Gasztro

3 péksütemény, amit imádni fogtok

A házi péksüteményekkel általában csak egy baj van: pillanatok alatt elfogynak. A mai receptekre is igaz ez, és mivel ezek a péksütemények nemcsak finomak, hanem gyönyörű szépek is, igazán nagy büszkeség ilyen finomságokkal várni a családot, barátokat.

A házi péksütemények készítésének vannak titkai, ha ezekkel megismerkedtünk, akkor már csak kipróbált receptekre és lelkes konyhatündérekre van szükség ahhoz, hogy igazi házi pékké váljatok. Ha a lelkesedés megvan, akkor kezdjetek gyorsan jegyzetelni, mert ezeket a házi péksüteményeket kár lenne kihagyni.  

Fahéjas-diós csiga

3 péksütemény, amit imádni fogtok

Hozzávalók (26 cm-es kerek hőálló formához):

A tésztához:

  • 500 g finomliszt
  • 2,5 dl langyos tej
  • 25 g friss élesztő
  • 1 ek. cukor
  • 1 nagy csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 tojássárgája
  • 50 g olvasztott vaj

A töltelékhez:

  • 180 g puha vaj
  • 160 g porcukor
  • 2 tk. vaníliakivonat
  • 200 g darált dió
  • 1 púpos tk. fahéj

 

  • + 1 tojás a kenéshez
  1. A langyos tejben elkavarjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Körülbelül 10 perc alatt felfuttatjuk.
  2. Egy tálba mérjük a lisztet, és a sóval összekeverjük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojássárgákat, a citrom reszelt héját, valamint az olvasztott vajat.
  3. Rugalmas tésztát dagasztunk belőle.
  4. Letakarjuk, és huzatmentes, meleg helyen körülbelül 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
  5. Közben a töltelékhez habosra keverjük a vajat a porcukorral. Hozzáadjuk a vaníliakivonatot és az őrölt fahéjat.
  6. A megkelt tésztát 30×40 cm-es téglalappá nyújtjuk.
  7. Egyenletesen megkenjük a vajas keverékkel, majd megszórjuk darált dióval. 
  8. Hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, majd körülbelül 6 cm-es szeletekre vágjuk.
  9. Az így elkészült csigákat hőálló tálba rakjuk úgy, hogy ne érjenek össze, mert még kelni fognak. (Lehetőség szerint ne kivehető aljú tortaformát használjuk, mert abból a vaj kifolyhat.)
  10. Letakarjuk, és újra duplájára kelesztjük.
  11. A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
  12. A megkelt csigákat lekenjük tojással.
  13. Az előmelegített sütőben 30-40 perc alatt aranyszínűre sütjük.

A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere alkotta. 

Leopárd kalács

3 péksütemény, amit imádni fogtok

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 gramm élesztő
  • 4 ek. barna cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • egy csipet só

A kakaós tésztákhoz:

  • 2 + 1 ek. cukormentes kakaópor
  • 1-2 ek. tej

A tetejére:

  • 1 tojás

A tejet meglangyosítottam, belemorzsoltan az élesztőt, egy csipet cukrot adtam hozzá, majd megvártam míg felfut. A többi hozzávalót egy keverőtálba tettem, majd robotgéppel összekevertem, hozzáadva a felfutott élesztőt is. A robotgép dagasztófejével egynemű tésztává kevertem.

Utána három gombóccá vágtam, két egyforma lett, meg egy kicsit nagyobb. A két egyforma lesz a kakaós. Az egyikbe egy kanál kis tejben kikevert kakaóport tettem, a másikba pedig két kanál kakaóport. Utána meleg helyen duplájára kelesztettem mindhárom tésztagombócot.

A megkelt tésztát hét egyforma részre vágtam, és kis gombócokat formáztam belőle. A világos barna tésztából hosszú rudakat formáztam. Kinyújtottam a sötétbarna tésztát, és beletekertem a világosbarnát. Majd kinyújtottam a világos tésztát is, és szintén beletekertem a barna tésztát. 

A sütőformát kivajaztam, kiliszteztem, majd egymásra raktam a tésztarudakat.
A tetejét megkentem tojással és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütöttem.

A receptet Partali Anita, a Bonnie konyhája bloggere alkotta.

Semla, a svéd töltött édes zsemle

3 péksütemény, amit imádni fogtok

Hozzávalók kb. 12 édes zsemléhez:

  • 50 dkg búzaliszt
  • 2 dkg élesztő (vagy egy zacskó szárított élesztő)
  • 2,5 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 kk. őrölt kardamom
  • fél kk. só

A töltelékhez:

  • a zsemlék belseje
  • 20 dkg darált mandula
  • 2 dl tej
  • 10 dkg porcukor
  • 8 dl habtejszín
  • 10 dkg cukor
  1. Ha friss élesztővel dolgozunk, akkor langyosítsunk meg 1 dl tejet két ek. cukorral, és morzsoljuk bele az élesztőt. Várjuk meg, amíg felhabosodik a tej tetején. A többi tejben oldjuk fel a többi cukrot.
  2. Ha szárított élesztőnk van, egyszerűen keverjük össze a liszttel, és úgy adjuk majd hozzá a langyos cukros tejet.
  3. Akkor most ott tartunk, hogy így vagy úgy, de egyben van a liszt, a tej és az élesztő. Adjuk hozzá a többi alkotóelemet, és robotgéppel, de akár ennek hiányában kézzel gyúrjuk össze a tésztát. Rugalmas gombócot kell kapnunk, ami nem ragad. Ha ragad, akkor még egy kevés lisztet neki, ha túl kemény, akkor meg egy kevés tejet. Hagyjuk kelni 50 percig a tésztát.
  4. Gyúrjuk át a tésztát, szedjük 12 gombócra, helyezzük sütőpapírral borított tepsire, és még hagyjuk 30 percig kelni.
  5. Kenjük le a zsemlék tetejét felvert tojással, és 210 fokos sütőben süssük addig, amíg szépen megpirulnak (kb. 10 perc). Rácson hagyjuk kihűlni a bucikat.
  6. Vágjuk le a zsemlék tetejét, és szedjük ki a belsejüket.
  7. A kiszedett zsemlebelsőt keverjük össze a darált mandulával, a porcukorral és a tejjel. Marcipánszerű masszát kell kapnunk. Ezt töltsük vissza a zsemlékbe. Aztán verjük habbá a 8 dl habtejszínt a cukorral, és nyomjuk a mandulakrémre, jó magasan. Helyezzük vissza a zsemlék kalapját a habra. Aztán már csak szórjuk le porcukorral.

 A receptet Kövérné Kalmár Mónika, a Maimoni bloggere alkotta.

Még több péksütemény házilag:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top