Az első eper óta gyűjtjük, hozzuk, mutatjuk az epres recepteket, de mind közül ez a mai eddig a legnagyobb kedvencünk. Próbáljátok ki, ti is érteni fogjátok, hogy miért.
Hozzávalók 4 személyre
- 30 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 10 dkg kristálycukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 2 tojás
- 15 dkg vaj
- fél dl tejföl
- 50 dkg eper
A lisztet keverjük el 5 dkg cukorral, a sütőporral. Adjunk hozzá 1 egész tojást és a lágy vajat, a tejfölt. Kézzel morzsoljuk össze, majd gyors mozdulatokkal gyúrjunk belőle homogén tésztát. Fóliázzuk le, tegyük 30 percre a hűtőszekrénybe.
Osszuk szét a tésztát kétharmad-egyharmad arányban, a nagyobb darabot lisztezett felületen nyújtsuk ki 3-4 mm vékonyra. Helyezzük piteformába, villával szurkáljuk meg.
A megmosott epret kockázzuk fel, szórjuk egyenletesen a tésztára, szórjuk meg a maradék cukorral. A tészta kisebbik részét is nyújtsuk ki, derelyevágóval vágjunk belőle csíkokat. Helyezzük a tésztacsíkokat a pitére, majd kenjük meg a másik, enyhén felvert tojással. 180 °C-ra melegített sütőben süssük 30-35 perc alatt készre.