Ha eddig nem próbáltad, azért, ha pedig már a rajongója vagy, azért süss idén tavasszal is rebarbarával! A savanyú ízű rebarbara a megfelelő ízekkel párosítva csodákra képes. Íme egy torta, amiben a naranccsal és a mandulával robbantja fel az ízlelőbimbókat.
Rebarbarás-narancsos torta
Hozzávalók:
- 60 g vaj
- 80 g barna cukor
- 30 g szeletelt mandula
- 3 csík rebarbara (3-4 centis darabkra aprítva)
- 60 g porcukor
- 4 tojás
- 240 ml növényi olaj
- 2 tk. mandulakivonat
- 1 narancs reszelt héja
- 4 ek. narancslé
- 250 g liszt
- 1 ek. sütőpor
- 1 tk. só
Elkészítés:
- 175 fokra melegítsük elő a sütőt. Egy 23 centi átmérőjű tortaformát vajazzunk ki.
- Egy serpenyőben melegítsük fel a vajat a barna cukorral, majd adjuk hozzá a mandulát és a rebarbarát. Pár percig főzzük, hogy a rebarbara megpuhuljon, majd öntsük a tortaforma aljába.
- Keverjük össze a tojásokat, a porcukrot, az olajat, a mandulakivonatot, a narancshéjat és narancslevet. Egy másik tálban a liszthez adjuk hozzá a sót és a sütőport, majd a száraz hozzávalókhoz keverjük hozzá a folyósakat. Ha alaposan eldolgoztuk, a tésztát öntsük a rebarbara tetejére a formába.
- 45 percig süssük – akkor jó, ha egy pálcika tisztán szalad ki a közepéből. 5-10 percig hagyjuk hűlni, majd fordítsuk ki a formából, és szeletelhetjük is.