nlc.hu
Gasztro
Ezeket a gyümölcsfákat károsította a fagy

Ezeket a gyümölcsfákat károsította a fagy

Csak kisebb károkat okozott az elmúlt hét fagyos időjárása a mezőgazdasági növényeknél, a kajszibarack és az őszibarack esetében azonban komolyabb volt a hideg a hatása.

A múlt héten tapasztalt fagyos időjárás ugyan helyenként okozhatott károkat a szántóföldi növényeknél. Főként ott, ahol nem védte őket hótakaró, de országos problémáról nem beszélhetünk – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Az almát, a cseresznyét és a szilvát a hideg nem károsította, mivel a fák a legtöbb termőkörzetben még kényszernyugalmi állapotban vannak. A nyugat-dunántúli kajszibarack ültetvényekben és kisebb mértékben a dél-alföldi őszibarackosokban viszont már előrehaladottabb volt a vegetáció, itt ezért számolni kell a fagy káros hatásaival.

A hideg idő ugyanakkor növényvédelmi szempontból hasznosnak ítélhető. A téli meleg miatt ugyanis az idén a megszokottnál több volt az áttelelő kártevő és kórokozó, melyek számát a fagyos időjárás jelentős mértékben csökkenthette. Ettől függetlenül a gazdálkodóknak még így is fokozott figyelmet kell fordítaniuk majd a növényvédelemre.

Mindennek alapján azonban egyelőre még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni az idei szezonról. A hideg időjárás okozta esetleges károkról szakmailag megalapozott információkra legelőbb a vegetációs időszak elején, azaz március végén lehet számítani. Ekkorra a NAK egy gyors állapotfelmérést készít az érintett kultúrákról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top