Aki járt már Dél-Franciaországban, annak ismerősen csenghet a socca szó: a nizzaiak egyik büszkesége ez a csicseriborsólisztből készült (vagyis gluténmentes!) sós lepény, melyet a város minden második utcájában lehet kapni, és nagyjából azt jelenti a helyieknek, mint nekünk a lángos. Jó hír azonban, hogy nem kell érte ezer kilométereket utazni, ugyanis az elkészítése semmi ördöngösséget nem rejt magában: a már említett csicseriborsóliszt mellett szinte csak olajra, vízre és sóra lesz szükségünk hozzá.
Hozzávalók:
- 1 csésze csicseriborsóliszt
- 1 csésze víz
- 1 tk. só
- 3 ek. olívaolaj
- fél tk. nagyszemű tengeri só
- 1/4 tk. bors
- 1 szál friss rozmaring
Elkészítés:
- 230 fokra melegítsük elő a sütőt, és készítsünk bele egy 30 cm átmérőjű hőálló serpenyőt, hogy felforrósodjon.
- A csicseriborsólisztet keverjük össze a vízzel, 2 evőkanál olívaolajjal, valamint a sóval. Fedő alatt hagyjuk állni a tésztát 30 percen át.
- Óvatosan vegyük ki a serpenyőt a sütőből, locsoljuk bele a maradék olívaolajat, majd terítsük szét benne a tésztát. 5-8 percig süssük a forró sütőben.
- Kínáljuk tengeri sóval, borssal meghintve, friss rozmaringgal.