Gasztro

Veszélyes vírus pusztítja a vaddisznókat Hevesben

Afrikai sertéspestis vírusát mutatta ki vaddisznóban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma szombaton, a fertőzött tetemet Heves megyéből szállították be vizsgálatra a hatósághoz.

A Nébih laboratóriumi vizsgálatai alapján egy a Heves megyei Gyöngyös-Gyöngyöshalász Földtulajdonosi Vadásztársaság területén talált vaddisznó tetem bizonyult afrikai sertéspestissel fertőzöttnek. A járványügyi nyomozás folyamatban van, az állategészségügyi szakemberek haladéktalanul megtették a szükséges intézkedéseket.

A sertéspestis felbukkanása az országban nem jelent jót. Miután megállapították a sertéspestis-fertőzöttséget, a hatóság kijelölte többi között a fertőzött, valamint a fertőzött területen belül a betegség szempontjából különösen ellenőrzött területet, ahonnan élő vaddisznó, vaddisznótest vagy -hús nem szállítható ki.

El kell kerülni, hogy a házi sertések a vaddisznókkal érintkezzenek – kép: Pixabay

Ezt követi a fertőzött területen tartott valamennyi házisertés-állományban az állatok összeírása. A Nébih vizsgálja, hogy a gazdák úgy tartják-e a disznókat, hogy azok ne érintkezhessenek a vaddisznókkal.

Lényeges és pénztárcába vágó előírás, hogy a fertőzött területen található állattartó helyekről az Európai Unió más tagállamaiba vagy harmadik országba nem lehet sertést szállítani. Más esetekben is az állategészségügyi hatóság előzetes engedélyéhez kötött a kiszállítás. A megye teljes területén kiemelten fontos az elhullott vagy beteg sertések bejelentése az észleléstől számított 24 órán belül és ezek virológiai vizsgálata.

Az afrikai sertéspestis – ami nem azonos a sertéspestisként emlegetett klasszikus sertéspestissel – az emberre nem veszélyes. Jelentősége a gazdasági kártétel miatt van, ami egyrészt a megbetegedett állományok leöléséből, másrészt abból adódik, hogy az ASP megjelenése miatt hosszú távú korlátozások léphetnek életbe mind az Európai Unión belüli, mind az exportkereskedelemre.

A betegség különös veszélye, hogy nemcsak fertőzött élő sertések, hanem az azokból előállított, a vírust tartalmazó termékek, valamint a vaddisznók mozgása révén is gyorsan továbbterjedhet. A vírus környezeti hatásokkal szembeni ellenálló képessége nagy, hónapokig, bizonyos esetekben évekig is fertőzőképes marad – írja honlapján a Nébih.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top