A legjobb sütik mindig a hétvégi családi ebédek végén kerültek az asztalra. A nagymamák ennek nagy mesterei voltak mindig is. Nem csoda, hogy a receptjeiket azóta is nagy becsben tartjuk.
Hozzávalók 10 darabhoz:
- 1 csomag mirelit vajas tészta (25 dkg)
- 6 dl tej
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- 4 tojás
- 2 csomag (9 dkg) vaníliás pudingpor
- 18 dkg kristálycukor
- 2 ek. liszt + a deszka lisztezéséhez
- porcukor a meghintéséhez
A mirelit vajastésztát szobahőmérsékleten kiolvasztjuk, majd lisztezett deszkán 2 darab 1 mm vékony lapot nyújtunk belőle, kissé nagyobbat annál a formánál, amelybe később a krémest töltjük, mert a vajas tészta összeugrik sütés közben.
A tésztalapot sütőpapírral fedett tepsire borítjuk, sütés előtt 20 percig pihentetjük, majd 200 fokos sütőben körülbelül 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Ha kihűltek a lapok, az egyiket egy magas falú tepsi vagy más szögletes forma aljára rakjuk, a másikat pedig egy fűrészfogú késsel 4×4 cm-es négyzetekre vágjuk, ezek lesznek majd a tetején.
A krémhez 4 dl tejet felforralunk a vaníliarúd kikapart belsejével. A tojások sárgáját simára keverjük a pudingporral, a liszttel, 9 dkg kristálycukorral és a maradék tejjel, majd a felforralt tejhez adjuk, és sűrű krémmé főzzük.
A tojásfehérjét a cukor másik felével kemény habbá verjük, és óvatosan a forró krémhez keverjük. A kész krémet a tésztalappal bélelt formába töltjük.
A felvágott lapokat a krém tetejére helyezzük. 2-3 órára hűtőbe tesszük, majd felvágjuk, és porcukorral meghintve tálaljuk.