Gasztro

Így készül a legfinomabb gluténmentes lepény, a socca

Valahol félúton a palacsinta és a lángos között, létezik egy egészséges és isteni sós lepény. Ez a socca, amit ráadásul elkészíteni is szuper egyszerű!

Aki járt már Dél-Franciaországban, annak ismerősen csenghet a socca szó: a nizzaiak egyik büszkesége ez a csicseriborsólisztből készült (vagyis gluténmentes!) sós lepény, melyet a város minden második utcájában lehet kapni, és nagyjából azt jelenti a helyieknek, mint nekünk a lángos. Jó hír azonban, hogy nem kell érte ezer kilométereket utazni, ugyanis az elkészítése semmi ördöngösséget nem rejt magában: a már említett csicseriborsóliszt mellett szinte csak olajra, vízre és sóra lesz szükségünk hozzá.

Hozzávalók:

  • 1 csésze csicseriborsóliszt
  • 1 csésze víz
  • 1 tk. só
  • 3 ek. olívaolaj
  • fél tk. nagyszemű tengeri só
  • 1/4 tk. bors
  • 1 szál friss rozmaring

Elkészítés:

  1. 230 fokra melegítsük elő a sütőt, és készítsünk bele egy 30 cm átmérőjű hőálló serpenyőt, hogy felforrósodjon.
  2. A csicseriborsólisztet keverjük össze a vízzel, 2 evőkanál olívaolajjal, valamint a sóval. Fedő alatt hagyjuk állni a tésztát 30 percen át.
  3. Óvatosan vegyük ki a serpenyőt a sütőből, locsoljuk bele a maradék olívaolajat, majd terítsük szét benne a tésztát. 5-8 percig süssük a forró sütőben.
  4. Kínáljuk tengeri sóval, borssal meghintve, friss rozmaringgal. 

Tasty

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top