Nemcsak egészséges, de álomszép és baromi finom levest készíthetünk céklából, ráadásul bőven elrugaszkodhatunk a klasszikus orosz vonaltól az izgalmasabb, modernebb ízek felé. Az alábbi verzió például a kókusztejtől lesz igazán krémes, az extra immunerősítésért pedig a gyömbér és a fokhagyma felel!
Hozzávalók:
- 2 evőkanál kókuszolaj
- 1 kisebb vöröshagyma apróra vágva
- 800 gramm cékla kockákra vágva
- 1 evőkanál finomra reszelt gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1 nagy konzerv zsíros kókusztej
- 2 csésze zöldségalaplé
- 1 tk. tengeri só
- 1 csésze kesudió
- 2 evőkanál lime-lé
- 1/4 csésze friss koriander tálaláshoz
Elkészítés:
- Egy nagy edényben hevítsünk kókuszolajat, és pirítsuk rajta üvegesre a hagymát! Adjuk hozzá a felkockázott céklát, a gyömbért és a fokhagymát, és kevergetve pirítsuk őket.
- Óvatosan öntsük fel a kókusztejjel és az alaplével, adjuk hozzá a sót, és fedő alatt főzzük a levest 35-40 percig, amíg a céklák megpuhulnak. Az utolsó 15 percre keverjük bele a kesudiót is.
- A fazekat vegyük le a tűzről, facsarjuk a levesbe a lime levét, és botmixerrel krémesítsük a levest.
- Friss korianderrel és lime-szeletekkel tálaljuk.