Leves nélkül lehet élni, de nem érdemes. Egyetértünk? Ha ti is nagy levesesek vagytok, akkor próbáljátok ki ezt a két receptet is, megéri!
Joghurtos édesburgonya-krémleves
Hozzávalók 2-3 adaghoz:
- 60 dkg édesburgonya
- 1 tk. só
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- pár csipet bors
- 1 ek. vaj
- 1 ek. olívaolaj
- ízlés szerint (friss) koriander
- fél narancs
- 2 cm reszelt gyömbér
- 1 dl natúr joghurt
- 7 dl alaplé
- fél kk. őrölt római kömény
- ízlés szerint csilipor
- 1 ek. pisztácia
A finomra aprított hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinsztelem, finoman sózom. Ráreszelem a fokhagymát és a gyömbért, fűszerezem a köménnyel, ráborítom a burgonyát, majd 1-2 percig kevergetve tovább pirítom. Hozzáöntöm az alaplevet, sózom, borsozom majd fedő alatt 12-14 perc alatt puhára főzöm. Ezalatt megpirítom a pisztáciát vagy bármilyen más magot, és durvára aprítom. A megfőtt levesalapot botmixerrel pürésítem, majd a narancs levével, reszelt héjával és a kikevert joghurttal dúsítom. Forralásig melegítem, ha kell sózom, borsozom, és friss korianderrel, pirított magvakkal tálalom.
Tárkonyos rizsleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 10 dkg kerek szemű rizs (pl. arborio)
- 10 dkg sárgarépa
- 1 kis fej karalábé
- 2 szál szárzeller
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejföl
- 2 ek. szárított tárkony
- fél citrom leve
- olaj
- só, frissen őrölt bors
A felkockázott hagymát olajon dinszteljük meg, adjuk hozzá a hámozott, felkockázott zöldségeket, a rizst, a zúzott fokhagymát, pároljuk 3-4 percet a keveréket, majd öntsük fel 1 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a tárkonyt. Főzzük puhára a zöldségeket. Kevés forró levessel keverjük el a tejfölt, keverjük fokozatosan a levesbe. Frissen facsart citromlével, és ha szükséges, még tárkonnyal ízesítsük.