Még a legprofibb sütibajnokoknak is van a tarsolyában néhány jól bevált sütés nélküli süti recept. Pont ilyenkor jönnek jól ezek a receptek, amikor már van annyira meleg, hogy nincs kedvünk fűteni a lakást a sütő járatásával, de mégiscsak jó lenne egy kis édesség a vasárnapi ebéd végére. Ismerős helyzet, ugye? A legjobb ezekben a receptekben mégis az, hogy azok is nyugodtan kipróbálhatják őket, akik egyébként nem szívesen sütögetnek, mert mindig kiszárad a sütijük, vagy egyszerűen csak nincs rutinjuk. Ezekhez az édességekhez szinte csak kevergetni kell tudni!
Túrótorta csokival
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához:
A túrós réteghez:
- 500 g túró
- 100 g tejföl
- 100 g porcukor
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 6 lap zselatin
A csokis tetőhöz:
- 50 ml habtejszín
- 1 csapott ek. cukor
- 1 csapott ek. méz
- 50 g étcsokoládé
- A tetejére: csokidarabkák / reszelt étcsoki
A túrót krumplinyomóval áttörjük, elkeverjük benne a porcukrot, a tejfölt, a citrom reszelt héját és levét.
A zselatinlapokat kevés (pár evőkanál) hideg vízbe áztatjuk 5 percre, aztán kinyomkodjuk és átrakjuk egy kis lábasba, amibe pár evőkanál vizet is teszünk. Tűzhelyen melegíteni kezdjük, kevergetjük, és ha feloldódtak a zselatinlapok, lehúzzuk a tűzhelyről, és hűlni hagyjuk. Ha már langyosra hűlt, akkor hozzákeverjük a túrós keverékhez. A masszát a tortaformába simítjuk, és hűtőbe tesszük 1-2 órára, vagy akár egy éjszakára.
A csokikrémhez a tejszínt, a cukrot és a mézet egy kis lábasban forrásig melegítjük, beletördeljük a csokit, és addig kevergetjük, míg el nem olvad a csoki, és szép krémet nem kapunk. Kicsit félretesszük hűlni, sűrűsödni.
Ha kicsit hűlt a csokikrém, és a túrótortánk is készen áll, akkor óvatosan, kanalanként rákanalazzuk a torta tetejére a csokikrémet, és még visszatesszük egy kicsit a hűtőbe dermedni. Tálaláskor aprított csokival szórjuk meg.
Feketeerdő sajttorta
Hozzávalók:
- 200 g darált keksz
- 150 g olvasztott vaj
- 3 ek. kakaópor
- 2 ek. porcukor
- 3-4 evőkanál meggylekvár
- 375 g natúr krémsajt
- 200 ml habtejszín (édesített cukrászhab)
- 1 csomag habfixáló
- 50 ml víz
- 100 g magozott meggy (vagy cseresznye)
- 1 kk. instant zselatin
A tortaformát béleljük ki folpackkal úgy, hogy a peremén át tudjuk hajtani a fóliát. A darált kekszet keverjük össze a kakaóporral, a porcukorral és az olvasztott vajjal, és egyenletesen nyomkodjuk bele a forma aljába. Tegyük be a hűtőbe. A cukrászhabot verjük fel kemény habbá, közben adjuk hozzá a habfixálót is. Keverjük bele a krémsajtot, és édesítsük ízlés szerint 2-4 evőkanál porcukorral. A meggyet forraljuk össze a cukorral, a vízzel, majd adjuk hozzá a zselatinport. Forraljunk egyet rajta, és tegyük félre hűlni. A kekszalapot kenjük meg meggylekvárral, a forralt meggyszirupból pedig vegyünk ki néhány szem meggyet, és tegyük őket a lekvárra. A többit hagyjuk meg a tetejére. Egyenletesen kenjük az alapra a krémsajtot, és amikor a zselatinos meggy dermedni kezd, öntsük a tetejére. Tegyük a hűtőbe dermedni.
Málnás túrókrémtorta
Hozzávalók:
- 12,5 dkg túró
- 25 dkg mascarpone
- 2 dl habtejszín
- 1 kk. habfixáló
- 4-5 ek. porcukor
- kb. 16 babapiskóta
- kevés tej az áztatáshoz
- 2 maroknyi málna
Egy hosszúkás püspökkenyérforma alját vonjuk be folpackkal. Keverjük össze a túrót a mascarponéval, majd a habfixáló hozzáadásával verjük fel kemény habbá a cukrászhabot. Forgassuk össze a kétféle krémet! Töltsük a krémet a kibélelt formába, szórjuk rá a málnaszemeket, majd fektessük rá, szorosan egymás mellé, a tejben megforgatott babapiskótákat. Tegyük néhány órára a hűtőszekrénybe, majd tálaláskor fordítsuk a feje tetejére, hogy a babapiskóta legyen alul.
Majomkenyér
Hozzávalók egy 22 cm hosszúságú formához:
- 2 dl víz
- 20 dkg cukor
- 25 dkg vaj
- 5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 10 dkg darált háztartási keksz
- 25 dkg háztartási keksz
- 15 dkg darált dió
- 10 dkg dióbél
A dióbelet durvára vágjuk, a háztartási kekszet kisebb darabokra tördeljük. A vajat egy lábasba tesszük, és közepes lángon megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a cukrokat, a vizet és a kakaóport, és közepes lángon kevergetjük, míg a cukrok is teljesen elolvadnak. Lehúzzuk a tűzhelyről, hozzáadjuk a darált kekszet és a darált diót, összekeverjük, majd beleszórjuk a durvára vágott diót és a kis darabokra tördelt kekszet. Jól összekeverjük, majd hűlni hagyjuk.
