoronázni, vagyis feltenni a habot a tortára vagy épp a citromot a sült malacra. A fenti két recept is a műsorban készült, érdemes kipróbálni őket. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top