Húsvét reggelén nem biztos, hogy találsz nyitva tartó pékséget, de sebaj, hiszen te is készíthetsz isteni péksüteményt reggelire. Ezt az áfonyás süteményt egy nem is annyira titkos hozzávaló, az író teszi mennyeivé. Bónuszpont, hogy a tésztát előre elkészítheted, és berakhatod a mélyhűtőbe, így reggelre már csak a sütés marad.
Házi áfonyás sütemény
Hozzávalók (8 darabhoz):
- 2 csésze liszt
- 1/4 csésze cukor
- 1 ek.sütőpor
- 1 citrom reszelt héja
- 1/2 tk. só
- 8 ek. sótlan vaj
- 1 csésze friss áfonya
- 3/4 csésze és 2 ek. író
- 1/2 csésze porcukor
- 1 ek. citromlé
Elkészítés:
- Keverd össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, a citromhéjat és a sót egy nagy tálban. Dolgozd bele a vajat is, gyúrd össze, majd keverd bele az áfonyát.
- Ezután add a tésztához az írót, és alaposan dolgozd össze.
- A kész tésztát nyújt nagyjából 1,5 centisre, majd szeleteld fel 8 háromszögformára. A sütiket ezután 15 percre tedd be a fagyasztóba.
- Amíg a mélyhűtőben dermed a tészta, melegítsd elő a sütőt 200 fokra. 25 percig süsd a süteményt, majd 30 percet hagyd hűlni.
- A tetejére készíthetsz egy cukormázat is, ehhez nincs más dolgod, mint összekeverni a porcukrot a citromlével, és a kihűlt sütemény tetejére locsolni.