Folpackkal bélelünk ki egy 22 cm hosszúságú, kb. 10-12 cm mély formát (vagy püspökkenyérformát), és ha kihűlt a massza,belekanalazzuk. Jól elegyengetjük a tetejét, ráhajtjuk a lelógó folpackszéleket, majd hűtőbe tesszük néhány órára, vagy akár egy éjszakára. A hűtési idő leteltével a folpack segítségével kiemeljük a megdermedt édességet, és szeletelve tálaljuk.
Citromos joghurttorta
Hozzávalók 6 szelethez:
- 8 dkg kókuszreszelék
- 8 dkg őrölt mandula
- 12 dkg vaj
- 5 dl 3,5%-os natúr joghurt (20 g)
- 5 ek. cukornak megfelelő, kristályos édesítőszer (pl. nyírfacukor)
- 1 citrom héja
- 6 lapzselatin
A kókuszreszeléket keverjük el az őrölt mandulával, adjuk hozzá az olvasztott vajat. Gyúrjuk össze a morzsás keveréket, majd lapogassuk a 18 cm-es kapcsos tortaforma aljába. Tegyük hűtőszekrénybe. A joghurtot keverjük el az édesítőszerrel és a citrom héjával. A lapzselatinokat áztassuk 2-3 percet hideg vízben, facsarjuk ki, majd 4-5 evőkanál vízzel melegítsük olvadásig. Keverjük el fokozatosan, de gyorsan a joghurttal. Öntsük a joghurtot a kókuszos alapra, tegyük 3 órára, szilárdulásig a hűtőszekrénybe.
Emeletes kókusztekercs
Hozzávalók 18×24-es tepsihez:
A tésztához:
- 50 dkg darált háztartási keksz
- 5 ek. kakaópor
- 3 ek. baracklekvár
- 1 ek. rum
- 5 dkg vaj
- 5 ek. porcukor
- kb. 3 dl tej
A krémhez:
- 3 dl tej
- 3 ek. liszt
- 1 tk. vaníliakivonat
- 5 ek. porcukor
- 5 dkg vaj
- 15 dkg kókuszreszelék
A recept a Csak a Puffin blogon folytatódik.
Limonádésüti
Hozzávalók 21×21-es tepsihez:
- kb. 16-20 db babapiskóta
- 3×125 g citromos joghurt
- fél citrom leve
- 250 ml édesített cukrászhab
- 1 kk. habfixáló
- 3-4 ek. porcukor (ízlés szerint)
Babapiskótával béleljük ki egy kerek vagy szögletes tortaforma alját. Locsoljuk meg 2-3 kanál habtejszínnel, a maradékot pedig a habfixáló hozzáadásával verjük fel kemény habbá. Adjuk hozzá a citromos joghurtokat, a fél citrom levét és néhány kanál porcukrot. Kenjük a masszát a babapiskótákra, és tegyük a hűtőbe néhány órára!
Málnatorta
Hozzávalók a kekszréteghez:
- 40 dkg zabkeksz
- 15 dkg vaj
A ganache-hoz:
- 20 dkg étcsoki
- 2 dl tejszín
- 4 dkg vaj
A krémhez:
- 6 dl tejszín
- 25 dkg mascarpone
- cukor ízlés szerint
- és málna, amennyi van…
A recept a Maimoni blogon folytatódik.
Sajttorta
Az alaphoz:
- 1,5 csésze grahamkekszmorzsa
- 2 ek. barna cukor
- 6 ek. vaj
A krémhez:
- 450 g krémsajt
- 400 ml sűrített tej
- 2 ek. frissen facsart citromlé
- 1 ek. vaníliakivonat
A tetejére:
- sok eper
Aprítógépben dolgozd össze a kekszmorzsát, a cukrot és a vajat, majd béleld ki vele egy kivajazott, 23 centi átmérőjú tortaforma alját és oldalát (2-3 centi magasan). 10 percre tedd be a hűtőbe.
Közepes fokozaton verd fel a krémsajtot, majd öntsd hozzá a sűrített tejet, a citromlevet és a vaníliát. Nagyjából 2 percen át keverd tovább, amíg teljesen sima nem lesz.
Öntsd a krémet a tortára, és egyengesd el egy spatulával a tetejét. Minimum 4 órára vagy egy egész éjszakára tedd hűtőbe. Tálald friss eperrel.
Epres-túróhabos kocka
Hozzávalók egy nagy adaghoz (lehet felet is készíteni, kisebb jénaiba):
- fél kg félzsíros tehéntúró
- 1 bögre tejföl (2,5 dl, ami kb. háromnegyed doboznyi nagy tejfölnek felel meg)
- egy bögrényi habtejszín (2,5 dl)
- háromnegyed bögre porcukor (8 dkg)
- 2 csomag vaníliás cukor (20 g)
- 1 citrom leve
- 40 dkg eper apró kockára vágva
- 30-35 dkg babapiskóta
+ fél bögre tej a mártáshoz (ha csak másnap szeretnénk felvágni, akkor erre nincs is szükség)
+ 10 dkg eper a díszítéshez
+ 10 dkg eper és egy ek. porcukor az eperpüréhez
A recept a Rupáner-konyha blogon folytatódik.